Gabriel Bebeșelea dirijează muzicienii români pentru susținerea Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriel-bebeselea-dirijeaza-muzicienii-romani-pentru-sustinerea-orchestrei-de-tineret-a-uniunii-europene-euyo/

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în faţa Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeşelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

Un articol de Liliana Matei|20 mai 2016

 

În vârstă de doar 28 de ani, Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii“ (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Admirat pentru entuziasm şi muzicalitate sa, reputaţia sa a crescut substanţial şi rapid în ultimii ani, fiind numit Dirijor Principal al Operei Naţionale Române Iaşi în 2011, Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat Sibiu în 2014, iar din stagiunea 2015-2016 îşi începe angajamentul cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca. Începând cu septembrie 2016, va deveni şi Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania “ din Cluj-Napoca. Pe lângă aceste posturi, dirijeaza regulat orchestre precum: Filarmonica „George Enescu“, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio etc.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) a anunţat că, aflată în al 40-lea an de existenţă, îşi va întrerupe activitatea începând cu dată de 1 septembrie 2016 din cauza lipsei de finanţare din partea UE. Timp de 38 ani, din anul 1976 şi până în 2013, EUYO a fost susţinută de către UE în calitate de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Numeroşi artişti şi organizaţii culturale importante din intreaga lume şi-au exprimat public în ultimele zile susţinerea pentru EUYO şi continuarea finanţării de către UE a acesteia – printre aceştia numărându-se Sir Simon Rattle, Vasily Petrenko, Neville Marriner, Graffeneg Festival, Filarmonica din Berlin,  Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Gustav Mahler Jugendorchester, Wiener Sympkoniker, Irish Association of Youth Orchestras etc.

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră, se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului. În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2015, doi muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret – Theodor Antoniu Andreescu (violă) şi Sorin-Vlad Spasinovici (violă).

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.