FREUDescu, Un Festival cu Tușă Psihanalitică, la ARCUB Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/freudescu-un-festival-cu-tusa-psihanalitica-la-arcub-lipscani/

H.-R. Patapievici, Nicu Alifantis, Ada Milea, Cătălin Ștefănescu, Vera Șandor, Mădălina Paşol şi mulţi alţii într-un weekend cu vernisaj, concerte, teatru, dialoguri, conferinţă şi film. Vineri, 12 mai, la ARCUB Lipscani 84-90, la orele 18:30, începe prima ediţie a festivalului „FREUDescu, Un Festival cu Tuşă Psihanalitică”, singurul festival ce îmbină arta şi psihanaliza.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2017

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Sănătate, Cultură și Educație PSYMA și este realizat în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

În prima zi vor avea loc: lansarea povestirii „Transfer” a scriitoarei Esther Freud, strănepoata lui Sigmund Freud; vernisajul „Cu gândul la FREUD” al Nadiei Ioan, directorul Muzeului Universității Naționale de Artă; dialogul despre „Sufletul dintre coperți” cu Silvia Colfescu, directorul editorial al editurii „Vremea” și Sanda Lepoiev, cunoscută psihoterapeută psihanalistă din România, și concertul de pian „Contraste” al Mădălinei Pașol.

Sâmbătă, 13 mai, va începe cu piesa de teatru „Obsesii” de Claudiu Sfirschi-Lăudat, cu Cerasela Iosifescu, în regia lui Yannis Paraskevopoulus, continuă cu conferința „Imaginea sufletului la cei doi Freud”, susținută de H.-R. Patapievici, și se va incheia cu concertul susținut de Bobo Burlăcianu si Ada Milea.

Duminică, 14 mai, va începe cu proiecția filmului „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, un fim despre dragoste și psihanaliză, urmat  de dialogul „Partea nevăzută decide totul” cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii „Garantat 100%” de la TVR, și Vera Șandor, una dintre cele mai mari psihanaliste din Romania, și se va încheia cu concertul susținut de Nicu Alifantis.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe Facebook, evenimentul FREUDescu.

Foto: FREUDescu – facebook.com/events/1945335415702383/

16
/08
/16

Scriitorul francez Pascal Bruckner își lansează în premieră mondială prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta și intitulată "Crăciun la palat", în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Piesa de teatru, o comedie politică de situație, care face aluzie la Franța contemporană, va fi transpusă de regizoarea Chris Simion într-un spectacol-lectură. Din distribuție fac parte Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan.

16
/08
/16

Într-o epocă în care televiziunea transmite totul şi nu comunică nimic, Adelin Petrişor a ales să realizeze un incitant periplu fotografic în cea mai închisă ţară a lumii – Coreea de Nord. Albumul Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, de Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România, va apărea astăzi la Seul, Coreea de Sud, cu titlul A Weekend in Pyongyang, North Korea.

14
/08
/16

Dragă domnule Zweig, vă scriu tocmai din Europa de Est, în anul 2016, după Hristos, pentru a vă informa că, așa cum v-ați temut, lumea a continuat să-și piardă mințile...

14
/08
/16

„Albastrul dintre cer şi ape”, al doilea roman al scriitoarei Susan Abulhawa, apărut recent la Polirom în traducerea semnată de Mihaela Negrilă, propune o incursiune într-o istorie cu multe enigme, construită în jurul unui destin de excepție.

10
/08
/16

Veste bună pentru pasionaţii de lectură! Un studiu numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea", realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Cărţile "promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională - procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună", se arată în studiul publicat de revista "Ştiinţe Sociale & Medicină".

06
/08
/16

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

05
/08
/16

Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons, O fecioară nesăbuită (traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie. Apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, O fecioară nesăbuită este disponibil din această săptămână în librăriile din ţară.

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

02
/08
/16

În perioada 5-6 august 2016, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, organizează prima ediție a Festivalului Gellu Naum. Festivalul Gellu Naum din acest an se va desfășura pe parcursul a două zile, la București și Comana, și va reuni multe dintre cele mai importante nume de poeți români contemporani, apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale.

01
/08
/16

În această vară, Editura Herald lansează ediția din 2016 a campaniei „Te așteptăm în librărie!“. Între 1 august și 1 noiembrie, ești invitat să intri în cele 150 de librării partenere din București și din țară și să descoperi cele 30 de cărți aflate în promoție.

31
/07
/16

Chalice îşi va face debutul în luna septembrie, în benzile desenate "Alters", o serie de poveşti despre un grup de proscrişi, a căror circumstanţe unice le dă superputeri, Făcând tranziţia la sexul feminin şi purtând cu încredere o fustă mini şi o pelerină, Chalice dezvoltă abalitatea de a controla mecanica cuantică.