Gigi Caciuleanu: Opera lui Shakespeare deschide ferestre
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-opera-lui-shakespeare-deschide-tot-felul-de-ferestre-de-unde-alegi-diferite-replici/

Coregraful Gigi Căciuleanu a declarat, după avanpremiera spectacolului „Folia, Shakespeare &Co” de la Teatrul Metropolis din Capitală, că a citit toată opera lui William Shakespeare, care i-a deschis tot felul de „ferestre”, de unde a ales replici „care înseamnă ceva”.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

„Folia, Shakespeare & Co” este parte a unui turneu naţional şi internaţional pe care Gigi Caciuleanu Romania Dance Company îl va susţine în toamna acestui an. „Sunt românii altfel?” este provocarea pe care o lansează spectacolul şi turneul.

Trecând prin Ion Luca Caragiale şi William Shakespeare, turneul le propune românilor o viziune nouă asupra unei teme sensibile, identitatea naţională: „românii nu sunt diferiţi, ci universali”, notează Mediafax.

„Cu acest spectacol am vrut să ne arătăm aşa cum suntem noi, artiştii, mai ales artiştii corporali”, a spus Gigi Căciuleanu, după avanpremiera spectacolului „Folia, Shakespeare &Co”, care a avut loc miercuri, la Teatrul Metropolis din Capitală.

Coregraful a precizat că pentru acest spectacol a plecat de la „Folia”, o frază muzicală de câteva note, care a trăit secole, şi a adăugat „zvârcoliri” ale iubirii.

„Am plecat de la această temă muzicală, «Folia», în care am încercat să adaug nişte zvârcoliri ale iubirii, care ne sunt proprii tuturor celor care iubim şi care suntem iubiţi sau nu iubim sau am fost iubiţi şi nu mai suntem sau niciodată n-am fost şi dorim să fim sau pur şi simplu cei care pot să se uite o viaţă ochi în ochi şi să se simtă bine. Nu există, cred eu, eu nu cunosc în orice caz, relaţie aşa plană, ca o encefalogramă unde nu mai există nimic sau o cardiogramă unde nu mai există sus şi jos, jos şi sus, ci rămâne totul aşa plan”, a declarat coregraful.

Gigi Caciuleanu: „Am citit tot Shakespeare de la cap la coadă. E monstruos (…)

Gigi Căciuleanu a precizat că a citit opera lui William Shakespeare „de la cap la coadă” pentru a realiza acest spectacol.Gigi Caciuleanu

„Am citit tot Shakespeare de la cap la coadă. E monstruos, pentru că îţi deschide tot felul de ferestre, de uşi, îţi vine să iei orice replică care înseamnă ceva şi, în spatele acelei replici care înseamnă ceva, mai e ceva şi, în spatele acelei replici care înseamnă ceva şi în spatele ei fiind încă ceva, mai e ceva şi uite aşa la infinit. A trebuit să scot foarte mult din toate textele pe care le-am iubit şi am vrut să le pun”, a completat coreregraful.

Replicile din spectacol sunt în engleza veche, Gigi Căciuleanu menţionând că i s-a părut important să se joace cu „acele sonorităţi ale acestei limbi”.

De asemenea, Gigi Căciuleanu a precizat că acest spectacol ţine foarte mult de interpretarea artiştilor şi nicio reprezentaţie nu seamănă cu alta, informează Mediafax.

Coregraful reuşeşte prin această montare să îl readucă pe William Shakespeare în actualitate, punându-l faţă în faţă cu societatea contemporană, chiar la 450 de ani de la naşterea acestuia.

Spectacolul „Folia, Shakespeare & Co” este produs de Fundaţia Art Production, în parteneriat cu Teatrul Metropolis.

Următorul spectacol va avea loc joi, iar mai multe reprezentaţii sunt programate în luna mai.

Foto: Gigi Caciuleanu – Simion Buia

01
/08
/17

Anul 2017, anul metamorfozelor Festivalului Internațional de Teatru „Miturile cetății”, coincide cu anul în care se împlinesc 2000 mii de ani de la moartea poetului Ovidiu. Început cu un an în urmă, festivalul continuă periplu prin mitologiile clasice, ajungând în acest an la douăzeci de trupe invitate și artiști care au performat în șase spații de joc, timp de nouă zile, în perioada 19 – 27 iunie.

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!

31
/07
/17

Personalităţi ale culturii, artelor şi sportului, jurnalişti şi activişti civici vor fi prezenţi la Alexandria între 07 şi 13 august 2017, ca invitaţi ai celei de-a 12-a ediţii a festivalului IDEO IDEIS. Echipa Funky Citizens (Elena Calistru, Cosmin Pojoranu şi Ovidiu Vanghele), jurnalista Elena Stancu şi fotograful Cosmin Bumbuţ (Teleleu), pictorul Roman Tolici şi fotbalistul Bogdan Stelea vor anima Seara povestitorilor, în cea mai plină zi a festivalului, sâmbătă, 12 august 2017 (începând cu ora 19:00).

30
/07
/17

Astăzi a încetat din viață artista Marina Scupra, potrivit unui anunț publicat de Mirabela Dauer pe pagina sa oficială de Facebook. ''Marina Scupra s-a stins ..., cuvintele sunt de prisos ... Dumnezeu să te primească de-a dreapta lui... Condoleanțe familiei...'', a scris și Ovidiu Komornyik pe aceeași rețea de socializare.

30
/07
/17

Unul dintre momentele de culminație și excelență artistică devenite tradiție la Festivalul „Vara Magică” o constituie prezența pianistului Valentin Gheorghiu în cadrul concertelor desfășurate sub genericul Dialogul generațiilor. Miercuri, 2 august, de la ora 19.30 pe scena Ateneului Român alături de Valentin Gheorghiu se vor afla soția acestuia, Roxana Gheorghiu – pian și fiica lui, Valentina Gheorghiu – pian, dar și o altă celebră celebră familie de muzicieni români, Marin Cazacu – violoncel, Ștefan Cazacu – violoncel și Iulia Adriana Cazacu – vioară.

30
/07
/17

CRONICĂ DE FILM La concurență cu al „Al doilea joc” (2014) al lui Corneliu Porumboiu, „Țara moartă”, noul film al lui Radu Jude, este probabil cel mai radical și anti-spectacular documentar românesc post-2000. O operă cinematografică ambițioasă formal și polemică prin subiect.

28
/07
/17

Editura Nemira ii invită pe cinefili la o nouă ediție Movie night by the book, miercuri, 2 august, de la ora 21.00, dedicată lui Charlie Chaplin: seara începe cu o discuție despre Viața mea, autobiografia regizorului și continuă cu proiecția filmul Modern Times. 

28
/07
/17

Safari, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, va intra în cinematografe pe data de 11 august. Filmul a avut premiera la festivalul de Film de la Veneția, iar regizorul a fost prezent în România la proiecțiile filmului de la Cluj, în cadrul TIFF.

28
/07
/17

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă, la Fabrica de Cultură, în zilele de 4 și 5 august, de la orele 19:00, două reprezentații ale spectacolului „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, cu ocazia întâlnirii anuale a sașilor, estimată, de către organizatori, a fi cea mai mare de după 1989.

27
/07
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Tristan Tzara (Samuel Rosenstock, 1896-1963), născut la Moinești și mort la Paris, a avut o existență fabuloasă, parcă meteorică prin dâra de neașteptat, fulgurantă, lăsată pe firmamentul Europei culturale.