Gauguin în Tahiti. Paradisul pierdut
https://www.ziarulmetropolis.ro/gauguin-in-tahiti-paradisul-pierdut/

Pe 7, 8 şi 9 iunie de la ora 19:00, Happy Cinema Bucureşti prezintă un film documentar dedicat artistului Paul Gauguin, care a lăsat totul pentru a-şi urma inspiraţia primitivă ce l-a influenţat să reinventeze pictura occidentală.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2019

De la Tahiti până în Insulele Marchize. Era 1 aprilie 1891 când Paul Gauguin a părăsit Marsilia la bordul navei Océanien, cu destinația Tahiti, Polinezia. Avea 43 de ani, iar ziua aceea a marcat începutul unei călătorii ce avea să-l ducă în partea opusă a lumii civilizate, în căutarea începutului Timpului și al Omului.Gauguin

Gauguin (1848-1903) va rămâne la Tropice aproape fără întrerupere până la moartea sa: a petrecut doisprezece ani căutând cu disperare autenticitatea, imersiunea mai profundă în natura luxuriantă, sentimente, viziuni și culori, mereu mai pure și mai strălucitoare.

În cele din urmă, a intrat  într-o grădină a Edenului, care a fost uneori crudă, dar care l-a transformat într-unul dintre cei mai mari pictori, dintre acei artiști a căror sursă de inspirație a fost o muză de peste mări.

Urmărind o poveste de viață care a devenit legendară și un stil de pictură extrem de primordial, acest film, care conține o coloană sonoră originală compusă de compozitorul și pianistul Remo Anzovino, ne va călăuzi prin locurile pe care Gauguin le-a ales ca fiind casa lui și prin Muzeele americane unde se păstrează cele mai frumoase capodopere ale sale: Muzeul Metropolitan din New York, Institutul de Artă din Chicago, Galeria Națională de Artă din Washington și Muzeul de Arte din Boston.

Spectatorii vor fi însoțiți de experți internaționali: Mary Morton, curator al Galeriei Nationale de Artă din Washington, Gloria Groom, curator al Institutului de Artă din Chicago, Judy Sund, profesor la Universitatea din New York, Belinda Thomson, expert în arta lui Gauguin, David Haziot, autorul celei mai recente și apreciate biografii a lui Gauguin.

GAUGUIN IN TAHITI. PARADISUL PIERDUT este o călătorie în căutarea originilor noastre, alături de invitatul special Adriano Giannini. Filmul regizat de Claudio Poli este scris de Marco Goldin și Matteo Moneta, care a compus și scenariul.

Tarif unic: 26 lei

Bilete: www.happycinema.ro

Foto: Gauguin – facebook

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.