Gărâna Jazz Festival revine între 7 şi 11 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/garana-jazz-festival-revine-intre-7-si-11-iulie/

Gărâna Jazz Festival, festivalul care a pus România pe harta evenimentelor-reper din lumea jazz-ului internaţional, va alea loc între 7 şi 11 iulie în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce şi Biserica Catolică din satul Văliug.

Un articol de Liliana Matei|14 februarie 2016

Ediția 2016 sărbătorește 20 de ani de festival, aproape o viață dedicată jazz-ului și mai mult, unei comunităţi crescute în spiritul libertăţii aparte câştigate vară de vară în vârf de munte.

Din 1997, când muzica s-a auzit pentru prima dată din Hanul La Răscruce, într-un jam session improvizat de prieteni, Gărâna a consolidat două decenii de concerte și evenimente culturale care l-au tranformat în cel mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est. Peste 50.000 de spectatori dar și muzicieni simbol ai jazz-ului contemporan, ca Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Stanley Clarke, Viktor Wooten, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty sau Stanley Jordan au umplut cu energie potecile Gărânei în ultimii 20 de ani.

Printre primii artiști confirmaţi la ediția aniversară se numără FOOD, duo de jazz experimental format din britanicul Ian Bellamy şi norvegianul Thomas Strønen, aflaţi pentru a doua oară la Gărâna. Echilibrul fragil dintre lirism şi beaturi electronice e transpus în formă concentrată pe albumul “Time is not a miracle”, lansat în 2015, ce va fi ascultat în premieră în România.

Nils Petter Molvær, considerat pionierul genului nu jazz, va readuce pe scenă o furtuna de emoţii şi sunete. Din line-up-ul confirmat face parte şi Louis Sclavis Trio, condus de muzicianul francez Louis Sclavis, cunoscut pentru improvizaţiile uimitoare de free-jazz şi avant-garde jazz dar şi pentru contribuţia muzicală la numeroase opere cinematografice.

Trasând harta ultimilor 20 de ani de concerte şi evenimente culturale, Gărâna Jazz Festival 2016 se va desfăşura în 3 locaţii cu încărcătură simbolică: Hanul La Răscruce – spaţiul în care a avut loc prima ediţie a evenimentului în anul 1997, Poiana Lupului – gazda celor mai recente ediţii şi Biserica Catolică din Satul Văliug. Pe lângă concerte, publicul va avea parte și de proiecții de film sub cerul liber și expoziții de fotografie.

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 vor putea fi achiziţionate online începand cu luna aprilie şi pe toată perioada festivalului din Poiana Lupului.

Mai multe informaţii vor fi disponibile în curând pe www.garana-jazz.ro.

INFO

Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 50.000 de spectatori şi numeroşi artişti cu renume internaţional au împărtăşit experienţa muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna:  Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen şi Nils Petter Molvaer. Mai multe detalii despre line-up-ul Gărâna 2016 în curând pe www.garana-jazz.ro.

23
/07
/14

În perioada 26 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct şase spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

17
/07
/14

Pe 18 iulie, la ora 17:00, melomanii și iubitorii de frumos sunt aşteptaţi la Sinaia pentru un concert de muzică clasică desfășurat în sala de concerte a reședinței regale, un eveniment inedit pentru această locație atât de apreciată de români, dar și de turiștii străini.

04
/07
/14

Corul Național de Cameră Madrigal își continuă deplasările internaționale la începutul săptămânii viitoare în Țările Baltice (Lituania și Letonia). Turneul va atinge, până la sfârșitul lunii octombrie, și țări precum China (Beijing), Austria (Viena) și Ungaria (Budapesta).

02
/07
/14

După repetiția deschisă a spectacolului ActOrchestra în regia lui Horia Suru din cadrul proiectului 9G – Noua generație de creatori din data de 26 iunie, am avut senzația că s-a produs o mare deșteptare a lumii teatrale românești, un soi de înnoire și strălucire artistică prin prisma unei altfel de abordări a expresivității pe scenă – prin muzică. Pot afirma cu încredere că TNB-ul a întinerit și a înflorit. În consolidarea afirmației mele, mi-am dorit să aflu opiniile avizate ale unor oameni care au strânsă legătură cu teatrul.