Gabriel Bebeșelea dirijează muzicienii români pentru susținerea Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriel-bebeselea-dirijeaza-muzicienii-romani-pentru-sustinerea-orchestrei-de-tineret-a-uniunii-europene-euyo/

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în faţa Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeşelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

Un articol de Liliana Matei|20 mai 2016

 

În vârstă de doar 28 de ani, Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii“ (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Admirat pentru entuziasm şi muzicalitate sa, reputaţia sa a crescut substanţial şi rapid în ultimii ani, fiind numit Dirijor Principal al Operei Naţionale Române Iaşi în 2011, Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat Sibiu în 2014, iar din stagiunea 2015-2016 îşi începe angajamentul cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca. Începând cu septembrie 2016, va deveni şi Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania “ din Cluj-Napoca. Pe lângă aceste posturi, dirijeaza regulat orchestre precum: Filarmonica „George Enescu“, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio etc.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) a anunţat că, aflată în al 40-lea an de existenţă, îşi va întrerupe activitatea începând cu dată de 1 septembrie 2016 din cauza lipsei de finanţare din partea UE. Timp de 38 ani, din anul 1976 şi până în 2013, EUYO a fost susţinută de către UE în calitate de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Numeroşi artişti şi organizaţii culturale importante din intreaga lume şi-au exprimat public în ultimele zile susţinerea pentru EUYO şi continuarea finanţării de către UE a acesteia – printre aceştia numărându-se Sir Simon Rattle, Vasily Petrenko, Neville Marriner, Graffeneg Festival, Filarmonica din Berlin,  Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Gustav Mahler Jugendorchester, Wiener Sympkoniker, Irish Association of Youth Orchestras etc.

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră, se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului. În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2015, doi muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret – Theodor Antoniu Andreescu (violă) şi Sorin-Vlad Spasinovici (violă).

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

30
/07
/16

Grupul Pink Floyd va lansa câteva piese inedite într-o casetă cuprinzătoare, care va prezenta începuturile legendarului grup britanic. "The Eearly Years — 1965-1972" va fi pus în vânzare în 11 noiembrie și va conține nu mai puțin de 27 de CD-uri, printre care titluri rare și momente live ale formației.

27
/07
/16

Spectacolul "Carmen – Rock Version", o adaptare a operei lui Bizet, în interpretarea Concertino Accordion Band,alături de Corul şi Baletul Operei Române Craiova, va avea loc la Sala Palatului, pe 14 decembrie. Vestimentaţia e asigurată de Botezatu.

26
/07
/16

Organizatorii Festivalului Icon Arts se alătură campaniei “Brâncuși e al meu” donând 50% din încasările obținute din vânzarea biletelor la concertul “Anotimpuri. Vara – Catulli Carmina de Carl Orff” campaniei Brâncuși e al meu.

25
/07
/16

Un adevărat șlagăr al muzicii clasice, Carmina Burana de Carl Orff, va fi interpretată de Orchestra Națională Radio din București, luni, 26 septembrie 2016 de la ora 19.00, în primul concert susținut în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie- 1 octombrie 2016.

24
/07
/16

Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu, solist Daniel Iulian Druţac - vioară, va cânta joi seara, pe 28 iulie, ora 19.30, la Ateneul Român din Bucureşti, programul cuprinzând Concertul românesc de Ligeti, Concertul nr. 1, în sol minor pentru vioară şi orchestra de Max Bruch şi Simfonia nr. 9 în mi minor „Din lumea nouă” de Dvorak.

22
/07
/16

"Pentru mine, muzica e cea mai bună cale să vă spun că vă iubesc." - Mireille Mathieu. Una dintre cele mai populare cântăreţe franceze, împlineşte astăzi 70 de ani. S-a născut pe 22 iulie 1946 în Avignon, Franța, într-o familie numeroasă, cu 14 copii, ea fiind cea mai mare. Mireille Mathieu avea patru ani când a cântat în public pentru prima dată, în timpul unei slujbe în miez de noapte.

19
/07
/16

Vara Magică aduce în atenţia bucureştenilor un recital extraordinar. Celebrul violonist Alexandru Tomescu va prezenta miercuri 20 iulie, de la ora 19.30 un recital extraordinar ce va cuprinde Bela Bartok - Sonata pentru vioara solo Sz. 117, dedicată lui Yehudi Menuhin şi Johann Sebastian Bach - Partita a II-a pentru vioară solo, BWV 1004.

18
/07
/16

În teatrul restaurat în care acum 135 de ani debuta legendara Hariclea Darclée, 70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

15
/07
/16

Între 29-31 iulie va avea loc primul festival de world music (muzică contemporană inspirată din folclor autentic) din Țara Călatei, care se va ține în satul Mera (13 km de Cluj-Napoca), unul dintre cele mai frumoase sate din regiune.

15
/07
/16

Ansamblul care are privilegiul de a susține anual un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie.

14
/07
/16

Festivalul EUROPAfest, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediției de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică și Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiție, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleș, în Sala de concerte a reședinței regale.