Globurile de Aur 2015. Filmele favorite
https://www.ziarulmetropolis.ro/globurile-de-aur-2015-filmele-favorite/

Filmele „Birdman” şi „Boyhood” sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2015

Globurile de Aur 2015 / Aceste recompense vor fi înmânate de unele dintre cele mai mari vedete ale micului şi marelui ecran american, precum Jennifer Aniston, Bryan Cranston, Jane Fonda, Harrison Ford, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow şi Matthew McConaughey.

Defilarea vedetelor de pe covorul roşu pentru această gală strălucitoare va debuta la ora locală 15.00 (23.00 GMT) la hotelul Hilton din Beverly Hills, iar ceremonia va începe la ora locală 17.00 (luni, ora 01.00 GMT).

În acest an, filmul „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, o comedie cu accente dramatice regizată de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, despre un fost actor din filme cu supereroi care vrea să regăsească gloria de odinioară cu ajutorul unui spectacol de teatru, este considerat marele favorit din acest an în sezonul premiilor de la Hollywood.

Filmul „Birdman” a primit cele mai multe nominalizări în acest an la Globurile de Aur, trofee decernate de Asociaţia presei străine din Hollywood (HFPA) şi este urmat în topul nominalizărilor de filmul „12 ani de copilărie/ Boyhood”, cu care va concura la multe categorii, inclusiv la categoria „cel mai bun film-dramă”.

Site-ul revistei Variety, supranumită „Biblia cinematografiei americane”, prevede că „Birdman” va câştiga Globul de Aur la categoria „cel mai bun film-comedie”, iar „Boyhood” va triumfa la categoria „cel mai bun film-dramă”.

Acesta din urmă, un film dulce-amar despre un băieţel care se maturizează într-o familie despărţită, regizat de Richard Linklater, a devenit, încă de la lansarea sa, unul dintre favoriţii criticilor de cinema.

Unic în genul său, lungmetrajul „Boyhood” a fost turnat vreme de 12 ani cu aceeaşi echipă de actori – Ellar Coltran, care poate fi văzut cum creşte pe ecran, Patricia Arquette şi Ethan Hawke.

La categoria „cel mai bun film-comedie”, alături de „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman” au mai fost nominalizate producţiile „Sf. Vincent/ St. Vincent”, „Pride”, „Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel” şi „În inima pădurii/ Into The Woods”.

În ceea ce îi priveşte pe actori, Steve Carell, un celebru actor de comedie, a făcut în 2014 un viraj la 180 de grade şi a interpretat un rol dramatic în „Foxcatcher”, cel al miliardarului criminal John DuPont.

El îl are ca principal contracandidat pe Benedict Cumberbatch, care îl interpretează în „The Imitation Game. Jocul codurilor” pe Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat sistemul de codare folosit de trupele naziste în Al Doilea Război Mondial pentru a transmite mesaje importante.

Jake Gyllenhall („Prădător de noapte/ Nightcrawler”), David Oyelowo, care îl interpretează pe Martin Luther King în „Selma”, şi Eddie Redmayne, în rolul astrofizicianului Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, se află la rândul lor în cursa pentru câştigarea Globului de Aur în această categorie.

În privinţa actriţelor, Julianne Moore este nominalizată atât la categoria „cea mai bună actriţă într-un film-comedie” cu rolul din „Hărţi către stele/ Maps to the Stars”, cât şi pentru un rol dramatic, care i-a permis o interpretare plină de fineţe în filmul „Still Alice”, în care joacă rolul unei femei care suferă de maladia Alzheimer.

Jennifer Aniston a fost nominalizată şi ea la categoria „cea mai bună actriţă într-un film-dramă” cu rolul din „Cake”, alături de Felicity Jones, interpreta soţiei lui Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, Rosamund Pike („Fata dispărută/ Gone Girl”) şi Reese Witherspoon („Wild”).

În domeniul producţiilor de televiziune, mini-seria „Fargo” a primit cele mai multe nominalizări – cinci – şi este urmată de serialul „True Detective”, cu patru nominalizări.

„Girls”, „Jane the Virgin”, „Orange Is The New Black”, „Silicon Valley” şi „Transparent” vor concura la categoria „cel mai bun serial-comedie”, în timp ce producţiile de televiziune „The Affair”, „Downton Abbey”, „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”, „The Good Wife” şi „House of Cards” au fost nominalizate la categoria „cel mai bun serial-dramă”.

Cea de-a 72-a gală de decernare a Globurilor de Aur va avea loc în noaptea de duminică spre luni la hotelul Hilton din cartierul Beverly Hills din Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat pentru al treilea an consecutiv de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler.

Nominalizările pentru premiile Oscar vor fi anunţate pe 15 ianuarie, iar aceste distincţii vor fi decernate pe 22 februarie.

Foto: Globurile de Aur 2015 – cinemagia

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.