Fotografie de Dragoș Cristescu: „Glorifying the Body” la ArtXpert
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotografie-de-dragos-cristescu-glorifying-the-body-la-artxpert/

Opera fotografică a lui Dragoş Cristescu nu este exclusiv artistică, ea incluzând aproape toate domeniile tehnicii şi însumând o experienţă verificată de-a lungul şi de-a latul formelor de expresie ale comunicării vizuale. Însă abordarea artistică a siluetei umane, şi în special a nudului feminin în cele mai clasice accepţiuni ale frumuseţii, este cea care distinge lucrările lui Cristescu, atât în ansamblul activităţii sale, cât şi în cel al producţiei masei de fotografi contemporani.

Un articol de Ştefania Dumbravă|8 octombrie 2014

„Glorifying the Body”, temă care investighează fotografic potențialul estetic al corpului uman, debutează cu expoziția de la galeria ArtXpert, care va fi urmată de cea de la Pleshoo Contemporary într-un traseu de trei evenimente găzduite, pe parcursul unui an, de trei galerii de artă diferite.

În fotografia de artă, Dragoș Cristescu este motivat de găsirea texturilor și armoniei formelor care dezvăluie potențialul de compoziție plastică al unei siluete sau al unui obiect. Independent de dimensiunile lor reale și de mediul bidimensional în care sunt realizate, nudurile sale trimit la statuara antică sau la sculptura abstractă modernă, cu decupaje și posturi atent alese, cu contraste de lumini și umbre echilibrate astfel încât să aducă maximul beneficiu posibil formelor și cu o pasionată calofilie.

Dragoș Cristescu

Dragoș Cristescu

Dialectică a înlănțuirii și eliberării, a opulenței detaliilor de texturi, bijuterii și structuri cristaline, în contrast cu minimalismul fără artificii al suprafețelor pure ale corpului uman, universul vizual al nudului, așa cum este investigat de Dragoș Cristescu, se prezintă animat de sugestii senzuale ale căror prezențe discrete nu contrazic niciodată primatul criteriului estetic.

Nudul feminin devine un simplu pretext pentru desfășurarea unui întreg repertoriu de forme edulcorate și de linii armonioase, în alegerea cărora se ghicește căutarea frumuseții ideale, așa cum este ea exprimată de conceptul, originar în gândirea grecească antică și cu o îndelungată carieră ulterioară în cea universală, de „kalos”.

Abordarea sculpturală a nudului

Abordarea sculpturală a nudului readuce silueta umană în aria esteticii clasice a artei antice greco-romane sau, dimpotrivă, o apropie de formulele artei moderne, prin puritatea formelor și suprafețelor. Lumina este dalta fotografului, iar decupajul excentric, asimetric, și jocul diagonalelor și curbelor dau compoziției dinamismul unui moment spontan.

FotografieRecuzita există doar pentru a transmite sugestii simbolice sau de atmosferă, ori pentru a sublinia relieful anatomic uman. Ea intervine pentru a accentua curbe, direcții și planuri, ghidând ochiul spre înțelegerea fascinației care determină alegerea artistului în căutarea cadrului perfect.

Amintind de lucrările unor clasici ai fotografiei moderne de artă, precum Edward Weston sau Robert Mapplethorpe, decupajele siluetelor au capacitatea de a transforma uneori detaliul anatomic în formă abstractă, în armonii de linii, volume, suprafețe și texturi potențate de jocul controlat al luminii și umbrelor, care fac ca identitatea anatomică să se retragă în favoarea decorativismului pur.

Rezultatul poate sta lângă orice sculptură sau pictură abstractă a artei moderne, completând astfel polivalențele estetice ale seriei „Glorifying the Body” și așezând ferm opera fotografică a artistului Dragoș Cristescu între reușitele genului. Expoziția „Glorifying the Body” poate fi vizitată la galeria ArtXpert până în data de 12 octombrie, următoarea sa oprire fiind la Pleshoo Contemporary.

Foto: Fotografie, Glorifying the Body – Pleshoo Contemporary

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.