Gheorghe Săsărman revine în România, pentru a-şi prezenta „Cuadratura cercului“ la Timişoara şi Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/gheorghe-sasarman-revine-in-romania-pentru-a-si-prezenta-cuadratura-cercului-la-timisoara-si-cluj/

Gheorghe Săsărman, revine în România pentru două evenimente, organizate la Cluj-Napoca şi Timişoara, pe 1 şi 8 august, unde va fi prezentat volumul său, „Cuadratura cercului”.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Gheorghe Săsărman, unul dintre cei mai importanţi prozatori şi dramaturgi români din ultimele patru decenii, stabilit în Germania din anul 1983, revine în România pentru două evenimente, organizate la Cluj-Napoca şi la Timişoara, pe 1 şi 8 august, unde va fi prezentat volumul său, „Cuadratura cercului”.

Romanul „Cuadratura cercului”, de Gheorghe Săsărman, apărut pentru prima dată în 1975, într-o ediţie cenzurată, tradus apoi în Franţa şi în Spania, este al treilea volum ce face parte din seria „Maeştrii SF-ului românesc”.

Această serie este dedicată celor mai valoroşi autori de literatură science fiction din România şi îşi propune să recupereze scrieri de succes din a doua jumătate a secolului XX şi să le publice în ediţii noi în cadrul colecţiei „Nautilus SF” de la Editura Nemira.

O întâlnire cu scriitorul

Pe 1 august, cititorii sunt aşteptaţi la Timişoara, la Librăria Cărtureşti, unde, începând cu ora 18.00, Gheorghe Săsărman, alături de invitaţii săi, va prezenta volumul „Cuadratura cercului”. Participanţii la eveniment vor avea ocazia de a-i cunoaşte pe Cornel Secu, cel care va modera întregul eveniment, prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor, şi prof. univ. dr. Ciprian Vâlcan, prorector al Universităţii Tibiscus Timişoara.

Geneza oraşului – urbogonia, pentru a utiliza un termen format prin analogie cu acela de cosmogonie – subiect de literatură? Subintitulat «fals tratat de urbogonie», volumul meu de povestiri «Cuadratura cercului» îşi propune să răspundă tocmai la această întrebare. Iar răspunsul este, cred, convingător, deoarece subiectul comun, generic, al povestirilor îl reprezintă nu doar oraşul în sine, cu geneza, evoluţia şi moartea sa, ci însuşi destinul civilizaţiei urbane, al colectivităţii şi al indivizilor care au edificat oraşul, îl locuiesc şi îi suferă influenţa modelatoare. De fapt, fiecare povestire descrie un oraş, în mare parte imaginar, iar destinul personajelor se împleteşte strâns cu destinul urbei.

Gheorghe Săsărăman,
scriitor

Pe 8 august, scriitorul Gheorghe Săsărman va putea fi întâlnit la Cluj-Napoca, la sediul filialei din localitate a Uniunii Scriitorilor. La ora 12.00, Irina Petraş, preşedinte Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor şi moderatorul acestui eveniment, va da startul discuţiei în compania invitaţilor, prof. univ. dr. Ion Pop şi prof. univ. dr.Virgil Stanciu, notează Mediafax.

În cadrul celor două evenimente, scriitorul Gheorghe Săsărman va prezenta volumul „Cuadratura cercului”, tipărit la Editura Nemira, precum şi ediţia americană a cărţii, apărută în luna aprilie în traducerea binecunoscutei scriitoare Ursula K. Le Guin, cea care semnează şi prefaţa volumului american.

Foto credit: Gheorghe Săsărăman (Site personal)

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.