Globurile de Aur 2019. „Vice”, cu Christian Bale și Sam Rockwell în distribuție, cele mai multe nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/globurile-de-aur-2019-vice-cu-christian-bale-si-sam-rockwell-in-distributie-cele-mai-multe-nominalizari/

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2018

La gala din 2019  va fi acordat un trofeu special, onorific, pentru televiziune. Nou instauratul premiu va fi, potrivit anunţului făcut joi de Meher Tatna, preşedinta Asociaţiei presei străine de la Hollywood (HFPA), echivalentul trofeului „Cecil B. DeMille”, care este acordat „pentru contribuţia extraordinară la lumea divertismentului” din 1952. Cei care vor primi aceste trofee vor fi anunţaţi în zilele următoare.

Lungmetrajul „Vice” a fost nominalizat la şase categorii ale premiilor – „cel mai bun musical sau comedie”, „cel mai bun actor într-un musical sau comedie” (Christian Bale), „cea mai bună actriţă în rol secundar” (Amy Adams), „cel mai bun actor în rol secundar” (Sam Rockwell), „cel mai bun regizor” (McKay) şi „cel mai bun scenariu” (McKay).

Lui îi urmează, cu câte cinci selecţii, „The Favourite” , de Yorgos Lanthimos, „Green Book”, de Peter Farrelly, şi „A Star is Born”, de Bradley Cooper.

Cel mai bun film va fi ales dintre „Black Panther”, „BlacKkKlansman”, „Bohemian Rhapsody”, „If Beale Street Could Talk” şi „A Star Is Born”.

La categoria „cel mai bun regizor” au fost selectaţi Bradley Cooper („A Star is Born”), Alfonso Cuaron („Roma”), Peter Farrelly („Green Book”), Spike Lee („BlackKklansman”) şi Adam McKay („Vice”).

Barbra Straisand rămâne singura femeie care a primit Globul de Aur la categoria „cel mai bun regizor”. Ea a fost prima femeie nominalizată la această categorie – în 1984, pentru „Yentl”. A mai primit o nominalizare în 1992 pentru „The Prince of Tides”.

La categoria „cel mai bun scenariu” au fost nominalizaţi: Alfonso Cuaron („Roma”), Deborah Davis şi Tony McNamara („The Favourite”), Barry Jenkins („If Beale Street Could Talk”), Adam McKay („Vice”) şi Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Brian Currie („Green Book”).

Actriţele nominalizate pentru cel mai bun rol într-o dramă sunt: Glenn Close („The Wife”), Lady Gaga („A Star Is Born”), Nicole Kidman („Destroyer”), Melissa McCarthy („Can You Ever Forgive Me?”), Rosamund Pike („A Private War”).

Cât priveşte actorii, pentru cel mai bun rol într-o dramă, au fost nominalizaţi: Bradley Cooper („A Star Is Born”), Willem Dafoe („At Eternity’s Gate”), Lucas Hedges („Boy Erased”), Rami Malek („Bohemian Rhapsody”) şi John David Washington („BlacKkKlansman”).

Cea mai bună comedie sau musical va fi „Crazy Rich Asians”, „The Favourite”, „Green Book”, „Mary Poppins Returns” sau „Vice”.

Cel mai bun cântec original va fi ales dintre „All the Stars” („Black Panther”), „Revelation” („Boy Erased”), „Girl in the Movies” („Dumplin’”), „Shallow” („A Star Is Born”) şi „Requiem for a Private War” („A Private War”, iar cea mai bună coloană sonoră dintre „A Quiet Place” (Marco Beltrami), „Isle of Dogs” (Alexandre Desplat), „Black Panther” (Ludwig Göransson), „First Man” (Justin Hurwitz) şi „Mary Poppins Returns” (Marc Shaiman).

La categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” au fost luate în considerare 80 de lungmetraje din 49 de ţări. Au fost nominalizate: „Capernaum” (Liban), „Girl” (Belgia), „Never Look Away” (Germania), „Roma” (Mexic) şi „Shoplifters” (Japonia).

Cea mai bună animaţie va fi „Incredibles 2”, „Isle of Dogs”, „Mirai”, „Ralph Breaks the Internet” sau „Spider-Man: Into the Spider-Verse”.

Cât priveşte producţiile de televiziune, cele mai multe nominalizări – 4 – le-a primit „The Assassination of Gianni Versace” (FX).

La categoria „cea mai bună actriţă într-o miniserie sau film de televiziune” au fost selectate: Amy Adams („Sharp Objects”), Patricia Arquette („Escape at Dannemora”), Connie Britton („Dirty John”), Laura Dern („The Tale”) şi Regina King („Seven Seconds”).

Pentru titlul de „cel mai bun actor într-o miniserie sau film de televiziune” au fost aleşi Antonio Banderas (Picasso, în „Genius”), Daniel Brul („The Alienist”), Darren Criss („The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story”), Benedict Cumberbatch („Patrick Melrose”) şi Hugh Grant („A Very English Scandal”).

Cât priveşte categoria „cea mai bună actriţă într-un serial dramă”, aici au fost selectate: Caitriona Balfe („Outlander”), Elisabeth Moss („Handmaid’s Tale”), Sandra Oh („Killing Eve”), Julia Roberts („Homecoming”) şi Keri Russell („The Americans”).

Sandra Oh şi Andy Samberg, gazdele galei Globurilor de Aur 2019

Actorii nominalizaţi pentru „cel mai bun rol într-un serial dramă” sunt Jason Bateman („Ozark”), Stephan James („Homecoming”), Richard Madden („Bodyguard”), Billy Porter („Pose”) şi Matthew Rhys („The Americans”).

Cea mai bună miniserie sau film de televiziune va fi ales dintre „The Alienist” (TNT), „The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story” (FX), „Dirty John” (Bravo), „Escape at Dannemora” (Showtime), „Sharp Objects” (HBO) şi „A Very English Scandal” (Amazon).

Cel mai bun serial comedie sau musical va fi „Barry” (HBO), „The Good Place” (NBC), „Kidding” (Showtime), „The Kominsky Method” (Netflix) sau „The Marvelous Mrs. Maisel” (Amazon).

Cât priveşte numărul de nominalizări pe reţele, FX Networks coduce cu 10, urmată de HBO – 9, Prime Video – 9, Netflix – 8 şi Showtime – 6.

Câştigătorii celor 25 de categorii vor fi anunţaţi pe 6 ianuarie, în cadrul unei gale prezentate de Sandra Oh şi Andy Samberg, care va avea loc la Los Angeles.

Foto: Vice, Globurile de Aur  – facebook

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.