Focus Copel Moscu şi un omagiu Lucian Pintilie, la a patra ediție a ZFR Chişinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/focus-copel-moscu-si-un-omagiu-lucian-pintilie-la-a-patra-editie-a-zfr-chisinau/

Unul dintre cei mai importanţi autori români de filme documentare, Copel Moscu, este invitatul special al celei de-a patra ediţii a evenimentului cinematografic Zilele Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău, care îi va aduce totodată un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, prin proiecţia filmului „Reconstituirea”.

Un articol de Petre Ivan|2 octombrie 2018

În cadrul secţiunii Focus a ZFR vor putea fi descoperite câteva dintre cele mai subversive documentare de scurtmetraj realizate de Copel Moscu în anii `80 şi interzise de cenzura comunistă: „Seraliştii” (1982), „Pe malul Ozanei” (1984), „Va veni o zi” (1985/1990) şi „Intrarea unui tren în gară” (1988).

Spectatorii vor avea șansa să vadă, de asemenea, un documentar realizat în străinătate de Copel Moscu în anii `90, „Am ales libertatea” (1992), care discută soarta emigranţilor români în ţări din Vest, imediat după Revoluţia din 1989, precum şi cel mai nou documentar de lungmetraj al său, „Comoara naivă” (2018), recent lansat. Filmul este portretul unui pictor naiv care la 70 de ani vrea să devină student la Arte.ZFR Chişinău

Copel Moscu va susţine totodată un masterclass despre filmul documentar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), deschis deopotrivă specialiştilor şi cinefililor.

Născut în 1953 la Piatra Neamț, Copel Moscu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1978, apoi s-a angajat la Studioul de Film Documentar „Alexandru Sahia”.

 El este considerat unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în documentarul românesc al anilor ’80 şi un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinematografic, în filme subversive şi controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ, o critică energică a regimului comunist.

În cadrul secţiunii Retro, ZFR îi va aduce, de asemenea, un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, plecat dintre noi în luna mai la vârsta de 84 de ani. Lucian Pintilie s-a născut în 1933 la Tarutino, în Basarabia. El lasă în urmă o serie de spectacole de teatru, în ţară şi străinătate, care au făcut istorie, iar opera sa cinematografică a fost una din cele mai importante din estul Europei.

Spectatorii vor putea să vadă într-o proiecţie specială capodopera sa, „Reconstituirea” (1971), votată de critici drept cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor. În 2018 se împlinesc totodată 50 de ani de la filmările pentru „Reconstituirea”, care au avut loc în 1968.

În secțiunea de filme noi, şapte dintre cele mai de succes lungmetraje româneşti recente, selectate la mari festivaluri internaţionale, vor putea fi văzute la ZFR Chişinău, eveniment care va avea loc între 11 şi 14 octombrie la Cinematograful ODEON.

Din selecţia din acest an fac parte „Un pas în urma serafimilor”, proiectat în prezenţa regizorului Daniel Sandu, „Pororoca”, de Constantin Popescu, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude”, „Dragoste 1. Câine”, de Florin Şerban, proiectat în prezenţa actorului Valeriu Andriuţă, „Un prinţ şi jumătate”, de Ana Lungu, „Un om la locul lui”, de Hadrian Marcu, şi documentarul „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu.

Intrarea la toate proiecţiile este liberă, în limita locurilor disponibile.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și Casa de Producție ROVA FILM din România.

Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Foto: ZFR Chişinău – facebook

03
/09
/14

Dan Piţa şi-a pus amprenta inconfundabilă pe nenumărate filme de referinţă ale cinematografului românesc. Cel mai recent exemplu este filmul său “Kyra Kyralina”, după Panait Istrati şi un scenariu de Ioan Grigorescu, a cărui premieră are loc pe 5 septembrie la cinematograful Elvira Popesco din Capitală.

03
/09
/14

Actorul Benicio del Toro va fi recompensat cu premiul Donostia pentru întreaga carieră la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian (19 - 27 septembrie), au anunţat marţi organizatorii evenimentului.

02
/09
/14

Regizorul german de origine turcă Fatih Akin a fost amenințat cu moartea de ultranaționaliștii turci după realizarea filmului "The Cut", ce tratează genocidul armean din 1915, peliculă ce a fost proiectată la Mostra de la Veneția, potrivit declarațiilor cineastului,informează lefigaro.fr.

02
/09
/14

Actorul american Al Pacino a impresionat, sâmbătă seară, la cea de-a 71-a ediţie a Mostrei de la Veneţia, unde proiecţia a două filme ale sale, dintre care unul inclus în competiţie, i-a oferit ocazia de a evoca subiecte intime: meseria de actor, tinereţea şi momentele dificile din viaţa sa.

02
/09
/14

Festivalul de teatru pentru liceeni Ideo Ideis s-a încheiat săptămâna trecută, la Alexandria. Anul acesta, juriul (din care au făcut parte actorii Marius Manole, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și Medeea Marinescu) n-a mai oferit premii, ci „experiențe”.

02
/09
/14

Docuart Fest, festivalul de film documentar românesc, aflat la cea de-a treia ediție, și-a ales filmele participante care vor fi proiectate și jurizate în perioada de desfășurare a evenimentului, 1-5 octombrie.

01
/09
/14

CRONICĂ DE FILM. „The Expendables 3: Eroi de sacrificiu” urmează aceeași rețetă simplistă – multă cafteală - din primele două producții ale seriei. Și mizează pe noi nume celebre de interpreți ai unor foști eroi de filme de acțiune, pentru ca aceștia să arate că încă mai pot și pentru a stimula nostalgiile publicului.

01
/09
/14

În această noapte, de la ora 23.50, Filmul de artă de la TVR 2 vă aduce animaţia nominalizată la Oscar în 2004, LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE / Tripletele din Belleville, un film în regia lui Sylvain Chomet, care s-a bucurat de enorm succes, atât la public, cât la criticii de specialitate.

31
/08
/14

Prestaţiile sale reuşite în ultimii ani pe marele ecran i-au adus premii naţionale şi internaţionale şi au făcut cinste cinematografiei româneşti. Luminiţa Gheorghiu, născută pe 1 septembrie 1949, vorbeşte despre viaţa rampei şi a ecranului, despre împliniri şi neîmpliniri.

31
/08
/14

Filmul "Occupation in 26 Pictures", un film cult din spaţiul ex-iugoslav, a fost prezentat, sâmbătă seară, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară din Portul Cetate, după care participanţii la festival au dansat pe ritmurile tarafului-fanfară Mambo Siria.

30
/08
/14

Televiziunea culturală europeană ARTE a lansat un site dedicat celor pasionaţi de cinematografie, pe care pot fi vizionate filme, scurtmetraje şi emisiuni despre pelicule, potrivit broadbandtvnews.com.

29
/08
/14

Actorul şi cântăreţul american Harry Belafonte, scenaristul francez Jean-Claude Carriere, regizorul japonez de filme de animaţie Hayao Miyazaki şi actriţa irlandeză Maureen O'Hara vor fi recompensaţi cu câte un Oscar onorific (Governors Awards) de către Academia de film americană.