Gala Aniversară Mihnea Lamatic, la Opera Națională București
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-aniversara-mihnea-lamatic-la-opera-nationala-bucuresti/

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|1 aprilie 2015

Evenimentul se bucură de participarea extraordinară a sopranei Angela Gheorghiu, superstar al operei internaţionale. Angela Gheorghiu a acceptat în mod excepţional invitaţia de a cânta pe scena Operei Naţionale Bucureşti, dată fiind prietenia de peste 30 de ani care o leagă de colegul său de promoţie de la Conservator, basul Mihnea Lamatic. De asemenea, în cadrul Galei Aniversare Mihnea Lamatic vor fi invitaţi solişti de prestigiu ai scenei muzicale naţionale şi internaţionale: soprana Gladiola Niţulescu Lamatic, tenorii Teodor Ilincăi şi Alexandru Badea, baritonul Dorin Mara şi tânărul bas Ştefan Lamatic.

„Cu mare plăcere şi bucurie am răspuns invitaţiei prietenului şi colegului meu la Academia de Muzică din Bucureşti, basul Mihnea Lamatic, de a-i fi alături la celebrarea unei vieţi dedicate muzicii clasice pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
4 aprilie va fi o dată istorică pentru mine. Din vremea studenţiei nu am mai cântat pe această scenă. Sunt fericită să mă aflu la Opera din Bucureşti cu această ocazie, înconjurată de iubiţii mei colegi de facultate, importanţi artişti ai scenei lirice.”
(Angela Gheorghiu)

Programul Galei Aniversare Mihnea Lamatic include arii şi duete din creaţii celebre de operă precum „Faust” de Charles Gounod, „Macbeth”, „Falstaff”, „Don Carlos” sau „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi, „Turandot”, „Tosca” sau „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini, dar şi „Don Pasquale” şi „L’elisir d’amore” de Gaetano Donizetti, „Il barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini, „Don Giovanni” de W.A. Mozart, „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, dar şi din operete precum „Contesa Maritza” şi „Silvia” de Emmerich Kálmán

Participă Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti precum şi Ansamblul Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” sub bagheta dirijorului Ciprian Teodoraşcu.

Mihnea Lamatic – cariera solistică

Absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa Violoncel, şi mai apoi al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia Canto clasic, basul Mihnea Lamatic are o bogată carieră solistică. Repertoriul său cuprinde roluri din creaţia verdiană, precum Zaccaria din „Nabucco”, Ferrando din „Il trovatore”, Fiesco din „Simon Boccanegra”, Banco din „Macbeth”, roluri din creaţiile lui W.A. Mozart, precum Figaro din „Le Nozze di Figaro”, Leporello şi Mazetto din „Don Giovanni”, Zarastro din „Die Zauberflöte”, dar şi numeroase alte partituri cunoscute: Bartolo din „Il Barbiere di Seviglia” de Gioachino Rossini, Mefisto din „Faust” de Charles Gounod, rolul titular din „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, Daland din „Der fliegende Holländer” de Richard Wagner, rolul titular din „Mefistofele” de Arrigo Boito, Colline din „La Bohème” de Giacomo Puccini şi multe altele.

Mihnea Lamatic este solist al Operei Naţionale Bucureşti din anul 1989, solist al Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din anul 2002, dar şi un invitat constant al Festivalului Internaţional „George Enescu”, începând cu anul 1990.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.