Gigi Căciuleanu, aniversat la 70 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-aniversare70-ani-la-tnb/

Cu ocazia aniversării a 70 de ani a maestrului Gigi Căciuleanu, duminică, 14 mai 2017, a avut loc un eveniment special dedicat artistului, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti şi totodată a fost programat spectacolul D’ale noastre (joi 11 mai 2017).

Un articol de Corina Dima|19 mai 2017

Evenimentul – conferinţă intitulat ’’L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri’’ a fost o incursiune în laboratorul de creație al artistului. Gigi Căciuleanu a tras cortina de-o parte şi ne-a invitat, într-un mod firesc, în lumea sa plină de frumos.

O lume cu miresme de muzică şi poezie, cu toate glasurile Pământului înfrăţite într-un dans al descoperirii, umorului şi bucuriei de a fi, o lume cu oameni speciali care i-au modelat parcursul artistic – de la profesoara şi mentorul său, Miriam Răducanu sau „Măiastra’’, la tinerii săi discipoli.

Cu o prezenţă impunătoare şi atât de expresivă, îmbrăcat în negru (într-o ţinută lejeră, de parcă ar fi venit de pe stradă) Căciuleanu a dansat cu dăruire şi firesc, vrăjind şi uimind audinţa cu energia sa, la cei 70 ani! Apoi a citit versuri din poeziile scrise chiar de dânsul şi l-a invitat pe dansatorul Daniel Pop să îi ţină companie, într-un balans al metaforelor – poezia, cuvântul, ilustrate prin dans, mişcare.

’’Scriem cum vorbim, vorbim cum gândim, gândim cum dansăm şi dansăm cum scriem’’ a descifrat artistul. Căciuleanu a făcut o paralelă între limbile străine din toate zările şi dansurile popoarelor din care provin. Caligrafii şi coregrafii. Continuă parcă, precum un arc peste timp, o incursiune pe care a început-o în spectacolul montat acum 2 ani „Un minut de dans sau Uf!!!“.

Aflăm despre limbile slave care iubesc consoanele, cele asiatice unde cel mai mic semn schimbă tot înţelesul, scrierile arabe care arată precum dunele de nisip, limba ungurească ca o limbă extraterestră care sună a ceardaș, englezii ce au inventat o limbă foarte strânsă, concentrată, sau francezii care au un grai ce respiră ’’teatralitate animalică’’.Gigi Căciuleanu

Limba română curge frumos cu diftongi şi triftongi ca şi cum vocalele s-ar iubi una pe alta. De aici rezultă ’’un dans savant şi curgător în acelaşi timp’’. Profesoara care l-a inspirat pe parcursul acestor ani, muza sa, Miriam Răducanu,’’dansează pe româneşte’’.

Şi pentru că un artist trăieşte prin arta şi inspiraţia pe care o dăruieşte celorlalţi dar şi prin seminţele pe care le sădeşte cumpătat la încolţit în ceilalţi artişti, cadourile se întorc înmiit către acesta. Câţiva dintre ucenicii săi, în frunte cu Lari Giorgescu, au apărut pe scenă şi i-au făcut o surpriză maestrului, oferindu-i, ce altceva mai frumos, decât un dans. Apoi, la invitaţia profesorului, Lari s-a întors pe scenă şi au reconstituit împreună câteva fragmente dintr-un spectacol mai vechi (Oui ba da).
Conexiunea dintre coregraf şi elevii săi este organică. Chiar dacă se află pe marginea scenei urmărind dansurile, profesorul respiră în acelaşi timp cu dansatorii, rezonează cu ei, vibrează, se transformă.

Dacă prima parte a spectacolului se construieşte în jurul dansului şi poeziei unde artistul Căciuleanu, ca un maestru de ceremonii, introduce pe rând elementele discursului (interacţiune de la artist către public), partea a doua se construieşte în sens invers, de la audienţă către artist: maestrul răspunde la întrebările publicului, primeşte cadouri şi urări în Sala Pictură a Naţionalului bucureştean.

Căciuleanu nu cere aplauze la scenă deschisă şi ovaţii, nu îi plac exagerările. Artisul ne dezvăluie omul firesc şi echilibrat în căutare de frumos în viaţă şi în artă. El ne face atenţi la lucrurile simple din jurul nostru şi ne dezvăluie câteva exemple. Şi ne împărtăşeşte din misterele din dans.

La aniversarea a 70 ani, după o intensă carieră internaţională (dansator, coordonator de ansambluri coregrafice, de ateliere sau master class-uri, din Paris până în Chile) Gigi Căciuleanu îşi păstrează tonusul creator şi energia molipsitoare şi ne dezvăluie omul cumpătat şi artistul plin de inspiraţie.

Biografie Gigi Căciuleanu

Gigi Căciuleanu (n. 13 mai 1947) este un personalitate cu o carte de vizită impresionantă: cariera sa începe la 14 ani; după Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova iar la începutul anilor 70, câștigă primele premii internaționale.

În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. În anii următori conduce Baletul la Teatrul de la Nancy.

Între 1978 și 1993 colaborează cu celebrități ale dansului și muzicii, printre care: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, MaïaPlissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse.

Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

Este decorat in Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere. În 1994, se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu. Dansează la Paris, dar și la Santiago, la Buenos Aires, Sao Paolo și Torino. La începutul anilor 2000, conduce Direcția Artistică a Baletului Național din Chile.

Gigi Căciuleanu predă dans contemporan în ateliere și master class la instituții precum Conservatorul Naţional Superior La Villette, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes.

Foto: Gigi Căciuleanu – Mircea Albutiu

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).