Gărâna Jazz Festival 2018. Ce e de descoperit în Munții Banatului, pe lângă muzică
https://www.ziarulmetropolis.ro/garana-jazz-festival-2018-ce-e-de-descoperit-in-muntii-banatului-pe-langa-muzica/

Între 12-15 iulie are loc a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, locul care devine vară de vară destinaţia preferată pentru iubitorii de jazz, munte şi natură. Gărâna Jazz Festival înseamnă patru zile de călătorii muzicale şi tot atâtea zile de vacanţă într-una dintre cele mai speciale regiuni montane din România.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Roberto Fonseca, Stanley Clarke, Youn Sun Nah, Avishai Cohen, Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström, Sly & Robbie și Nils Petter Molvær sunt doar câțiva dintre artiștii care întregesc atmosfera ediției 2018.

Peisaje și excursii

Serile de jazz vin în completarea zilelor însorite ce oferă iubitorilor de natură ocazia să descopere trasee și locuri deosebite din Munții Semenic.

Printre cele mai frumoase locuri din regiune este Lacul 3 Ape – cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic, cu o suprafaţă de 45 de hectare, un loc perfect pentru amatorii de activități nautice (cu barca, caiacul şi hidrobicicleta).

Celelalte două lacuri vestite pentru farmecul zonei sunt Văliug – amplasat la o altitudine de 600 de metri, la baza munților, și Brezova – primul lac de acumulare din sud-estul Europei, construit între 1907 – 1909.Gărâna Jazz Festival

Un obiectiv unic este, de asemenea, calea ferată Anina-Oravița. Inaugurată în 1862, este prima cale ferată montană din sud-estul Europei și a doua cale ferată montană din Europa (după Semmeringbahn din Austria). Banatul Montan merită explorat și cu rucsacul în spate.

Peștera Comarnic, Muntele Mic sau Poiana Mărului sunt obiective de neratat pentru cei cu concediu prelungit. La o distanță ceva mai mare se află Cheile Nerei și Valea Cernei – o zonă cu foarte multe trasee de cățărat, trekking și băi termale.

Trasee de bicicletă

Cele 15 lacuri din Munţii Banatului sunt legate prin 212 km de trasee de mountain biking cu grade diferite de dificultate, care traversează creste, lacuri și văi. Cu bicicleta pot fi vizitate înălțimile Certejului, Valea Bârzavei, Lacurile Gozna, Secu sau Breazova. Detalii despre traseele de bicicletă găsiți pe www.garana-jazz.ro/blog și pe www.banatul-montan.ro.

Călătorii gastronomice

O vizită în Banatul Montan este neapărat completată de delicatese culinare locale, cum ar fi tradiționalul gulaș “à la Gigi” de la Hanul “La Răscruce” din Gărâna sau salata de bureți de fag de la Casa Baraj și Gasthof Tirol. Pentru cei care preferă păstrăvul proaspăt, crescut în apă de munte, există în apropierea Gărânei Păstrăvăria Crivaia, unde se pot savura delicioșii pești.

Bilete și abonamente

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate în avans pe www.garana-jazz.ro/bilete sau în rețelele Eventim, Eventbook și bilete.ro. Mai multe detalii despre cazare sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro/cazare.

Concertele Gărâna Jazz Festival vor avea loc pe scena din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) și în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11). Programul pe zile și scene este disponibil pe www.garana-jazz.ro/program.

*

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Magnus Öström, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Nils Petter Molvær, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen și mulți alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

Foto: Gărâna Jazz Festival 2018 – Flavius Scrinca

07
/07
/16

Pentru a marca 260 de de la naşterea compozitorului W. A. Mozart, Centrul Cultural Casa Artelor organizează, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice.

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.