Jazz autohton la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-autohton-la-arcub/

Trei generaţii de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop şi avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau şi Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2017

Organizat în perioada octombrie – decembrie 2017, la Sala Mare, prima parte a stagiunii Artist in Residence din 2017 a conținut o serie de șase concerte care au prezentat colaborări în premieră (John Edwards | Mark Sanders | David Frydryk | Sian Brie – 7 decembrie, Mircea Tiberian | Michael Acker | John Betsch & Marta Hristea – 5 octombrie), lansări de album (Matt Maneri | Evan Parker | Lucian Ban – 24 octombrie, DUMItRIO – 9 octombrie) și reprezentații în exclusivitate la București (Don Braden |Joris Teepe | Gene Jackson – 16 noiembrie).

Mircea Tiberian, curatorul stagiunii curente Artist in Residence, anunță pentru cel de-al șaselea concert al sezonului o porție de jazz autohton în interpretarea unor artiști români cunoscuți pe plan național și internațional.

R.C. & THE MELODY MAKERS

Paolo Profeti – saxofon alto | Albert Tajti – pian | Răzvan Cojanu – contrabas | Iulian Nicolau – tobe | Garbis Dedeian – saxofon tenor

Cel de-al doilea sezon de concerte de jazz Artist in Residence continuă în 2018 cu o nouă serie de premiere și proiecte originale susținute de muzicieni din țară și străinătate.

Paolo Profeti a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi cu nota maximă şi Accademia Internazionale della Musica din Milano şi a studiat saxofonul

Paolo Profeti

cu maeştri precum Jesse Davis, Rosario Giuliani, Billy Harper şi Mauro Negri. Bine inserat în scena românească de jazz, Paolo este membru al Bucharest Jazz Orchestra (“BJO”), condusă de trompetistul Sebastian Burneci, cu care a participat la Bucharest Jazz Festival 2014. BJO a lansat în 2015 albumul “Povesti din Bucuresti” (Fiver House Records, 2015). Paolo cântă de asemenea cu Big Band Radio, condusă de Ionel Tudor, alături de care a participat la înregistrarea albumului “Live!” (Editura Casa Radio, 2016), având-o ca solistă pe Luiza Zan. Nu în ultimul rând, se regăseşte ca sideman pe albumul “On the Road” (Soft Records, 2016) al trupei Jazzybirds.

Albert Tajti s-a format sub îndrumarea lui Mircea Tiberian la Universitatea Națională de Muzică din București și a câștigat Marele Premiu pentru cea mai bună trupă de jazz la Festivalul Internațional Studențesc din Târgu Mureș. Cântă pe scena mai multor festivaluri din București și Budapesta cu Luiza Zan, Ana Cristina Leonte, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu și Bucharest Jazz Orchestra.

Răzvan Cojanu se remarcă pe scenele festivalurilor internaționale de profil din Viena, Beijing, Sibiu și București, dar și în cele mai prestigioase cluburi precum Pizza Express Jazz Club, Vortex Jazz Club din Londra, Porgy & Bess în Viena. Unul dintre cei mai solicitați basiști de jazz din țară, colaborează cu Marius Vernescu, Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Alex Harding.

Iulian Nicolau este student la Universitatea Națională de Muzică din București și are incluse în portofoliu colaborări cu Candice Hoys, Cedric Henriot, Alex Man, Emil Bâzgă, dar și Premiul special al Juriului la Festivalul de Jazz de la Sibiu, în 2016.

Numit „The Young Lion” al saxofonului în România de revista internațională Jazz Forum, Garbis Dedeian debutează în 1977, la vârsta de 18 ani, în cluburile de jazz ale vremii. În 1982 obține locul doi la Festivalul de Jazz de la Sibiu și începe colaborarea cu formația Vilmani, Alexandru Andrieș, Mihai Stepan și Metropol. Desemnat în 1984 saxofonistul numărul doi al țării, Dedeian deschide în 1986 clubul de jazz Nord. Din anul 1990 susține concerte în Germania, Italia, Franța, Austria ș.a.m.d.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Foto: Jazz – facebook

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.