George Enescu – seară specială pe 23 noiembrie, la ICR New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-enescu-seara-speciala-pe-23-noiembrie-la-icr-new-york/

Evenimentul ,,The Unknown Enescu”, o seară dedicată integral compozitorului George Enescu, va avea loc pe 23 noiembrie, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, avându-l ca invitat principal pe violonistul Sherban Lupu.

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2013

Evenimentul „The Unknown Enescu“, o seară dedicată integral compozitorului George Enescu, va avea loc pe 23 noiembrie, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, avându-l ca invitat principal pe violonistul Sherban Lupu, acompaniat la pian de Martha Locker.

Sherban Lupu va susţine o conferință despre partea mai puțin cunoscută a compozițiilor lui George Enescu, subliniind importanța partiturilor create pentru vioară, instrument care i-a adus renumele de interpret fără pereche al marilor concerte de vioară.

De asemenea, Sherban Lupu va vorbi despre dialogul profesional şi de creație care a existat între Eugene Ysaye și George Enescu.

Vor fi audiate compoziții enesciene precum „Aubade” (1899), „Serenade lointaine” (1903), „Andantino malinconico” (1951), „Prelude and Gavote” (1898), „Airs dans le genre roumain” (1926), „Legende” (1891), „Serenade en sourdine” (1915-1920), „Fantaisie concertante” (1932, aranjament Sherban Lupu), „Nocturne. Villa Avrayen” (1931-1936), „Hora Unirii”(1917), şi „Aria and Scherzino” (1898-1908, aranjament Sherban Lupu).

George Enescu

Sherban Lupu va participa la concertul din New York

Sherban Lupu este considerat de critici unul din cei mai valoroşi interpreţi ai muzicii lui George Enescu. Lupu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, precum Kennedy Center, Queen Elisabeth Hall, Carnegie Hall.

În decursul carierei sale de solist în Europa şi Statele Unite, acesta a interpretat împreună cu Menahem Pressler ciclul complet al Sonatelor lui Beethoven şi s-a specializat în muzica ţării sale natale, România, în cea a Europei de Est, precum şi în repertoriul romantic de virtuozitate.

Foto credit: Sherban Lupu, George Enescu

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.