Folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, la Festivalul Dilema veche
https://www.ziarulmetropolis.ro/folk-jazz-si-alte-fineturi-muzicale-la-festivalul-dilema-veche/

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii – nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziţie şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2015

Trei zile bine chibzuite şi legate într-un mozaic intelectual condensat exact atât cât trebuie: dezbateri şi expoziţii, literatură şi film documentar, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa: cantautorul italian Angelo Branduardi.

Am început în 2011, când am descoperit Cetatea Alba Carolina frumos renovată, iar Primăria și Consiliul Județean aveau dileme: cum să-i redea Cetății și spiritul, nu doar zidurile. Ne-am potrivit. Am ajuns la ediția a patra, iar Festivalul Dilema veche a fost selectat, în acest an, printre cele mai bune din Europa, purtând sigla Europe for Festivals, Festivals for Europe. – Mircea Vasilescu, redactor-șef Dilema veche.

Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici deschid Festivalul cu o discuţie inedită, care articulează hotărât tema principală: „NOI sîntem ceilalţi“.

E încă o ocazie de a explica şi de a înţelege cât de diferiţi suntem, care este raportul dintre noi şi ceilalţi şi cum putem, prin cultură, să înțelegem mai bine lumea de astăzi, în care unitatea în diversitate pare cel mai preţios ideal.

Mircea Vintilă şi Brambura au pregătit deja cele mai frumoase „Povesci din Bucuresci spuse Doamnei Alba Carolina“, iar Nicu Festivalul Dilema VecheAlifantis jidveiește alături de Ansamblul Jidvei, într-un concert inedit conceput de Aurel Mitran.

Emy Drăgoi, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din Franţa, supranumit regele jazzului la acordeon, rămâne pentru trei zile în cetate şi în fiecare zi aduce o nouă reprezentaţie: tango-uri cu tatăl şi cu fiul său, jazz sau Bal Musette.

Completează programul muzical Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naş (violă) şi Răzvan Popovici (violă), cu un recital în Catedrală, iar Irina Popa & The Sinners, Basorelief şi Puiu Pascu Trio aduc ritmul de jazz în Palatul Principilor.

Concertul de închidere îi aparține lui Angelo Branduardi, unul dintre marii cantautori italieni de astăzi, a cărui muzică este o combinație ideală între cântecele vechi, tonalitățile renascentiste, baroce și world music – sonorități care intră perfect în rezonanță cu spațiul Cetății Alba Carolina.

Programul complet poate fi consultat aici.

Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidaţi, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internațională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunitățile lor și valorile europene.

Foto: Festivalul Dilema veche – dilemaveche.ro.

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.

26
/05
/16

ÎN BIBLIOTECA MEA Ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) şi scriitorul Andrei Crăciun se pregăteşte să lanseze a doua carte din seria Baricadele, în care îşi strânge publicistica risipită în paginile gazetelor în ultimii unsprezece ani, dându-i o nouă viaţă în volum.

25
/05
/16

Știați că Voltaire scăpa de musafirii plictisitori prefăcându-se că leşină? Și că Balzac avea ca hobby hipnotismul? Lista de obiceiuri ale unora dintre cei mai prolifici scriitori are o grămadă de elemente surprinzătoare.

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

25
/05
/16

În preajma Zilei Internaționale a Copilului, Teatrul Evreiesc de Stat prezinta un nou spectacol-lectură din seria evenimentelor „Cu cărțile deschise”, un matineu dedicat, de această dată, celor mici. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 28 mai, de la ora 12.00, la Biblioteca Metropolitană (str. Take Ionescu, nr. 4).

25
/05
/16

„Aici, Radio România. Radio Bucureşti. Ascultaţi astăzi, în premieră, emisiunea «Ora veselă»”. Aşa suna anunţul crainicei din 17 ianuarie 1929... D’ale lui Tănase 2 şi La microfon… Birlic! sunt cele mai noi audiobook-uri apărute în Colecţia „Ora veselă” şi conţin pagini antologice din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii române, avându-i protagonişti pe doi maeştri ai umorului şi satirei.

24
/05
/16

Dramaturg şi romancier, Stefan Caraman lansează sâmbătă 4 iunie, de la ora 20:00, SUPERSTAR – File de Poveste. Evenimentul va avea loc în salonul verde din incinta La Scena. În deschidere, actorii dIn Culise vor juca spectacolul POVEȘTI DESPRE TINE după volumul „92 de poveşti cu cărţi” de Ştefan Caraman.

24
/05
/16

Proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, unul dintre cele mai ample proiecte de Digital Storytelling din România, care a înglobat peste 1200 de povești digitale, dintre care cca 500 aparținând principalelor minorități etnice reprezentate în România a ajuns la final și face bilanțul. Astăzi, 24 mai 2016, începând cu ora 11.00, cei care doresc pot participa la Conferința de închidere a proiectului.

23
/05
/16

Norman Manea, scriitorul fără copilărie, pentru care viaţa a început abrupt, cu o deportare la 5 ani în lagărele din Transnistria, împlineşte, anul acesta, 80 de ani. "La 5 nu eram nici evreu, nici sirian, nici american, eram doar un copil", evocă scriitorul român cel mai dur episod al copilăriei. Astăzi, de la ora 17.00, la TVR 1 şi de la 20.30, la TVR HD, puteţi afla povestea unuia dintre cei mai premiaţi şi traduşi scriitori români contemporani.

20
/05
/16

Sâmbătă, 21 mai 2016, ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 88), în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), va avea loc ediţia a VIII-a a programului de educaţie culturală „Maratonul de Poezie şi Jazz”, difuzat în fiecare an de Radio România Cultural, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor.

18
/05
/16

Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS derulată de Radio România la nivel naţional, vă aşteaptă în intervalul 18 – 22 mai în parcul 1 Decembrie.

17
/05
/16

Luni, 23 mai, începînd cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române,va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani.

17
/05
/16

Pe an ce trece, influența online-ului în promovarea culturii crește. O simplă recenzie pe un blog cu vizibilitate sau câteva share-uri pot schimba destinul unui titlu și automat al unui autor. Anul acesta, Hyperlitaratura organizează concursul „Cel mai bun blog de carte din România”.