Gala Verdi 200 – regal muzical alături de Orchestra Naţională Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-verdi-200-regal-muzical-alaturi-de-orchestra-nationala-radio/

Bicentenarul Verdi, marcat în 2013 în întreaga lume printr-un mare număr de evenimente care îi sunt dedicate genialului artist italian, este marcat încă o dată la Sala Radio prin Gala Verdi 200.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Bicentenarul Verdi, marcat în 2013 în întreaga lume printr-un mare număr de evenimente care îi sunt dedicate genialului artist italian, este marcat încă o dată la Sala Radio prin Gala Verdi 200.

Vineri, 18 octombrie (19.00), Orchestra Naţională Radio vă invită la o seară extraordinară ce va reuni fragmente din operele „Il Trovatore’’, „Nabucco’’, „Rigoletto’’, „Aida’’, „Don Carlo’’, „Falstaff’’ ş.a.

Gala Verdi 200 se va desfăşura sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Beneşelea, în prezent dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi. Muzicianul a beneficiat de o bursă ce i-a oferit posibilitatea de a fi asistent al unor mari dirijori la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri europene de gen.

Nume mari la Sala Radio, în Gala Verdi

Gabriel Bebeşelea a  colaborat cu Filarmonica din Sibiu, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Camerata Liutaria, Camerata I Sedici, Ansamblul Stradivarius, Camerata Harmonia Cordis, precum şi cu Opera Naţională Bucureşti.

Invitaţi speciali de la Gala Verdi vor fi patru solişti lirici, care se bucură de o foarte frumoasă carieră internaţională: Teodora Gheorghiu – soprană,  Roxana Constantinescu – mezzosoprană, Teodor Ilincăi –  tenor şi Ion Dimieru – bas. Şi cum Verdi este celebru şi pentru inegalabilele partituri destinate corurilor, nu putea lipsi de la un astfel de eveniment Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Citiţi şi: Orchestra Naţională Radio, dirijorul Tiberiu Soare şi soliştii Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, aplaudaţi la Balcic 

Răsplătită cu o bursă de studii oferită de însuşi José Carreras la începutul carierei, Teodora Gheorghiu şi-a alcătuit un parcurs artistic presărat cu succese pe unele din cele mai importante scene ale lumii.

Prin intermediul unei burse Erasmus, Roxana Constantinescu, invitată la Gala Verdi, a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Frumoase din Viena, iar o a doua bursă i-a oferit posibilitatea de a urma cursuri postuniversitare la Universitatea Naţională de Muzică şi Teatru din München.

Gala Verdi - afis

Afişul de la Gala Verdi

Din anul 2006 Teodor Ilincăi, participant la Gala Verdi, devine solist al Operei Naţionale din Bucureşti, din acelaşi an începe perfecţionarea în arta cântului vocal  sub îndrumarea maestrului Corneliu Fănăţeanu şi obţine o bursă oferită de CEE Musiktheater din Viena, care s-a prelungit de la an la an, graţie aptitudinilor vocale şi muzicale deosebite.

Ion Dimieru a studiat cântul vocal la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În perioada 2002-2010 a fost solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu diverse Filarmonici din Ploieşti, Craiova, Bucureşti şi cu Orchestra de Cameră Radio.

Info:

Biletele pentru Gala Verdi sunt disponibile online, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate ,,Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina Gala Verdi

 

 

 

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.

05
/07
/15

Ediția cu numărul 3 a festivalului timișorean de jazz, JazzTM, a început în forță. De la artiști locali, până la nume mari din industrie, toți au oferit publicului un spectacol pe cinste.