FNT 2013 – un festival naţional cu buget redus
https://www.ziarulmetropolis.ro/fnt-2013-un-festival-national-cu-buget-redus/

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2013), organizat între 25 octombrie şi 3 noiembrie în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 2.300.000 de lei.

Un articol de Andrada Văsii|22 octombrie 2013

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2013), organizat între 25 octombrie şi 3 noiembrie în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este unul redus, de 2.300.000 de lei.

La conferinţa de presă au fost prezenţi Ion Caramitru, preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), Aura Corbeanu, director executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT) şi vicepreşedinte UNITER, Alice Georgescu, selecţionerul unic şi directorul artistic al ediţiei din 2013 a FNT, Mihaela Păun, director ArCuB, Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, şi András István Demeter, coordonator cu atribuţii de Director Casa de Producţie TVR.

„Ediţia a 23-a a Festivalului Naţional de Teatru ne aşteaptă, timp de zece zile, să urmărim 44 de reprezentaţii, să participăm la 12 evenimente conexe şi 30 de evenimente în 25 de locuri”, a spus Aura Corbeanu, în conferinţa de presă.

De asemenea, Corbeanu a precizat referitor la FNT 2013: „Deşi am fost nevoiţi să renunţăm la selecţia internaţională ca spectacol, asta nu înseamnă că nu vom avea pe perioada festivalului 70 de specialişti din străinătate, sunt oameni de teatru, directori de festivaluri, directori de publicaţii, cronicari care vor urmări cu atenţie – ceea ce ne-am propus cu toţii – promovarea spaţiului cultural românesc”.

Despre bugetul festivalului, vicepreşedintele UNITER a spus că este unul redus, dar „pe care şi l-au asumat cu toţii, întrucât importanţa evenimentului depăşeşte la un moment dat posibilitatea financiară a partenerilor lor şi a lor”. Astfel, bugetul total al festivalului este de 2.300.000 de lei. Ministerul Culturii acoperă 26% din buget, Primăria Municipiului Bucureşti – 40%, Institutul Cultural Român – 7 % şi UNITER – 27%.

Spectacole pentru toate gusturile, la FNT 2013

Noutatea acestei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru este punctul info FNT din pasajul de la Universitate, unde bucureştenii se vor putea informa cu privire la eveniment, dar vor putea lua parte şi la diferite momente artistice.

„Festivalul Naţional de Teatru este cea mai valoroasă ofertă culturală a teatrului românesc”, a completat Aura Corbeanu.

Ion Caramitru a precizat că ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) „are loc în condiţii vitrege, cu bani mai puţini şi invitaţi mai puţini”. „Acest festival trebuie să fie un festival al Bucureştiului. Indiferent cine şi-l asumă, până la urmă, beneficiarul este publicul bucureştean”, a spus, la rândul ei, directorul ArCuB, Mihaela Păun.

Citiţi şi: FNT 2013 – Patru spectacole cu Mariana Mihuţ s-au anulat

Despre FNT 2013, Alice Georgescu, selecţionerul unic şi directorul artistic al ediţiei din 2013, a spus că „va însemna un moment de linişte şi de bucurie (…)”. „Ideea e să ne bucurăm puţin, să nu mai avem chipurile cenuşii pe care le avem uneori”, a mai spus aceasta.

„Festivalul Naţional de Teatru de anul acesta a încercat, încearcă, eu am încercat, ca şi în ultimii doi ani, să aduc în faţa spectatorilor din Bucureşti şi a celor care vor începe să vină şi din alte oraşe (…) ceea ce mie mi s-a părut a fi interesant în stagiunea care s-a încheiat în vară. Selecţia festivalului cuprinde spectacole realizate cu o stagiune în urmă, aşadar în stagiunea 2012 – 2013″, a spus Alice Georgescu legat de FNT 2013.

Festivalul va fi deschis, vineri, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, cu spectacolul „Troienele”, după Euripide, în regia lui Andrei Şerban, montat în 2012 la Opera Naţională Română Iaşi. După 22 de ani, Andrei Şerban a refăcut la Iaşi un spectacol grandios, aceasta fiind o şansă unică de a lua parte la drama care a marcat istoria unei civilizaţii. Reprezentaţia se va desfăşura în prezenţa lui Andrei Şerban, care va veni special în ţară, de la New York, cu această ocazie.

FNT 2013 Troienele

Imagine din spectacolul „Troienele“ (eveniment participant la FNT 2013)

Andrei Şerban a montat prima dată „Troienele” în urmă cu aproape 40 de ani, pe scena Teatrului La MaMa din New York, iar, în 1990, a realizat spectacolul şi în ţară, la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacolul „Troienele” este dedicat memoriei lui Ellen Stewart, fondatoarea teatrului La Mama din New York, acolo unde a fost creat iniţial. Totodată, sâmbătă, de la ora 18.00, la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”, va fi pus în scenă spectacolul „Lear(a)”, de William Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban.

Citiţi şi: FNT prezintă Spaţiul Gigi Căciuleanu

Tot sâmbătă, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat va fi jucat spectacolul „Yentl”, de Leah Napolin şi Isaac Bashevis Singer, în regia lui Erwin Şimşensohn. Festivalul continuă de la ora 21.00, la Teatrul Act, cu o reprezentaţie a spectacolului „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Cristian Juncu, iar de la 21.00, la ArCuB va fi pusă în scenă reprezentaţia „Însemnările unui nebun”, de N.V. Gogol, în regia lui Felix Alexa.

Duminică, de la ora 18.00, la Teatrul Mic, va fi pus în scenă spectacolul „A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, iar de la ora 18.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, în Sala Studio, va fi jucat spectacolul „Avarul”, de Molière, în regia lui Lászlo Bocsárdi. Tot duminică, de la ora 21.00, la Teatrul de Comedie, în Sala Nouă, va fi prezentat „Urâtul”, de Marius von Mayenburg, în regia lui Vlad Cristache.

Pe 28 octombrie, la FNT 2013, la ora 18.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, în Sala Mică, va fi prezentat spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea”, de I. L.Caragiale, în regia Silviu Purcărete, iar de ora 21.00, la Opera Naţională Bucureşti, va fi jucat spectacolul „Pălăria florentină”, de Eugène Labiche, tot în regia lui Silviu Purcărete. De la ora 21.30, la Teatrul Naţional Bucureşti, în Sala Multimedia, va avea loc „Năpasta”, de I.L. Caragiale, în regia lui Radu Afrim.

Totodată, iubitorii de teatru vor putea vedea la FNT 2013, pe 29 octombrie, de la ora 21.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, în Sala Studio, spectacolul „Solitaritate”, al Gianinei Cărbunariu. Pe 30 octombrie, la 17.30 şi 21.00, va avea loc, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornişteanu.

Pe 31 octombrie, de la orele 18.00 şi 21.30, la Teatrul Bulandra, în Sala „Toma Caragiu”, spectatorii vor putea să vadă „Domnul Swedenborg vrea să viseze”, în regia lui Mihai Măniuţiu, iar de la ora 18.00, la Teatrul de Comedie, în Sala „Radu Beligan”, va fi pus în scenă spectacolul „Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat”, de Matei Vişniec, în regia lui Ovidiu Caiţa.

FNT 2013 Insemnarile unui nebun

Alexander Balanescu şi Marius Manole în spectacolul „Însemnările unui nebun“- spectacol FNT 2013, la Arcub

Pe 1 noiembrie, de la ora 18.00, la Opera Naţională Bucureşti, publicul se va putea delecta cu spectacolul „Pescăruşul”, de A.P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky, iar de la 18.00, la Teatrul „Bulandra”, în Sala ,,Liviu Ciulei”, va avea loc o reprezentaţie a spectacolului „Şcoala nevestelor”, de Molière, în regia lui Cristian Juncu.

De asemenea, FNT 2013 prezintă, pe 2 noiembrie, la ora 17.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, spectacolul „Scene din viaţa insectelor – mister psihedelic muzical”, de Karel şi Josef Čapek, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. De la 21.30, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, va fi pus în scenă spectacolul „Adam şi Eva”, după Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater, notează Mediafax.

Festivalul se încheie pe 3 noiembrie, de la ora 20.30, cu spectacolul „Adam şi Eva”, după Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater, care se va desfăşura la la Teatrul Odeon, în Sala Majestic.

Programul FNT 2013 actualizat

Vineri, 25 octombrie

17.00 Cinemateca Union – Faust, regia: Aleksandr Sokurov, distribuit în România de Transilvania Film – 2h 15 min / Evenimente conexe

18.00 Fundaţia Löwendal – Vernisajul expoziţiei* Spaţii imaginare (machete-schiţe-video) a scenografului Helmut Stürmer. Prezentarea cărţii Helmut Stürmer. Scenografii, vol. II, Editura Idea, Cluj, 2013 / Evenimente conexe

21.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic – Troienele, după Euripide, regia: Andrei Şerban, Opera Naţională Română Iaşi – 1h 35 min fără pauză / Legendele scenei

23.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Vă place Brahms?, după Françoise Sagan, dramatizarea şi regia artistică: Leonard Popovici – 55 min / Evenimente conexe

*Expoziţia poate fi vizitată în perioada 25 octombrie – 3 noiembrie, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

FNT 2013 Sâmbătă, 26 octombrie

11.00 Fundaţia Löwendal – Lansare de carte: Academia Itinerantă Andrei Şerban – Cartea Atelierelor, Editura Nemira, 2013 / Evenimente conexe

11.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala de sport – În atelier cu Gigi Căciuleanu / Evenimente conexe

17.00 şi 21.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic – Troienele, după Euripide, regia: Andrei Şerban, Opera Naţională Română Iaşi – 1h 35 min fără pauză / Legendele scenei

18.00 Teatrul Evreiesc de Stat – Yentl de Leah Napolin şi Isaac Bashevis Singer, regia: Erwin Şimşensohn, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti – 2h 20 min cu pauză / Teatrul de mâine

21.00 Teatrul ACT – Iluzii de Ivan Vîrîpaev, regia: Cristian Juncu, Teatrul ACT Bucureşti şi Asociaţia Catharsis – 1h 30 min fără pauză / Actorii, în prim-plan

21.00 ArCuB – Însemnările unui nebun de N.V. Gogol, regia: Felix Alexa, ArCuB (Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti) – 1h 40 min fără pauză / Actorii, în prim-plan

23.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Amphitryo de Plaut, adaptare radiofonică de Radu Popescu şi Maria Marin, regia artistică: Dan Puican – 1h  / Evenimente conexe

FNT 2013 Duminică, 27 octombrie

11.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala de sport – În atelier cu Gigi Căciuleanu / Evenimente conexe

12.00 Fundaţia Löwendal  – Întâlnirile FNT: Mariana Mihuţ. Amfitrion: Octavian Saiu. Lansare de carte: Teatrul e vis de Octavian Saiu, Editura Paideia, 2013 / Evenimente conexe

17.00 şi 21.00 Teatrul  Odeon, Sala Majestic – Troienele, după Euripide, regia: Andrei Şerban, Opera Naţională Română Iaşi – 1h 35 min fără pauză / Legendele scenei

18.00 Teatrul Mic – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia: Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul „Regina Maria” Oradea – 2h 30 min cu pauză / Teatrul de mâine

18.00 Teatrul Evreiesc de Stat – Yentl de Leah Napolin şi Isaac Bashevis Singer, regia: Erwin Şimşensohn, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti – 2h 20 min cu pauză / Teatrul de mâine

18.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Studio – Avarul de Molière, regia: László Bocsárdi, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe – 3h cu două pauze / Creatori şi teatre în spectacol

21.00 ArCuB – Însemnările unui nebun de N.V. Gogol, regia: Felix Alexa, ArCuB (Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti) – 1h 40 min fără pauză / Actorii, în prim-plan

21.00 Teatrul de Comedie, Sala Nouă – Urâtul de Marius von Mayenburg, regia: Vlad Cristache, Teatrul de Comedie Bucureşti – 1h 40 min fără pauză / Teatrul de mâine

23.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Ginerele domnului Poirier de Émile Augier, regia artistică: Dan Puican – 55 min / Evenimente conexe

FNT 2013 Luni, 28 octombrie

10.30  Ceainăria Serendipity – Reţete de succes în dialog. Invitaţi: Ion Caramitru şi Cristian Hadji-Culea / Divanele FNT

11.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala de sport – În atelier cu Gigi Căciuleanu / Evenimente conexe

17.00 Cinemateca Union – Nunta mută, regia: Horaţiu Mălăele, distribuit în România de Transilvania Film – 1h 25 min / Evenimente conexe

18.00 Teatrul Mic – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia: Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul „Regina Maria” Oradea – 2h 30 min cu pauză / Teatrul de mâine

18.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Studio – Avarul de Molière, regia: László Bocsárdi, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe – 3h cu două pauze / Creatori şi teatre în spectacol

Imagine din spectacolul „Năpasta“, regizat de Radu Afrim, care se va juca în FNT 2013

19.00 Cinemateca Union – Faust, regia: Aleksandr Sokurov, distribuit în România de Transilvania Film – 2h 15 min / Evenimente conexe

21.00 Opera Naţională Bucureşti – Pălăria florentină de Eugène Labiche, regia: Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi – 2h cu pauză / Creatori şi teatre în spectacol

21.30 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Multimedia – Năpasta de I.L. Caragiale, regia: Radu Afrim, Teatrul Naţional Bucureşti – 1h 30 min fără pauză / Caragiale, inevitabilul

23.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Toţi cei care cad de Samuel Beckett, regia artistică: Attila Vizauer – 1h 30 min / Evenimente conexe

FNT 2013 Marţi, 29 octombrie

10.30 Ceainăria Serendipity – Reţete de succes în dialog. Invitaţi: Constantin Chiriac şi Beatrice Rancea / Divanele FNT

11.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala de sport – În atelier cu Gigi Căciuleanu / Evenimente conexe

14.00 Cinemateca Union – Undeva la Palilula, regia: Silviu Purcărete, distribuit în România de Transilvania Film – 2h 25 min / Evenimente conexe

17.00 şi 21.00 Teatrul „Bulandra”, Sala „Toma Caragiu” – Leonida Gem Session, adaptare după Caragiale în cădere liberă, regia: Gábor Tompa, Teatrul Maghiar de Stat Cluj – 1h fără pauză / Caragiale, inevitabilul

18.30 Opera Naţională Bucureşti  –  Pălăria florentină de Eugène Labiche, regia: Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi – 2h cu pauză / Creatori şi teatre în spectacol

21.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Studio – Solitaritate, o co-producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Le Festival d’Avignon 2014. spectacol realizat în cadrul Proiectului „Oraşe pe scenă” / „Villes en scène” – 1h 55 min fără pauză / Teatrul de mâine

21.30 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Multimedia – Năpasta de I.L. Caragiale, regia: Radu Afrim, Teatrul Naţional Bucureşti – 1h 30 min fără pauză / Caragiale, inevitabilul

21.30 Teatrul Odeon, Sala Studio – Muzica Teatrului next generation: un proiect de Tibor Cári şi The Theatre Fleas Orchestra  – 1h 15 min fără pauză / Evenimente conexe

23.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ.  La Punta de Yvette Z’ Gragen, regia artistică: Leonard Popovici – 1h 20 min / Evenimente conexe

FNT 2013 Miercuri, 30 octombrie

10.30 Ceainăria Serendipity – Reţete de succes în dialog. Invitaţi: Alina Moldovan şi George Remeş / Divanele FNT

11.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala de sport – În atelier cu Gigi Căciuleanu / Evenimente conexe

13.00 Fundaţia Löwendal – Lansare: Infinitezimal, publicaţie trimestrială de cultură. Director: Sebastian- Vlad Popa / Evenimente conexe

14.30 Cinemateca Union – Faust, regia: Aleksandr Sokurov, distribuit în România de Transilvania Film – 2h 15 min / Evenimente conexe

17.30 şi 21.00  Teatrul Odeon, Sala Majestic – O scrisoare pierdută  de I. L. Caragiale, regia: Mircea Cornişteanu, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova – 2h 40 min cu pauză / Caragiale, inevitabilul

19.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Studio – Solitaritate, o co-producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Le Festival d’Avignon 2014. Spectacol realizat în cadrul Proiectului „Oraşe pe scenă” / „Villes en scène” – 1h 55 min fără pauză / Teatrul de mâine

21.00 Godot Café-Teatru – Hai Iu Iu Nu Hey You You, concert de remix-uri Maria Tănase, muzica: Vlaicu Golcea, regia: Radu Afrim – 1h fără pauză / Evenimente conexe

21.30 Teatrul ACT – Iluzii de Ivan Vîrîpaev, regia: Cristian Juncu, Teatrul ACT Bucureşti şi Asociaţia Catharsis  – 1h 30 min fără pauză / Actorii, în prim- plan

21.30 UNTEATRU – Un tramvai numit Dorinţă de Tennessee Williams, regia: Andrei şi Andreea Grosu, UNTEATRU Bucureşti – 1h 40 min fără pauză / Teatrul de mâine

23.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Capriciile Fenisei de Lope de Vega, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Dan Puican – 1h 10 min / Evenimente conexe

FNT 2013 Joi, 31 octombrie

14.30 Cinemateca Union – Undeva la Palilula, regia: Silviu Purcărete, distribuit în România de Transilvania Film – 2h 25 min / Evenimente conexe

16.30 Fundaţia Löwendal – Lansare de carte: Munca actorului cu sine însuşi de Konstantin Sergheevici Stanislavski, Editura Nemira, 2013 / Evenimente conexe

18.00 şi 21.30 Teatrul „Bulandra”, Sala „Toma Caragiu” – Domnul Swedenborg vrea să viseze, scenariul şi regia: Mihai Măniuţiu, Teatrul Naţional  „Vasile Alecsandri” Iaşi – 1h 30 min fără pauză /  Creatori şi teatre în spectacol

18.00 Teatrul de Comedie, Sala „Radu Beligan” – Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat de Matei Vişniec, regia: Ovidiu Caiţa, Teatrul de Nord Satu Mare – 1h 40 min fără pauză / Teatrul de mâine

20.00 Opera Naţională Bucureşti – Pescăruşul de A.P.Cehov, regia: Yuri Kordonsky, Teatrul German de Stat Timişoara – 3h 10 min cu pauză / Creatori şi teatre în spectacol

20.30 Teatrul „Bulandra”, Sala „Liviu Ciulei” – Şcoala nevestelor de Molière, regia: Cristian Juncu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” – 2h 30 min cu pauză / Creatori şi teatre în spectacol

23.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Călina roşie de Vasili Şukşin, dramatizarea radiofonică: Paul Tumanian,  regia artistică: Leonard Popovici – 1h 30 min / Evenimente conexe

FNT 2013 Vineri, 1 noiembrie

14.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mică (foaier) – Spectacol-lectură: Nostalgicii călători de Liviu Lucaci, câştigătoarea concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2012”, regia Vlad Cristache / Evenimente conexe

15.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Multimedia – Colocviu: Criticul / Critica de teatru – Dispariţie sau transformare / Evenimente conexe

18.00 Opera Naţională Bucureşti – Pescăruşul de A.P. Cehov, regia: Yuri Kordonsky, Teatrul German de Stat Timişoara – 3h 10 min cu pauză / Creatori şi teatre în spectacol

18.00 Teatrul „Bulandra”, Sala „Liviu Ciulei” – Şcoala nevestelor de Molière, regia: Cristian Juncu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” – 2h 30 min cu pauză / Creatori şi teatre în spectacol

18.00 Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” – Scene din viaţa insectelor – mister psihedelic muzical – de Karel şi Josef Čapek, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” – 1h 20 min fără pauză / Creatori şi teatre în spectacol

19.00 Cinemateca Union – Nunta mută, regia: Horaţiu Mălăele, distribuit în România de Transilvania Film – 1h 25 min / Evenimente conexe

20.00  Teatrul de Comedie, Sala „Radu Beligan” – Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat de Matei Vişniec, regia: Ovidiu Caiţa, Teatrul de Nord Satu Mare – 1h 40 min fără pauză / Teatrul de mâine

21.30 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Mătuşa noastră de Hans Christian Andersen, traducerea şi dramatizarea radiofonică: Sanda Socoliuc, regia artistică: Attila Vizauer / Evenimente conexe

22.00 UNTEATRU – Un tramvai numit Dorinţă de Tennessee Williams, regia: Andrei şi Andreea Grosu, UNTEATRU Bucureşti – 1h 40 min fără pauză / Teatrul de mâine

FNT 2013 Sâmbătă, 2 noiembrie

10.30 Ceainăria Serendipity – Reţete de succes în dialog. Invitaţi: Andrei Grosu, Andreea Grosu şi Lucian Vărşăndan / Divanele FNT

14.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Arca lui Noe de Lucian Blaga, adaptarea şi regia artistică: Cristian Munteanu – 1h 45 min / Evenimente conexe

17.00 Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” – Scene din viaţa insectelor – mister psihedelic muzical – de Karel şi Josef Čapek, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” – 1h 20 min fără pauză / Creatori şi teatre în spectacol

19.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Multimedia –  Respiraţia poeziei, spectacol-prelegere susţinut de Ion Caramitru / Evenimente conexe

19.00 Teatrul „Nottara”, Sala „George Constantin” (Studio) – Gardenia de Elżbieta Chowaniec, regia: Gábor M. Koltay, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara – 1h 45 min fără pauză / Actorii, în prim-plan

19.00 Cinemateca Union – Faust, regia: Aleksandr Sokurov, distribuit în România de Transilvania Film – 2h 15 min / Evenimente conexe

20.30 Teatrul Odeon, Sala Majestic (foaier) – Lansare de carte: Despre dictatori şi alţi demoni. Iulius Cezar – Jurnal de repetiţii de Cristina Rusiecki, Colecţia ATENT, Teatrul Naţional Timişoara, 2013 / Evenimente conexe

21.00 Teatrul de Comedie, Sala Nouă – Urâtul de Marius von Mayenburg, regia: Vlad Cristache, Teatrul de Comedie Bucureşti – 1h 40 min fără pauză / Teatrul de mâine

21.30 Teatrul Odeon, Sala Majestic – Adam şi Eva, după Liviu Rebreanu, regia: Alexander Hausvater, Teatrul Naţional Timişoara – 1h 45 min fără pauză / Creatori şi teatre în spectacol

FNT 2013 Duminică, 3 noiembrie

10.30 Ceainăria Serendipity – Reţete de succes în dialog. Invitaţi: Ada Lupu Hausvater şi Attila Gáspárik / Divanele FNT

14.00 Radio România Cultural – FNT on Air. Focus – Arta Actorului: Mariana Mihuţ. Puricele în ureche de Georges Feydeau, adaptarea radiofonică: Mircea Popescu, regia artistică: Dan Puican – 1h 50 min / Evenimente conexe

17.00 şi 21.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Pictură – Beznă de mină de Csaba Székely, regia: Aba Sebestyén, Studioul Yorick şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós” – 1h 40 min fără pauză / Creatori şi teatre în spectacol

18.00 Teatrul „Nottara”, Sala „George Constantin” (Studio) – Gardenia de Elżbieta Chowaniec, regia: Gábor M. Koltay, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara – 1h 45 min fără pauză / Actorii, în prim-plan

19.00 Cinemateca Union – Undeva la Palilula, regia: Silviu Purcărete, distribuit în România de Transilvania Film – 2h 25 min / Evenimente conexe

19.30 Teatrul Odeon, Sala Majestic (foaier) – Lansare de carte: Hausvater – cel mai frumos Anotimp, album de Ozolin Duşa, Editura PIM Iaşi, 2013 / Evenimente conexe

20.30 Teatrul Odeon, Sala Majestic – Adam şi Eva, după Liviu Rebreanu, regia: Alexander Hausvater, Teatrul Naţional Timişoara – 1h 45 min fără pauză / Creatori şi teatre în spectacol

Foto credit: ArCuB, FNT 2013

19
/09
/12

O continuare a romanului „Strălucirea/ The Shining”, de Stephen King, intitulată „Doctor Sleep”, va fi lansată în librăriile din Statele Unite ale Americii pe 24 septembrie 2013. Scriitorul a făcut acest anunţ prin intermediul unui mesaj postat marţi pe site-ul său. „Doctor Sleep” a avut deja parte de câteva recenzii favorabile, după ce Stephen King […]

19
/09
/12

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre […]

19
/09
/12

Distinsul poet şi traducător Romulus Vulpescu, care a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a lăsat în urmă un mare regret pe care o serie de confraţi – academicieni, scriitori, critici literari, eseişti – l-au exprimat, miercuri, în emoţionante declaraţii acordate.   Academicianul Răzvan Theodorescu a mărturisit că Romulus Vulpescu i-a fost […]

19
/09
/12

Pe data de 19 septembrie 1895 este inaugurat Podul peste Dunăre de la Cernavoda, lucrare proiectată de inginerul Anghel Saligny, fiind, la acea vreme, cel mai lung din Europa şi printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume.   1730 – S-a născut Augustin Pajou, sculptorul oficial al lui Ludovic al XVI-lea […]

18
/09
/12

Expoziţia temporară cu tema „Casetofonul. O istorie de neuitat” se va deschide, miercuri, la sediul Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), informează Serviciul de presă al instituţiei gazdă. Organizată în colaborare cu Asociaţia Colecţionarilor de Aparate Radio din România – Pro Radio Antic, expoziţia celebrează, în avanpremieră, aniversarea în anul 2013, a 50 de […]

18
/09
/12

Gala de decernare a premiilor Academiei de Film Europene va avea loc pe 1 decembrie, în Malta. Câştigătorii vor fi stabiliţi prin voturile exprimate de cei 2.600 de membri ai EFA. Concurenţa pentru această distincţie este acerbă, pe lista filmelor nominalizate fiind regăsite producţii britanice, spaniole sau de origine cehă. Lungmetrajele britanic „The Pirates! Band […]

18
/09
/12

Soprana Angela Gheorghiu va fi distinsă pe 25 octombrie de Regele Mihai cu decoraţia „Nihil Sine Deo”, ce este acordată personalităţilor marcante, care au realizat performanţe de înalt nivel, a declarat biroul de presă al artistei.   Distincţia îi va fi acordată sopranei Angela Gheorghiu chiar în ziua în care Regele Mihai sărbătoreşte cea de-a […]

18
/09
/12

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, marţi, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român. Horia Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri, în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri. „Le urăm […]

18
/09
/12

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian. Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie. „În mod evident […]

18
/09
/12

În 1783, a încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional (n. 15 aprilie 1707)   1831 – A încetat din viaţă poetul Vasile Cârlova (poeziile: „Înserare”, „Ruinurile Târgoviştii”) (n. 4 februarie 1809) 1883 – S-a inaugurat, la Bucureşti, „Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu […]

17
/09
/12

Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie – 9 octombrie 2012 la Cinematograful Odyssée din Strasbourg, şi este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, informează un comunicat de presă al ICR Bruxelles. „Cu ocazia împlinirii a […]

17
/09
/12

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura, în perioada 17 – 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Comunicare al […]

17
/09
/12

Mai multe filme ce aparţin cinematografiei est-europene şi au obţinut premii în competiţiile de gen, vor fi proiectate pentru publicul din Bucureşti la cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Evenimentul, ce va avea loc în perioada 27 septembrie şi 7 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional […]