Gala Verdi 200 – regal muzical alături de Orchestra Naţională Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-verdi-200-regal-muzical-alaturi-de-orchestra-nationala-radio/

Bicentenarul Verdi, marcat în 2013 în întreaga lume printr-un mare număr de evenimente care îi sunt dedicate genialului artist italian, este marcat încă o dată la Sala Radio prin Gala Verdi 200.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Bicentenarul Verdi, marcat în 2013 în întreaga lume printr-un mare număr de evenimente care îi sunt dedicate genialului artist italian, este marcat încă o dată la Sala Radio prin Gala Verdi 200.

Vineri, 18 octombrie (19.00), Orchestra Naţională Radio vă invită la o seară extraordinară ce va reuni fragmente din operele „Il Trovatore’’, „Nabucco’’, „Rigoletto’’, „Aida’’, „Don Carlo’’, „Falstaff’’ ş.a.

Gala Verdi 200 se va desfăşura sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Beneşelea, în prezent dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi. Muzicianul a beneficiat de o bursă ce i-a oferit posibilitatea de a fi asistent al unor mari dirijori la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri europene de gen.

Nume mari la Sala Radio, în Gala Verdi

Gabriel Bebeşelea a  colaborat cu Filarmonica din Sibiu, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Camerata Liutaria, Camerata I Sedici, Ansamblul Stradivarius, Camerata Harmonia Cordis, precum şi cu Opera Naţională Bucureşti.

Invitaţi speciali de la Gala Verdi vor fi patru solişti lirici, care se bucură de o foarte frumoasă carieră internaţională: Teodora Gheorghiu – soprană,  Roxana Constantinescu – mezzosoprană, Teodor Ilincăi –  tenor şi Ion Dimieru – bas. Şi cum Verdi este celebru şi pentru inegalabilele partituri destinate corurilor, nu putea lipsi de la un astfel de eveniment Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Citiţi şi: Orchestra Naţională Radio, dirijorul Tiberiu Soare şi soliştii Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, aplaudaţi la Balcic 

Răsplătită cu o bursă de studii oferită de însuşi José Carreras la începutul carierei, Teodora Gheorghiu şi-a alcătuit un parcurs artistic presărat cu succese pe unele din cele mai importante scene ale lumii.

Prin intermediul unei burse Erasmus, Roxana Constantinescu, invitată la Gala Verdi, a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Frumoase din Viena, iar o a doua bursă i-a oferit posibilitatea de a urma cursuri postuniversitare la Universitatea Naţională de Muzică şi Teatru din München.

Gala Verdi - afis

Afişul de la Gala Verdi

Din anul 2006 Teodor Ilincăi, participant la Gala Verdi, devine solist al Operei Naţionale din Bucureşti, din acelaşi an începe perfecţionarea în arta cântului vocal  sub îndrumarea maestrului Corneliu Fănăţeanu şi obţine o bursă oferită de CEE Musiktheater din Viena, care s-a prelungit de la an la an, graţie aptitudinilor vocale şi muzicale deosebite.

Ion Dimieru a studiat cântul vocal la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În perioada 2002-2010 a fost solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu diverse Filarmonici din Ploieşti, Craiova, Bucureşti şi cu Orchestra de Cameră Radio.

Info:

Biletele pentru Gala Verdi sunt disponibile online, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate ,,Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina Gala Verdi

 

 

 

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.