Golem deschide stagiunea de la Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/golem-deschide-stagiunea-de-la-iasi/

Pe 5 octombrie, ora 19.00, la Sala Mare, Teatrul Naţional Iaşi va deschide stagiunea cu premiera spectacolului Golem.

Un articol de Andrada Văsii|1 octombrie 2013

Pe 5 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare, Teatrul Naţional Iaşi va deschide stagiunea cu premiera spectacolului Golem, în regia lui Alexander Hausvater.

Săptămâna viitoare, pe lângă Golem, alte două premiere îşi aşteaptă publicul: pe 10 octombrie, de la ora 19.00, la Teatru CUB – „Hamletmachine“ de Heiner Müller –  Giorgos Zamboulakis (regie),  Thanos  Vovolis (scenografie), Şerban Ursachi(muzică), iar pe 11 octombrie, de la ora 19.30, la Uzina cu Teatru – „Iarna“ de Evgheni Grişkoveţ.

Povestea Golemului este legată de cea a  rabinului care îl creează şi care decide să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, a credinţei lui, a destinului şi a lumii întregi. Decide că nu mai vrea un destin de victimă şi atunci devine rivalul lui Dumnezeu  şi intră în competiţie directă cu divinitatea.

Golem prinde viaţă la Iași

Făcând asta, el transcende orice limită umană  şi religioasă şi ajunge să insufle viaţă unei creaturi care să fie o proiecţie a sa, în stare să schimbe lucrurile. Odată prins în joc, rabinul va fi opusul operei sale.

Spectacolul Golem este unul eclectic, dar care se desparte de realism.

Golem

Scenă din spectacolul Golem, de la Teatrul Naţional Iaşi

S-a luat drept sursă un mit care nu se poate rezuma într-un stil de joc sau într-un stil de spectacol. Această poveste  a trebuit tradusă în imagini cu care omul modern să se poată asocia.

Chiar dacă textul de bază, cel al lui Leivick, se raportează la estetica expresionistă, Alexander Hausvater a declarat că se gândește doar la momentul scrierii lui nu şi la înfăţişările pe care le poate lua mai târziu. Vedem povestea în forme diferite şi mai ales în formele tribale ale unei comunităţi închise, supuse cauzalităţii istorice, povestea intitulată Golem.  

Distribuția spectacolului Golem este alcătuită din: Doru Aftanasiu, Emil Coșeru, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Cosmin Maxim,  Doina Deleanu, Daniel Busuioc, Dumitru Năstruşnicu, Ionuţ Cornilă, Irina Răduţu Codreanu, Horia Veriveş, Cosmin Panaite, Andrei Grigore Sava, Alina Mândru, Codrin Dănilă, Diana Roman, Radu Homiceanu și Ana Hegyi.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Foto credit: Teatrul Național Iași, spectacolul Golem

 

25
/04
/17

Teatrul Naţional din Timişoara îl sărbătoreşte pe cel mai longeviv actor al său, Vladimir Jurăscu. Artistul a împlinit, ieri (24 aprilie), nouă decenii de viaţă, şapte dintre acestea dedicate scenei timişorene. În 2015, UNITER i-a conferit reputatului actor premiul pentru întreaga activitate.

24
/04
/17

Ești pasionat de teatru? Îți place să cunoști oameni noi? Vorbești engleza și îţi doreşti o provocare într-un context internațional? Dacă vrei să arunci o privire în culisele unui festival internațional și te recunoști în cele scrise mai sus, înscrie-te ca voluntar la festivalul TESZT!

24
/04
/17

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2017 la a şaptea ediţie, se opreşte, astăzi 24 aprilie, la Buzău. Pianistul Horia Mihail va interpreta la Teatrul George Ciprian, un program alcătuit din valsuri de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel şi Debussy. Mâine, 25 aprilie, Horia Mihail cu turneul său Pianul Călător va ajunge la Târgovişte.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Odată cu apariția filmului „Jackie” (regia: Pablo Larrain), primul film pentru marele ecran inspirat de viața celei mai faimoase prime doamne a Statelor Unite, editura Corint a lansat biografia „Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă”, publicată de Barbara Leaming în 2014.

23
/04
/17

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc - rețea de teatru educativ”, organizat de Asociația Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu și finanțat de Administrația Fondului Național Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociația Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 și 30 aprilie, cu două evenimente.

23
/04
/17

Memorie și uitare. Povești comune, istorii personale și utopii. Nouă zile de sărbătoare teatrală, la TESZT 2017. Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, își aniversează cea de-a zecea ediție între 20 și 28 mai.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.