George Cosbuc, omagiat la Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-cosbuc-omagiat-la-madrid/

Un spectacol muzical coregrafic cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui poet George Coşbuc va avea loc la 7 mai la Ateneul din Madrid.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2016

Spectacolul este o punere în scenă a câtorva din obiceiurile unei nunți tradiționale românești din Transilvania, prezentate de George Cosbuc în poemul ”Nunta Zamfirei”, scris în 1890, și care se mai păstrează și astăzi în zona în care s-a născut marele poet.

În cadrul spectacolului, Ansamblul Someșul, sub coreografia lui Nicu Ardelean și Viorel Pop, va prezenta o serie de jocuri populare, iar interpreți de folclor din diverse zone ale țării vor interpreta cântece populare foarte îndrăgite.

Toți participanții la acest spectacol — interpreții, dansatorii și persoanele care vor prezenta obiceiurile — sunt amatori, rezidenți în Spania, îndrăgostiți de folclorul românesc, care au păstrat în memorie obiceiurile, mulți urcând pentru prima dată pe o scenă.

Organizată de Asociația România la scurt timp după Paște, manifestarea va oferi copiilor prilejul să dăruiască ouă roșii, care sunt simbolul fertilității și vieții, în afară de semnificația religioasă.

Foto: George Cosbuc – ziarul metropolis

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

27
/10
/20

Itinerama – Țara Făgărașului la București aduce, în perioada 28 octombrie – 15 noiembrie, evenimentul „Povestiri din Țara Făgărașului”, un proiect foto-video semnat de Adriana Lucaciu, care își propune să deschidă curiozitatea publicului bucureștean pentru ținutul istoric din Transilvania, aflat la nici patru ore distanță de capitală.

Pagina 1 din 92512345...102030...Ultima »