George Enescu – seară specială pe 23 noiembrie, la ICR New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-enescu-seara-speciala-pe-23-noiembrie-la-icr-new-york/

Evenimentul ,,The Unknown Enescu”, o seară dedicată integral compozitorului George Enescu, va avea loc pe 23 noiembrie, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, avându-l ca invitat principal pe violonistul Sherban Lupu.

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2013

Evenimentul „The Unknown Enescu“, o seară dedicată integral compozitorului George Enescu, va avea loc pe 23 noiembrie, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, avându-l ca invitat principal pe violonistul Sherban Lupu, acompaniat la pian de Martha Locker.

Sherban Lupu va susţine o conferință despre partea mai puțin cunoscută a compozițiilor lui George Enescu, subliniind importanța partiturilor create pentru vioară, instrument care i-a adus renumele de interpret fără pereche al marilor concerte de vioară.

De asemenea, Sherban Lupu va vorbi despre dialogul profesional şi de creație care a existat între Eugene Ysaye și George Enescu.

Vor fi audiate compoziții enesciene precum „Aubade” (1899), „Serenade lointaine” (1903), „Andantino malinconico” (1951), „Prelude and Gavote” (1898), „Airs dans le genre roumain” (1926), „Legende” (1891), „Serenade en sourdine” (1915-1920), „Fantaisie concertante” (1932, aranjament Sherban Lupu), „Nocturne. Villa Avrayen” (1931-1936), „Hora Unirii”(1917), şi „Aria and Scherzino” (1898-1908, aranjament Sherban Lupu).

George Enescu

Sherban Lupu va participa la concertul din New York

Sherban Lupu este considerat de critici unul din cei mai valoroşi interpreţi ai muzicii lui George Enescu. Lupu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, precum Kennedy Center, Queen Elisabeth Hall, Carnegie Hall.

În decursul carierei sale de solist în Europa şi Statele Unite, acesta a interpretat împreună cu Menahem Pressler ciclul complet al Sonatelor lui Beethoven şi s-a specializat în muzica ţării sale natale, România, în cea a Europei de Est, precum şi în repertoriul romantic de virtuozitate.

Foto credit: Sherban Lupu, George Enescu

24
/01
/18

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio propun o seară corală și de operă la Sala Radio, cu momente corale și fragmente din opere de Richard Wagner și Giuseppe Verdi.

22
/01
/18

Dirijorul francez Olivier Robe revine la Sala Radio, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, într-un concert care îiva avea ca protagoniști pe Cristian Niculescu și Zsuzsa Bálint. Prima lucrare pe afișul serii va fi Două Intermezzi, op. 12, de George Enescu, urmată de două concerte de J. S. Bach: Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră, și Concertul nr. 3 în do minor pentru două piane şi orchestră. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 5 în si bemol major, de Fr. Schubert.

16
/01
/18

Solistă a trupei The Cranberries, Dolores O'Riordan, a murit "subit", luni, la Londra, în timp ce se afla în studioul de înregistrări. Deși, până la această oră nu s-a anunțat oficial cauza morții artistei de 46 de ani, apropiații lui Dolores O'Riordan spun că aceasta ar fi suferit de o depresie severă.

11
/01
/18

Iubitorii muzicii sunt așteptați, prin intermediul Fundaţiei Calea Victoriei, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, de la ora 19:00, în eleganta Sală de Spectacole a Cercului Militar Naţional din Bucureşti, la Recitalul de arii, lieduri şi canţonete, o călătorie fantastică prin universul muzical al unor compozitori celebri. Recitalul va fi susţinut de tenorul Lucian Corchiş şi pianista Livia Teodorescu-Ciocănea.

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

10
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa îl caracterizează criticii muzicali pe Dinu Lipatti (1917-1950), unul din pianiștii și compozitorii primei jumătăți a secolului XX, care continuă să fascineze și astăzi.

10
/01
/18

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie sunt invitaţi la Conferinţele Ateneului Român, în 2018, la 150 de ani de la înfiinţarea instituției. Este vorba despre francezul Jean-Marie Lehn, laureat în 1987 al prestigiosului premiu, şi germanul de origine română Stefan Walter Hell, laureat în 2014. Cele două personalități vor fi prezente în lunile aprilie-mai, la Conferinţele Ateneului Român.

20
/12
/17

Corul de Copii Radio are tolba plină de suprize muzicale în luna decembrie! După concertul susținut la Sala Radio pe 17 decembrie și un prim concert în aer liber la Târgul de Crăciun din Piața Constituției din București, organizat de Creart, pe 18 decembrie, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, aduce bucuria colindelor la Alt.Crăciun, pe 21 și 22 decembrie!

14
/12
/17

După succesul înregistrat cu Orchestra Sinfonia Bucureşti la debutul din Parcul Colţea, urmat de periplul prin oraşe si localități importante ale României (București, Constanța, Iași, Rm. Vâlcea, Pitești, Baia Mare, Tg. Mureș, Bacău, Botoșani, Ilfov, Poiana Brașov, Giurgiu), maestrul Florin Totan revine cu al doilea concert din cadrul proiectului ”Bucuriile Muzicii”.

13
/12
/17

Trei generații de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop și avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau și Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

11
/12
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul serii va cuprinde, în prima parte, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16, de E. Grieg, avându-l ca solist invitat pe pianistul Horia Mihail.