Gala și Aleea Celebrităților au dăruit, la FITS 2017, iubire pentru artele spectacolului
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-si-aleea-celebritatilor-au-daruit-la-fits-2017-iubire-pentru-artele-spectacolului/

Ziua de sâmbătă, 18 iunie, a fost una foarte specială pentru ediţia a XXIV-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii s-a îmbogăţit cu şase personalităţi marcante din cultura mondială.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2017

Vasile Șirli, Philippe Genty, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Marcel Iureș și Robert Wilson au fost artiștii ale căror nume au completat colecția de stele de pe aleea dintre zidurile-simbol ale Cetății Sibiului.

Ceremonia de pe Alee a continuat cu Gala Celebrităților în cadrul căreia s-au decernat patru premii speciale. Premiul „Virgil Flonda” a fost acordat actorului Miklós Bács pentru contribuția excepțională în dezvoltarea artei interpretării, Premiul „Iulian Vișa” a ajuns în acest an la Eugen Jebeleanu pentru vocea unică de artist al tinerei generații, Premiul pentru un parteneriat de excepție a fost acordat domnului Virgil Șoncutean, director general Allianz Țiriac, iar domnul Stelian Iacob, General Manager al Therme București a fost distins cu Premiul pentru un parteneriat de excepție.

În cadrul Galei Celebrităților FITS 2017, care a avut loc la Sala Thalia, publicul a avut ocazia să întâlnească o parte dintre invitații speciali ai festivalului și să se bucure de revederea cu María Pagés, Group TAGO, Helga Davis și Fado Violado și să simtă iubirea cu care aceștia dăruiesc actul artistic.

Batsheva Dance Company – The Young Ensemble, compania israeliană de dans contemporan condusă de Ohad Naharin, a încântat publicul de la BRD Scena9. Coregrafia gândită de „Mr. Gaga” este un manifest social și politic, un strigăt de ajutor pentru normalitatea pe care omenirea ar trebui să și-o dorească. Fiind unul dintre cele mai așteptate spectacole ale acestei ediții, la care biletele s-au epuizat cu câteva săptămâni în urmă, reprezentația a fost apreciată de public și aplaudată minute în șir.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu o nouă reprezentație „Faust”, jucată cu casa închisă, spectacolul de patrimoniu ajungând, astfel, la zece ani de reprezentații dăruite publicului, fiecare dintre ele cu sala umplută până la refuz.

Duminică, în ultima zi a FITS 2017, alte reprezentații se joacă cu casa închisă, iar Kadebostany, trupa elvețiană cu propria identitate stilistică vizuală, susține un concert live în Piața Mare din Sibiu, imediat după spectacolul itinerant „Fantastica lume a insectelor gigant”.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se încheie, ca de obicei, cu un foc de artificii spectaculos, în parcarea Teatrului Național „Radu Stanca”. Apoi, Ziarul Orizontal, scris cu iubire de Dan Perjovschi, este loc de întâlnire pentru toți cei care doresc să audă concluziile celei de-a XXIV-a ediții a FITS, împărtășite de Președintele festivalului, Constantin Chiriac.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.