Frederic Mitterrand, între personalităţile decorate de principesa Margareta, în numele Regelui Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/frederic-mitterrand-intre-personalitatile-decorate-de-principesa-margareta-in-numele-regelui-mihai/

Frederic Mitterrand, fost ministru al Culturii în Franţa şi nepotul lui François Mitterrand, contesa Susanna Antamoro de Cespedes şi maestrul bucătar Albert Roux s-au numărat printre personalităţile decorate, duminică, de principesa moştenitoare Margareta a României, în numele Regelui Mihai I.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2015

Principesa Margareta a decorat, în numele Regelui Mihai I, duminică dimineaţă, o serie de personalităţi din România, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, care de-a lungul timpului au contribuit la promovarea Casei Regale a României şi au susţinut activitatea Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Astfel, Frederic Mitterrand, ministru al Culturii în Franţa, în perioada 2009-2012, şi nepotul fostului preşedinte francez François Mitterrand, a primit, în cadrul ceremoniei de decorare, Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, anunță Mediafax.

Totodată, Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler, a fost acordat lui Albert Roux, un maestru bucătar francez, care şi-a oferit serviciile culinare ca experienţă licitată pentru Fundaţia Principesa Margareta a României.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal numărul 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului. Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, a devenit Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţa în profesie, pentru fapte puse în slujba statului şi a naţiunii, conform site-ului Familiei Regale.

Pe de altă parte, Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate a fost acordată duminică următoarelor personalităţi: Patricia Klecanda, director al Fundaţiei Principesa Margareta a României – FPMR (New York, SUA), Mugurel Mărgărit-Enescu, directorul executiv al FPMR, şi Corina Motts-Roberts, care a ajutat atât la fondarea FPMR, în Elveţia, cât şi a Secretariatului Regelui Mihai.

Medalia pentru Loialitate poate fi acordată membrilor merituoşi ai Casei Regelui Mihai I sau colaboratorilor de peste cinci ani ai Casei Regale a României, din ţară şi din străinătate. Medalia poate fi oferită, de asemenea, unor personalităţi din România şi din lume.

Pe de altă parte, Medalia Custodele Coroanei Române a fost acordată, duminică, următoarelor personalităţi: Florin Iacobescu, avocat; Jean Milligan David, de la FPMR, Elveţia; contesa Susanna Antamoro de Cespedes, fondatoarea şi conducătoarea Asociaţiei Prietenii FPMR – Elveţia. Aceeaşi Medalie a fost primită şi de Şcoala Generală Principesa Margareta.

Ceremonia de decorare a avut loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta din Bucureşti. Alături de principesa Margareta s-au aflat principele Radu, principesa Sofia şi principesa Maria, acestea din urmă fiind două dintre surorile principesei Margareta.

Această ceremonie face parte din seria de evenimente organizate de Familia Regală, începând de sâmbătă şi pe parcursul întregii zile de duminică, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la întoarcerea primului membru regal – principesa moştenitoare Margareta – în România. Între evenimente se numără şi o vizită în studioul Revoluţiei de la TVR, dar şi un concert de gală la Ateneul Român din Bucureşti şi dineu oficial găzduit de Palatul CEC.

Pe 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale (principesa moştenitoare Margareta), după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la Bucureşti pe principesa Margareta, însoţită de sora sa, principesa Sofia.

Regele Mihai a încredinţat primei sale fiice, principesa moştenitoare Margareta, misiunea de a-l reprezenta în România, pentru prima oară de la plecarea în exil, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 1948.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.