George Cosbuc, omagiat la Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-cosbuc-omagiat-la-madrid/

Un spectacol muzical coregrafic cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui poet George Coşbuc va avea loc la 7 mai la Ateneul din Madrid.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2016

Spectacolul este o punere în scenă a câtorva din obiceiurile unei nunți tradiționale românești din Transilvania, prezentate de George Cosbuc în poemul ”Nunta Zamfirei”, scris în 1890, și care se mai păstrează și astăzi în zona în care s-a născut marele poet.

În cadrul spectacolului, Ansamblul Someșul, sub coreografia lui Nicu Ardelean și Viorel Pop, va prezenta o serie de jocuri populare, iar interpreți de folclor din diverse zone ale țării vor interpreta cântece populare foarte îndrăgite.

Toți participanții la acest spectacol — interpreții, dansatorii și persoanele care vor prezenta obiceiurile — sunt amatori, rezidenți în Spania, îndrăgostiți de folclorul românesc, care au păstrat în memorie obiceiurile, mulți urcând pentru prima dată pe o scenă.

Organizată de Asociația România la scurt timp după Paște, manifestarea va oferi copiilor prilejul să dăruiască ouă roșii, care sunt simbolul fertilității și vieții, în afară de semnificația religioasă.

Foto: George Cosbuc – ziarul metropolis

31
/05
/20

Pornind de la ideea celebrării centenarului nașterii poetului Mihai Eminescu, prin crearea unui muzeu dedicat acestuia, în 1957, se ia decizia fondării unui muzeu al scriitorilor importanți ai literaturii române sub conducerea lui Dumitru Panaitescu-Perpessicius, director al Bibliotecii Academiei, la acea vreme.

29
/05
/20

OAMENII MUZICII Pe 24 mai 1974 murea colosul jazzului, Duke Ellington, unul dintre cei mai activi și influenți muzicieni ai secolului XX. A scris peste 3.000 de cântece, multe dintre ele fiind hit-uri și astăzi, și timp de aproape 50 de ani a colindat lumea ca pianist și șef de orchestră de jazz. A fost de 12 ori câștigător de Premii Grammy (dintre care trei postum).

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

28
/05
/20

De 1 iunie, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă „Coloravirus”, un program online cu momente de teatru, muzică, lecturi, dar și ateliere de creație, de gătit și de magie.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

27
/05
/20

Două evenimente care tratează migrația din perspectiva copiilor și adolescenților, „365 de zile în Germania” (28 mai) și „Istoriile migrației în teatrul românesc de după 1989” (1 iunie), curatori Ciprian Marinescu și Mihaela Michailov, vor fi prezentate de Institutul Cultural Român de la Berlin.

Page 1 of 88712345...102030...Last »