Globurile de Aur 2015. Filmele favorite
https://www.ziarulmetropolis.ro/globurile-de-aur-2015-filmele-favorite/

Filmele „Birdman” şi „Boyhood” sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2015

Globurile de Aur 2015 / Aceste recompense vor fi înmânate de unele dintre cele mai mari vedete ale micului şi marelui ecran american, precum Jennifer Aniston, Bryan Cranston, Jane Fonda, Harrison Ford, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow şi Matthew McConaughey.

Defilarea vedetelor de pe covorul roşu pentru această gală strălucitoare va debuta la ora locală 15.00 (23.00 GMT) la hotelul Hilton din Beverly Hills, iar ceremonia va începe la ora locală 17.00 (luni, ora 01.00 GMT).

În acest an, filmul „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, o comedie cu accente dramatice regizată de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, despre un fost actor din filme cu supereroi care vrea să regăsească gloria de odinioară cu ajutorul unui spectacol de teatru, este considerat marele favorit din acest an în sezonul premiilor de la Hollywood.

Filmul „Birdman” a primit cele mai multe nominalizări în acest an la Globurile de Aur, trofee decernate de Asociaţia presei străine din Hollywood (HFPA) şi este urmat în topul nominalizărilor de filmul „12 ani de copilărie/ Boyhood”, cu care va concura la multe categorii, inclusiv la categoria „cel mai bun film-dramă”.

Site-ul revistei Variety, supranumită „Biblia cinematografiei americane”, prevede că „Birdman” va câştiga Globul de Aur la categoria „cel mai bun film-comedie”, iar „Boyhood” va triumfa la categoria „cel mai bun film-dramă”.

Acesta din urmă, un film dulce-amar despre un băieţel care se maturizează într-o familie despărţită, regizat de Richard Linklater, a devenit, încă de la lansarea sa, unul dintre favoriţii criticilor de cinema.

Unic în genul său, lungmetrajul „Boyhood” a fost turnat vreme de 12 ani cu aceeaşi echipă de actori – Ellar Coltran, care poate fi văzut cum creşte pe ecran, Patricia Arquette şi Ethan Hawke.

La categoria „cel mai bun film-comedie”, alături de „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman” au mai fost nominalizate producţiile „Sf. Vincent/ St. Vincent”, „Pride”, „Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel” şi „În inima pădurii/ Into The Woods”.

În ceea ce îi priveşte pe actori, Steve Carell, un celebru actor de comedie, a făcut în 2014 un viraj la 180 de grade şi a interpretat un rol dramatic în „Foxcatcher”, cel al miliardarului criminal John DuPont.

El îl are ca principal contracandidat pe Benedict Cumberbatch, care îl interpretează în „The Imitation Game. Jocul codurilor” pe Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat sistemul de codare folosit de trupele naziste în Al Doilea Război Mondial pentru a transmite mesaje importante.

Jake Gyllenhall („Prădător de noapte/ Nightcrawler”), David Oyelowo, care îl interpretează pe Martin Luther King în „Selma”, şi Eddie Redmayne, în rolul astrofizicianului Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, se află la rândul lor în cursa pentru câştigarea Globului de Aur în această categorie.

În privinţa actriţelor, Julianne Moore este nominalizată atât la categoria „cea mai bună actriţă într-un film-comedie” cu rolul din „Hărţi către stele/ Maps to the Stars”, cât şi pentru un rol dramatic, care i-a permis o interpretare plină de fineţe în filmul „Still Alice”, în care joacă rolul unei femei care suferă de maladia Alzheimer.

Jennifer Aniston a fost nominalizată şi ea la categoria „cea mai bună actriţă într-un film-dramă” cu rolul din „Cake”, alături de Felicity Jones, interpreta soţiei lui Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, Rosamund Pike („Fata dispărută/ Gone Girl”) şi Reese Witherspoon („Wild”).

În domeniul producţiilor de televiziune, mini-seria „Fargo” a primit cele mai multe nominalizări – cinci – şi este urmată de serialul „True Detective”, cu patru nominalizări.

„Girls”, „Jane the Virgin”, „Orange Is The New Black”, „Silicon Valley” şi „Transparent” vor concura la categoria „cel mai bun serial-comedie”, în timp ce producţiile de televiziune „The Affair”, „Downton Abbey”, „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”, „The Good Wife” şi „House of Cards” au fost nominalizate la categoria „cel mai bun serial-dramă”.

Cea de-a 72-a gală de decernare a Globurilor de Aur va avea loc în noaptea de duminică spre luni la hotelul Hilton din cartierul Beverly Hills din Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat pentru al treilea an consecutiv de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler.

Nominalizările pentru premiile Oscar vor fi anunţate pe 15 ianuarie, iar aceste distincţii vor fi decernate pe 22 februarie.

Foto: Globurile de Aur 2015 – cinemagia

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.