Gala Premiilor Gopo: 29 iunie, ora 19:30, LIVE pe PRO TV PLUS și premiilegopo.ro
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-gopo-29-iunie-ora-1930-live-pe-pro-tv-plus-si-premiilegopo-ro/

Luni, 29 iunie, Gala Premiiilor Gopo sărbătoreşte realizările cinematografice ale anului trecut, într-un eveniment organizat în aer liber, transmis în direct de PRO TV PLUS şi premiilegopo.ro.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2020

Îi veți putea vedea pe nominalizații celei de-a XIV-a ediții a Galei Premiilor Gopo pășind pe covorul roșu alături de mulți alți profesioniști din industrie, invitați și omagiați în cadrul acestui eveniment, de la ora 19:30, într-un moment special prezentat de vedeta PRO TV Amalia Enache.
Actorul Alex Bogdan va fi și de această dată amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor, care va începe la 20:30 și pentru care a pregătit o serie de parodii la realizarea cărora au contribuit 18 actori, printre care doi invitați speciali:
Magda Catone și Dan Chişu.

Momentul muzical care va deschide Gala Premiilor Gopo va fi susținut de Tomma Alistar, iar unul din momentele speciale va fi punctat de Doru Trăscău și Andrei Zamfir (The Mono Jacks).

Printre cei care vor urca pe scenă pentru a acorda premiile celor 20 de categorii de nominalizări la Premiile Gopo 2020 se află actrițele Dorina Lazăr, Olimpia Melinte, Diana Cavallioti, Aida Economu și Cosmina Stratan, alături de actorii Mihai Călin, Marius Manole, Dan Bordeianu și George Piștereanu.

Cunoscuta actriță Adela Mărculescu va fi distinsă, în cadrul celei de-a 14-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, oferit de Apa Nova, iar apreciatul actor de teatru, film și televiziune Virgil Andriescu, va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit de Primăria Capitalei prin ARCUB. Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepționale și îndelungate vor fi acordate scriitorului Radu Cosașu și monteuzei Cristina Ionescu.

La categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal sunt nominalizate: Belén Cuesta („Parking”), Catrinel Marlon („La Gomera”), Cătălina Mihai („Heidi”), Dana Rogoz („Mo”) și Judith State („Monștri.”).

Gheorghe Visu („Heidi”), Iulian Postelnicu („Arest”), Mihai Smarandache („Parking”), Radu Botar („Cardinalul”) și Răzvan Vasilescu („Mo”) concurează la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal.

În cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj se află „Călătoria fantastică a Maronei” (r. Anca Damian), „La Gomera” (r. Corneliu Porumboiu), „Monștri.” (r. Marius Olteanu), „Parking” (r. Tudor Giurgiu) și Touch Me Not” (r. Adina Pintilie).

Cele cinci pelicule nominalizate în categoria Cel mai bun film documentar sunt: „Distanța dintre mine și mine” (r. Dana Bunescu, Mona Nicoară), „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” (r. Mihai Mincan și Claudiu Mitcu), „Jurnalul familiei -escu” (r. Șerban Georgescu), „Omul care a vrut să fie liber” (r. Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark) și „Timebox” (r. Nora Agapi).

La categoria Cel mai bun film european, titlurile alese de criticii de film din juriul de nominalizări dintre filmele distribuite în cinematografele din România anul trecut sunt: „Dolor y gloria”/ „Durere și glorie” (r. Pedro Almodóvar), „Leto”/ „O vară rock’n’roll” (r. Kirill Serebrennikov), „Sunset”/ „Apusul” (r. László Nemes), „The Favourite”/ „Favorita” (r. Yorgos Lanthimos) și „The House that Jack Built”/ „Casa pe care Jack a construit-o” (r. Lars von Trier).

Filmele cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2020 sunt: „La Gomera” (13 nominalizări), „Heidi” (10 nominalizări), „Monștri” (9 nominalizări), „Touch Me Not” (9 nominalizări), „Parking” (8 nominalizări) și „Mo” (6 nominalizări). Lista completă a nominalizărilor este disponibilă aici.

Procesul de votare, care implică peste 600 de profesioniști din industria cinematografică, se desfășoară până pe 29 iunie, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori, alături de partenerul principal PwC.

Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office va merge anul acesta către două filme de comedie, respectiv „Oh, Ramona!” (256.115 spectatori și încasări de 5.016.367 de lei) și „5Gang: Un altfel de Crăciun” (167.025 de spectatori și încasări de 3.162.478 lei).

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă LIVE pe 29 iunie 2020, de la 19:30, pe PRO TV PLUS și pe site-ul premiilegopo.ro, iar înregistrarea va fi difuzată pe PRO CINEMA, în data de 1 iulie, de la 22:30.

Desfășurarea Galei pe data de 29 iunie implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.
Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană. Evenimentul este finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Dacin Sara și Babel Communications, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.