GALERIE FOTO Elena şi Marcel Scutaru prezintă expoziţia „Forme empatice“ la Galeria Galateea
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-elena-si-marcel-scutaru-prezinta-expozitia-forme-empatice-la-galeria-galateea-bucuresti/

La Galeria Galateea (pe Calea Victoriei, nr 132) s-a deschis expoziţia cuplului de artişti, Elena şi Marcel Scutaru.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

La Galeria Galateea (pe Calea Victoriei, nr 132) s-a deschis expoziția cuplului de artiști, Elena și Marcel Scutaru. Aflați la cea de-a treia expoziție împreună, curatorul Raluca Băloiu aduce în atenția publicului elementele artistice care îi unesc pe cei doi: colecția, pasărea, forma epurată de detalii.

Expoziția pornește de la ideea de empatizare a operelor de artă aflate în atelierul Elenei și al lui Marcel Scutaru. Cu cât lucrările stau mai mult timp împreună, acestea preiau din imagistica celeilalte. Cei doi artiști dezvăluie spectatorului un traseu al corespondențelor, în care imaginile aparțin unor discursuri diferite, dar se amprentează reciproc datorită alăturării.

Expoziție de colecție

Unul dintre elementele de legătură a celor două discursuri este ideea de colecție. Elena colecționează portretele celor dragi prin ilustrarea lor la modul literal, iar Marcel înfățișează forme de locuire prin case.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-14

Un alt element comun celor doi artiști este pasărea. Așa cum aceasta este legată de cuibul său, tot așa omul este visceral legat de căminul său. Cuplul creează în jurul său un spațiu mistic, pe care-l accentuează prin prezența căminului, asemeni lucrărilor lui Marcel. Prezența păsării subliniază frumusețea portretului în sculpturile Elenei Scutaru.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-20

În parcursul expozițional, expresia epurată a formei este un alt punct comun. Tridimensionalitatea formei hieratice care își extrage seva din arta egipteană formulează modul de expresie al lui Marcel Scutaru. Elena preia același model de reprezentare din arta arhaică, transpunându-l în relief.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-12

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-25

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-27

Info:

Expoziția se va încheia cu un performance pe care îl va susține Alex Buescu, vineri, 16 august, ora 17.00.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

31
/05
/15

Privirea lui Silviu Gheție este o altfel de privire asupra Noului Cinema Românesc. Una din culisele sale. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile sale concurează cu imaginile din filmele a căror realizare artistul a fost chemat să o înregistreze pentru totdeauna.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

19
/05
/15

Statui vivante și spectacole stradale din 9 țări vor umple străzile Clujului între 22 și 24 mai, la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitații de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues și fostul campion european al performance-urilor de același fel, Damian McKinnon.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

05
/05
/15

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti sărbătoreşte 79 de ani de la înfiinţare printr-o serie de evenimente, între care se numără expoziţii, colocvii, recitaluri folclorice, târguri de meşteri populari, dar şi un Festival al culturii thailandeze.