Gărâna Jazz Festival 2018. Ce e de descoperit în Munții Banatului, pe lângă muzică
https://www.ziarulmetropolis.ro/garana-jazz-festival-2018-ce-e-de-descoperit-in-muntii-banatului-pe-langa-muzica/

Între 12-15 iulie are loc a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, locul care devine vară de vară destinaţia preferată pentru iubitorii de jazz, munte şi natură. Gărâna Jazz Festival înseamnă patru zile de călătorii muzicale şi tot atâtea zile de vacanţă într-una dintre cele mai speciale regiuni montane din România.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Roberto Fonseca, Stanley Clarke, Youn Sun Nah, Avishai Cohen, Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström, Sly & Robbie și Nils Petter Molvær sunt doar câțiva dintre artiștii care întregesc atmosfera ediției 2018.

Peisaje și excursii

Serile de jazz vin în completarea zilelor însorite ce oferă iubitorilor de natură ocazia să descopere trasee și locuri deosebite din Munții Semenic.

Printre cele mai frumoase locuri din regiune este Lacul 3 Ape – cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic, cu o suprafaţă de 45 de hectare, un loc perfect pentru amatorii de activități nautice (cu barca, caiacul şi hidrobicicleta).

Celelalte două lacuri vestite pentru farmecul zonei sunt Văliug – amplasat la o altitudine de 600 de metri, la baza munților, și Brezova – primul lac de acumulare din sud-estul Europei, construit între 1907 – 1909.Gărâna Jazz Festival

Un obiectiv unic este, de asemenea, calea ferată Anina-Oravița. Inaugurată în 1862, este prima cale ferată montană din sud-estul Europei și a doua cale ferată montană din Europa (după Semmeringbahn din Austria). Banatul Montan merită explorat și cu rucsacul în spate.

Peștera Comarnic, Muntele Mic sau Poiana Mărului sunt obiective de neratat pentru cei cu concediu prelungit. La o distanță ceva mai mare se află Cheile Nerei și Valea Cernei – o zonă cu foarte multe trasee de cățărat, trekking și băi termale.

Trasee de bicicletă

Cele 15 lacuri din Munţii Banatului sunt legate prin 212 km de trasee de mountain biking cu grade diferite de dificultate, care traversează creste, lacuri și văi. Cu bicicleta pot fi vizitate înălțimile Certejului, Valea Bârzavei, Lacurile Gozna, Secu sau Breazova. Detalii despre traseele de bicicletă găsiți pe www.garana-jazz.ro/blog și pe www.banatul-montan.ro.

Călătorii gastronomice

O vizită în Banatul Montan este neapărat completată de delicatese culinare locale, cum ar fi tradiționalul gulaș “à la Gigi” de la Hanul “La Răscruce” din Gărâna sau salata de bureți de fag de la Casa Baraj și Gasthof Tirol. Pentru cei care preferă păstrăvul proaspăt, crescut în apă de munte, există în apropierea Gărânei Păstrăvăria Crivaia, unde se pot savura delicioșii pești.

Bilete și abonamente

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate în avans pe www.garana-jazz.ro/bilete sau în rețelele Eventim, Eventbook și bilete.ro. Mai multe detalii despre cazare sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro/cazare.

Concertele Gărâna Jazz Festival vor avea loc pe scena din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) și în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11). Programul pe zile și scene este disponibil pe www.garana-jazz.ro/program.

*

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Magnus Öström, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Nils Petter Molvær, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen și mulți alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

Foto: Gărâna Jazz Festival 2018 – Flavius Scrinca

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.