Fragmente din viaţa unei familii de romi
https://www.ziarulmetropolis.ro/fragmente-din-viata-unei-familii-de-romi/

CRONICĂ DE FILM „Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi“, noul film al premiatului regizor bosniac Danis Tanović, este o încercare ambiţioasă şi parţial reuşită de anulare a graniţelor dintre documentar şi ficţiune. Îndrăzneală suficientă pentru a-l face recomandabil, însă nu şi memorabil.

Un articol de Ionuţ Mareş|7 august 2013

CRONICĂ DE FILM „Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi“, noul film al premiatului regizor bosniac Danis Tanović, este în primul rând o încercare ambiţioasă şi parţial reuşită de anulare a graniţelor dintre documentar şi ficţiune. Îndrăzneală suficientă pentru a-l face recomandabil, însă nu şi memorabil.

Lungmetrajul este relatarea lipsită de artificii a unei întâmplări banale, dar cu încărcătură dramatică, prin care trece o familie săracă de romi din Bosnia-Herţegovina: un bărbat, culegător de fier vechi şi tată a două fetiţe, este nevoit să-şi ducă soţia la spital, deoarece noua sarcină a femeii este în pericol din cauza unor complicaţii. Problema este că Senada nu are asigurare, iar Nazif nu câştigă suficienţi bani pentru a putea plăti serviciile medicale.

Tanovic optează pentru un stil observaţional, arid, nepretenţios. Fără să „comenteze“, camera de filmat urmăreşte câteva momente din viaţa dificilă a protagoniştilor: tatăl distruge o maşină uzată pentru a o duce la fier vechi, mama găteşte şi se ocupă de fete, familia se deplasează la spital.

Fapte simple, de rutină, abordate printr-o docuficţiune lucidă, fără emfază sau pretenţia unei implicări emoţionale puternice. Tanović renunţă la muzică şi foloseşte o imagine căutat neîngrijită, pentru a amplifica senzaţia de veridicitate, de realitate nudă pe care se presupune că o trăiesc multe familii de romi de prin această parte a Europei.

Premii importante la Berlin

Pentru un plus de autenticitate, cineastul bosniac foloseşte actori neprofesionişti, romi obişnuiţi, puşi să-şi „joace“ propria existenţă. Aparenta artificialitate a dialogurilor şi a „interpretărilor“ actoriceşti serveşte intenţiei de deficţionalizare şi de deteatralizare. De evitare a oricărei contrafaceri. Nazif Mujic, în rolul bărbatului, a câştigat de altfel premiul pentru cel mai bun actor la Berlinala din acest an, unde filmul a mai obţinut şi Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului.

Chiar dacă, aşa cum însuşi a mărturisit, reconstruieşte fapte reale, Tanović păstrează totuşi o structură dramatică clasică, în care protagoniştii trebuie să depăşească un obstacol ce reprezintă punctul culminant al filmului. În ciuda dorinţei declarate de a atrage atenţia asupra discriminărilor la care sunt supuşi romii, filmul nu are suficientă forţă pentru a se impune (aşa cum o face un alt lungmetraj cu o temă similară, „Doar vântul“, realizat în 2012 de ungurul Benedek Fliegauf).

Asta poate şi pentru că stilul observaţional menţionat este pus, până la final, în slujba unei direcţii cu un uşor iz tezist, de automatism demonstrativ, care limitează substanţial libertatea de interpretare a spectatorului.

După ce a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania ( TIFF), „Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi“ intră de vineri în cinematografe, fiind distribuit de Transilvania Film.

INFO

„Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi“ (Bosnia-Herţegovina, 2013)

Regia: Danis Tanović

Cu: Nazif Mujic, Senada Alimanovic

Rating: ●●●○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

Marele Ecran

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.