George Cosbuc, omagiat la Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-cosbuc-omagiat-la-madrid/

Un spectacol muzical coregrafic cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui poet George Coşbuc va avea loc la 7 mai la Ateneul din Madrid.

Un articol de Petre Ivan|5 Mai 2016

Spectacolul este o punere în scenă a câtorva din obiceiurile unei nunți tradiționale românești din Transilvania, prezentate de George Cosbuc în poemul ”Nunta Zamfirei”, scris în 1890, și care se mai păstrează și astăzi în zona în care s-a născut marele poet.

În cadrul spectacolului, Ansamblul Someșul, sub coreografia lui Nicu Ardelean și Viorel Pop, va prezenta o serie de jocuri populare, iar interpreți de folclor din diverse zone ale țării vor interpreta cântece populare foarte îndrăgite.

Toți participanții la acest spectacol — interpreții, dansatorii și persoanele care vor prezenta obiceiurile — sunt amatori, rezidenți în Spania, îndrăgostiți de folclorul românesc, care au păstrat în memorie obiceiurile, mulți urcând pentru prima dată pe o scenă.

Organizată de Asociația România la scurt timp după Paște, manifestarea va oferi copiilor prilejul să dăruiască ouă roșii, care sunt simbolul fertilității și vieții, în afară de semnificația religioasă.

Foto: George Cosbuc – ziarul metropolis

22
/10
/19

Anul acesta, în iulie, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Lino Ventura, unul dintre cei mai iubiti actori din ultimele decenii. Angiolino Joseph Pascal Ventura, pe numele său real, a venit pe lume la 14 iulie 1919, la Parma, în Italia și s-a stins din viață într-o zi de 22 octombrie (1987), la Saint-Cloud, în Franța.

22
/10
/19

Am văzut în cadrul festivalului peliculelor de la Cannes la București filmul artistic de cinema „It Must Be Heaven” (câștigător al premiului special al juriului la Cannes în acest an), regizat de palestinianul Elia Suleiman. Cu Elia Suleiman în rolul principal. O scurtă, definitivă recenzie: e superb.

22
/10
/19

A treia lună de TAG YOUR IDEAS o prezintă pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, pe artista Claudia Brăileanu. Una din exprimările cele mai reprezentative ale instalației Claudiei o reprezintă conceptualizarea pattern-ului, a acelui element de expresie formală, ce impune o reprezentare, prin repetiție, a unei autenticități.

21
/10
/19

Seria invitaţilor de marcă la ediţie a X-a a Les Films de Cannes à Bucarest continuă cu unul dintre cele mai promiţătoare talente ale cinematografiei braziliene: Juliano Dornelles, regizorul filmului „Bacurau”, pe care îl semnează împreună cu Kleber Mendonça Filho, peliculă câștigătoare a Premiului Juriului la Cannes 2019.

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2019.

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

19
/10
/19

Marți, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Lucian Boia și Marian Voicu despre volumul „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)”, publicat de Editura Humanitas.

18
/10
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul „Jurnalul familiei -escu” (2018), regizorul Șerban Georgescu discută pe un ton jucăuș, ironic, ce (mai) înseamnă a fi român, la 100 de ani de la apariția României moderne, perioadă în care țara a trecut prin multe șocuri și transformări.

Page 1 of 83412345...102030...Last »