Gabriel Croitoru şi turneul „Vioara lui Enescu” 2019 – o nouă călătorie
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriel-croitoru-si-turneul-vioara-lui-enescu-2019-o-noua-calatorie/

Turneul national Vioara lui Enescu revine în această toamnă (8 septembrie – 5 octombrie 2019) pe 10 scene din România. Vineri, 4 octombrie (19.00) violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail fac un „popas” la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2019

Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în mai multe oraşe din ţară, programul recitalurilor cuprinzând trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară şi pian de Claude Debussy, Richard Strauss şi César Franck.

Gabriel Croitoru : „Mesajul acestui turneu este clar și anume acela că, indiferent de localitate, de numărul mic sau mare de ascultători, de complexitatea lucrărilor cântate, muzica clasică ne adună împrejurul ei cu aceeași intensitate, indiferent că suntem pe scenă sau în sală, făcând din noi niște suflete mai curate, mai deschise către frumos și către bine. Față de momentul de debut al acestui demers cultural, anul 2012, remarc o clară diferență. Publicul a devenit din ce în ce mai interesat de fenomenul artistic care se petrece sub ochii săi, pornind de la curiozitatea inerentă faţă de nou, continuând cu plăcerea momentului și terminând cu dorința de a reveni într-o atmosferă nobilă.”

Din anul 2012, împreună cu vioara Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu, Gabriel Croitoru a reluat într-o versiune modernă misiunea pe care şi-a asumat-o Enescu atunci când străbătea ţara în timpul primului război mondial, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți ai războiului, oameni aflați în necazuri și nevoi. Violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la “Catedrala”, celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, Gabriel Croitoru, duce muzica, prin sunetul acestui instrument unic, acolo unde este nevoie de ea, împreună cu pianistul Horia Mihail.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în 2019, este deosebit de diversă. Dacă la primele ediţii sondam teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, sau cel al sălilor de sport din licee în care veneau copii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educaţie fizică, au fost turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite oraşe ale ţării de Horia Mihail şi evident, la Sala Radio, dar şi ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia şi lista poate continua.

Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele reper ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu un respect care la final se transforma în aplauze entuziaste, alte ori programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii, toate emoționând publicul în egală măsură prin arta lui Gabriel Croitoru.

Incepând din 2012, fără întrerupere, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe scene ale marilor orașe, la București la Sala Radio sau la Ateneu, dar și în orase mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, peste tot muzica putând face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani. Dacă aşa s-a născut primul turneu Vioara lui George Enescu, important este că el continuă de 8 ani, iar anul acesta îi va duce pe Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesu supranumită Catedrala, alături de pianistul Horia Mihail la Slatina, Piteşti, Caracal, Bârlad, Bistriţa, Timişoara, Deva, Ploieşti şi, evident, Bucureşti, la Sala Teatrelli şi la Sala Radio.

Detalii pe www.vioaraluienescu.ro

Program muzical :

Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară şi pian, L. 148

Richard Strauss: Sonata în mi bemol major pentru vioară şi pian, op. 18

César Franck: Sonata în la major pentru vioară şi pian

ITINERAR – VIOARA LUI ENESCU 2019

Gabriel Croitoru – vioara

Horia Mihail – pian

18 septembrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19 – Slatina, Centrul cultural „Eugen Ionescu”

20 septembrie, ora 19 – Piteşti, Sala Filarmonicii

21 septembrie, ora 19 – Caracal, Teatrul Naţional

22 septembrie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul „Marcel Guguianu”

23 septembrie, ora 19 – Bistriţa, Sinagoga

28 septembrie, ora 19 – Timişoara, Sala Capitol

2 octombrie, ora 19 – Deva – Sala Pro Arte

4 octombrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Radio

5 octombrie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii

 

Producători: Pro Contemporania, The Culture Hub

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music, Mercure Hotels, Muzeul Naţional „George Enescu”

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Filarmonica din Pitești, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Primăria Bârlad, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Filarmonica din Timişoara, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti

Foto: Vioara lui Enescu – Virgil Oprina

09
/02
/18

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată și în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiție a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraş, concertul, prezentat sub titlul Dragobetele sărută fetele, se va desfăşura duminică, 11 februarie, ora 17.00, la Sala Radio. […]

06
/02
/18

Trupele care cântă jazz se pot înscrie de astăzi, 6 februarie, la a patra ediție a Concursului Internațional Jazz in the Park, competiție dotată cu premii totale de 5.000 de euro în bani și servicii, plus șansa de a cânta la alte evenimente și festivaluri din România și din străinătate.

31
/01
/18

Vineri, 2 februarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Națională Radio propune un repertoriu rar întâlnit pe scenele noastre de concert, sub bagheta dirijorului Julien Salemkour. Seara va debuta cu Noapte transfigurată, op. 4, de A. Schönberg, o lucrare considerată la granița între armonia wagneriană și structurile muzicale brahmsiene.

24
/01
/18

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio propun o seară corală și de operă la Sala Radio, cu momente corale și fragmente din opere de Richard Wagner și Giuseppe Verdi.

22
/01
/18

Dirijorul francez Olivier Robe revine la Sala Radio, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, într-un concert care îiva avea ca protagoniști pe Cristian Niculescu și Zsuzsa Bálint. Prima lucrare pe afișul serii va fi Două Intermezzi, op. 12, de George Enescu, urmată de două concerte de J. S. Bach: Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră, și Concertul nr. 3 în do minor pentru două piane şi orchestră. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 5 în si bemol major, de Fr. Schubert.

16
/01
/18

Solistă a trupei The Cranberries, Dolores O'Riordan, a murit "subit", luni, la Londra, în timp ce se afla în studioul de înregistrări. Deși, până la această oră nu s-a anunțat oficial cauza morții artistei de 46 de ani, apropiații lui Dolores O'Riordan spun că aceasta ar fi suferit de o depresie severă.

11
/01
/18

Iubitorii muzicii sunt așteptați, prin intermediul Fundaţiei Calea Victoriei, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, de la ora 19:00, în eleganta Sală de Spectacole a Cercului Militar Naţional din Bucureşti, la Recitalul de arii, lieduri şi canţonete, o călătorie fantastică prin universul muzical al unor compozitori celebri. Recitalul va fi susţinut de tenorul Lucian Corchiş şi pianista Livia Teodorescu-Ciocănea.

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

10
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa îl caracterizează criticii muzicali pe Dinu Lipatti (1917-1950), unul din pianiștii și compozitorii primei jumătăți a secolului XX, care continuă să fascineze și astăzi.

10
/01
/18

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie sunt invitaţi la Conferinţele Ateneului Român, în 2018, la 150 de ani de la înfiinţarea instituției. Este vorba despre francezul Jean-Marie Lehn, laureat în 1987 al prestigiosului premiu, şi germanul de origine română Stefan Walter Hell, laureat în 2014. Cele două personalități vor fi prezente în lunile aprilie-mai, la Conferinţele Ateneului Român.

20
/12
/17

Corul de Copii Radio are tolba plină de suprize muzicale în luna decembrie! După concertul susținut la Sala Radio pe 17 decembrie și un prim concert în aer liber la Târgul de Crăciun din Piața Constituției din București, organizat de Creart, pe 18 decembrie, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, aduce bucuria colindelor la Alt.Crăciun, pe 21 și 22 decembrie!