Fotograful oficial al lui Václav Havel vine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotograful-oficial-al-lui-vaclav-havel-vine-in-romania/

Pe 4 şi 5 octombrie, aveţi ocazia de a-l cunoaşte pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuţie cu acesta, la Centrul Ceh, iar marţi puteţi participa la vernisajul expoziţiei „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Naţional al Țăranului Român.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2021

Expoziţia „Václav Havel: întâlnire cu lumea” propune o retrospectivă a muncii lui Jiří Jírů, fotograful personal al preşedintelui Václav Havel din 1993 până în 2000. Jírů l-a fotografiat pe Havel în timpul vizitelor sale în alte state ş i-a documentat întâlnirile cu personalități importante ale lumii politice şi culturale ale vremii. În aceste fotografii, îl vedem pe Havel acompaniat de Hillary Clinton şi Madeleine Albright, King Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Michael Jackson, Papa Ioan Paul al II-lea şi membrii trupei Rolling Stones. Sunt incluse si fotografii cu viața de acasă. Jírů şi-a folosit camera pentru a imortaliza momente din călătoriile lui Havel în Republica Cehă, din timpul mutării şi reconstrucției Cetății din Praga, ieşiri în barurile din capitală, sau sărbători alături de prieteni, în Lány.

Fotografiile din expoziție ni-l arată pe Havel atât ca reprezentant al statului, cât şi ca om simplu. Publicul va putea vedea câteva dintre fotografiile surprinse de Jírů în 1994 în România, când Havel a făcut o vizită oficială la invitația Universității din Bucureşti. La ceremonia oficială,Havel a primit titlul de doctor onorific şi a ținut un discurs în care a adresat dezamăgirile oamenilor în legătură cu evoluția postrevoluționară.

Evenimentul face parte din programul festivaluluiinternațional de fotografie Bucharest Photofest, ce se desfășoară între 1-10 octombrie 2021 la București și are ca temă centrală Rezistența.Expoziția este organizată de Ambasada Republicii Cehe, Centrul Ceh și Bucharest Photofest.Vernisajul are loc pe 5 octombrie, de la ora 18:00, în Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român. Aceasta poate fi vizitată de marți până duminică, între 10:00-18:00. „După ani întregi de disidență, Václav Havela devenit președinte și a început să conecteze Cehoslovacia și, ulterior, Republica Cehă, cu restul lumii, iaraceastă expoziție prezintă câteva dintre momentele de seamă ale acestui proces. Sunt bucuros că putem să aniversăm moștenirea și deschiderea lui Havel către lume pe 5 octombrie, datăla care el ar fi împlinit 85 de ani, prin intermediul fotografiilor lui Jiří Jírů”, transmite Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh. Jiří Jírů este un fotograf de origine cehă care locuieşte în Praga şi Bruxelles. Pe parcursul carierei sale, a fotografiat pentru numeroase publicații (Time, Newsweek, Business Week, People, Fortune, The New York Times, International Herald, National Geographic, etc) şi a fost apreciatca fotojurnalist în țările postsocialiste. În 1993, a devenit fotograful personal al preşedintelui Václav Havel. A publicat mai multe cărți cu fotografiile saleşi a fondat o galerie de fotografie în Praga.Pe 4 octombrie acesta va participa la o discuție organizată la Centrul Ceh, începând cu ora 18:00.

Participarea la ambele evenimente este gratuită. Accesul se realizează doar pe baza prezentării certificatului de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a documentului ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau cel al rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.Evenimente Facebook aici: expoziția „Václav Havel: întâlnire cu lumea”și Meet the artist: Jiří Jírů.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.