Galeria Posibilă lansează volumul „Categorii”, semnat de fotograful Bogdan Gîrbovan
https://www.ziarulmetropolis.ro/galeria-posibila-lanseaza-volumul-categorii-semnat-de-fotograful-bogdan-girbovan/

Galeria Posibilă vă invită miercuri, 20 martie, de la ora 18:00, la Modul Cărtureşti, unde va avea loc lansarea cărţii lui Bogdan Gîrbovan: „Categorii”.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2019

Categorii ia forma unei publicații bilingve care dorește să ofere o imagine de ansamblu asupra conceptelor și problematicilor expuse de artist. Proiectele realizate începând cu anul 2006 până în prezent sunt adunate și alăturate respectând relația lor la nivel conceptual. Poeta Svetlana Cârstean, criticii de artă Diana Marincu, Igor Mocanu, Sanda Watt, jurnalista Andra Matzal, artiștii Dan Perjovschi, Michele Bressan, Bogdan Gîrbovan, Nicu Ilfoveanu, Iosif Kiraly și galeristul Matei Câlția propun diferite moduri de a privi lucrările artistului.

Pentru Svetlana Cârstean, care deschide volumul cu eseul poetic Camera lucida, „Bogdan Gîrbovan ne scoate din zona de confort și nu din când în când, ci de fiecare dată. Nu o face în mod brutal, dar constant și precis. Ne scoate din zona de confort, din definițiile frumosului și ne țintuiește privirea exact în direcția în care poate nu am vrea să privim”.

Monografia face parte dintr-o serie viitoare care își dorește să medieze întâlnirea dintre fotografie și cititor.

„Când am obținut finanțarea eram nehotărâți cu privire la forma pe care să o ia cartea, dar un lucru am știut sigur, că trebuie să fie ceva diferit. Și atunci ce putea fi? Cărți s-au tot scris, cu și despre fotografie. Așa ne-am gândit la o simbioză între imagini și texte, care să le prezinte din perspective diferite. Au rezultat Categoriile, un efort comun: zece proiecte văzute prin ochii a zece oameni pe care mi-am dorit încă de la început să-i implic în proiect”, spune Bogdan Gîrbovan

Bogdan Gîrbovan (n. 1981, Drobeta-Turnu Severin) a absolvit în 2008 Universitatea Națională de Arte din București, departamentul Fotografie. Este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, proiectele 10/1 și Uniforme și Veșminte fiind expuse și publicate cu numeroase ocazii.

Pe lângă activitatea expozițională, Galeria Posibilă are o experiență editorială de peste 10 ani prin publicații precum: R.A.P.I. (2016), Borrowed Territories (2016), Petite Histoire (2010), fiind preocupată de felul în care este percepută fotografia la nivelul comunității.

Proiect editorial co-finanțat de AFCN.

Cartea va fi distribuită de Editura Trei.

COORDONATE eveniment de lansare

Data: miercuri, 20 martie, ora 18:00

Loc: Modul Cărturești, str. Academiei, nr. 18-20

Eveniment Facebook aici.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.