Află programul celui de-al 10-lea TESZT!
https://www.ziarulmetropolis.ro/afla-programul-celui-de-al-10-lea-teszt/

Memorie şi uitare. Poveşti comune, istorii personale şi utopii. Nouă zile de sărbătoare teatrală, la TESZT 2017. Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, îşi aniversează cea de-a zecea ediţie între 20 şi 28 mai.

Un articol de Liliana Matei|23 Aprilie 2017

Festivalul a fost fondat în 2008 cu scopul de a iniția un dialog între creatorii de teatru din regiune, care, în contextul TESZTului, pot face cunoștință cu munca celorlalți și au posibilitatea de a lucra împreună. Cum din ce în ce mai mulți oameni de teatru și companii au revenit la Timișoara de-a lungul anilor, TESZT a devenit locul unde artiștii și publicul festivalului pot gândi împreună.

Prefațând programele Capitalei Culturale Europene 2021, anul acesta festivalul cuprinde nu numai spectacole din regiune, ci și din locuri mai îndepărtate din Europa: 30 de spectacole din 16 țări. TESZT își propune să ajungă la toți spectatorii, indiferent de naționalitatea lor. De aceea, programul include o mare varietate de spectacole în ceea ce privește formatul sau tipul propus. De la performance-uri intime, în format de unu la unu, la cele care folosesc specificitatea locului și producții solo, la formate mai clasice, concepute pentru studiouri sau scenă mare, de la teatru documentar și performance multimedia la concerte și spectacole de dans în aer liber – în această diversitate toată lumea va putea găsi ceva care să-i fie pe plac. Timp de mai mult de o săptămână, spectatorii și participanții la festival sunt invitați să locuiască în oraș, să pedaleze într-o hidrobicicletă pe Bega alături de performeri, să călătorească prin spațiu și timp, să-și evalueze datoriile și să asculte concertul unui performer celebru în întreaga lume. Și pentru această a zecea ediție, organizatorii își mențin scopul de a prezenta cele mai importante aspecte sociale, acordând o atenție deosebită gesturilor de inventariere și rezumare. În mod similar, cele mai multe dintre spectacolele prezente în program abordează subiecte precum amintirile, respectiv triada trecut-prezent-viitor, cu reflecții asupra sinelui, confesiunile artiștilor despre ei înșiși și munca lor devenind elemente recurente ale spectacolelor.

În mod neconvențional, deschiderea festivalului este marcată de un spectacol monumental în aer liber, cu intrare gratuită. În data de 20 mai, Trupa Forte din Budapesta va prezenta spectacolul de dans Concerto / Cvartetul de coarde nr. 5 în Parcul Rozelor, în regia coregrafului Horváth Csaba, un invitat care revine la TESZT. Cele două lucrări de Béla Bartók, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului 20, vor fi interpretate de Orchestra Filarmonică din Győr și de Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca.

A doua zi de festival cuprinde, de asemenea, un eveniment special: premiera EXIT, producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu Teatrul Național din Sombor și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Regia este semnată de Schilling Árpád, care a prezentat în ediția trecută a festivalului spectacolul Ziua mâniei. Acest nou proiect a fost conceput ca inițiativă a Teatrului care are ca scop consolidarea relațiilor profesionale în regiune, favorizând și colaborările internaționale.

Un alt artist care revine la festival este Ivo Dimcev (foto sus), coregraf bulgar și performer, figură iconică în arta spectacolului contemporan – în cadrul programului educațional al festivalului, artistul va susține un atelier dedicat performerilor în devenire. Performer de talie mondială, Ivo Dimcev este și cel care va închide festivalul TESZT, cu Songs from My Shows, un concert care se va desfășura în Sala Mare a Teatrului.

Lista artiștilor invitați în festival include regizori și performeri din diverse genuri artistice și cu estetici speciale, care sunt, cu siguranță, printre cei mai relevanți artiști ai scenei actuale. Alături de Horváth Csaba, Schilling Árpád, Urbán András, Kokan Mladenović, Ivo Dimcev, care revin în festival, anul acesta, ne bucurăm să avem în program spectacole și performance-uri ale unor artiști precum Gianina Cărbunariu, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, Sarah Vanhee, Hód Adrienn, Mădălina Dan și Mihaela Dancs, Giuseppe Chico și Barbara Matijević, Maria Lucia Cruz Correia, Xavier Bobés, Janek Turkowski, dar și spectacole excepționale create de Agrupación Señor Serrano, Rabih Mroué, Salvatore Tramacere. Alături de artiști extrem de cunoscuți, festivalul oferă spațiu de exprimare pentru creatori aflați la început de drum, precum Maruša Kink, Alex Fifea și David Schwartz, Lisa Verbelen și BOG., Oliver Zahn, Nina Rajić Kranjac, Kelemen Kristóf, Jo Bannon, respectiv Harry Giles.

Biletele pentru spectacolele invitate costă 30 și 20 lei, respectiv 15 și 10 lei cu reducere. La fel ca în anii trecuți, spectatorii pot achiziționa abonamente de festival: TESZT200 cu 200 RON sau TESZT100, la prețul redus de 100 RON, include 10 spectacole invitate. Abonamentul TESZT5 oferă acces la cinci spectacole şi poate fi cumpărat cu 100 lei, respectiv 60 de lei pentru elevi, studenți, pensionari și posesori KULT CARD. Abonamentul include 5 spectacole la Sala Mare, la alegere.

Festivalul beneficiază de sprijin din partea Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş, Bethlen Gábor Alap, Institutului Italian de Cultură Bucureşti, RATT, Bibiotecii Judeţene Timiş, Galeriei Calina, Hotel Timişoara, Editurii Excelsior Art, Caldemare, Scârţ, Cuib d’Arte.

Mai multe informații despre spectacolele din TESZT, despre prețurile biletelor și abonamentelor, puteți găsi pe pagina nouă a festivalului, www.teszt.ro.

22
/03
/19

Jim Carrey (57 de ani) este, din toamna trecută, protagonistul serialului de comedie „Kidding“/„Glumeam!“, disponibil pe HBO GO, producţie pentru care actorul a făcut echipă cu regizorul Michel Gondry, alături de care a lucrat la Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Puteți vedea, aici, o scurtă privire de ansamblu (epic tribute) asupra carierei lui Jim Carrey, clip realizat de Alexandru Catrina.

21
/03
/19

Trupa britanică The Cure a înregistrat un nou album de studio, primul în decurs de zece ani, potrivit declaraţiilor solistului, Robert Smith. Invitat la emisiunea „The John Maytham Show” pentru a vorbi despre concertul pe care grupul îl va susţine joi, în Capetown, Smith a făcut dezvăluiri despre albumul care urmează „4:13 Dream”, lansat în 2008.

21
/03
/19

Când ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Mozart – considerat geniul muzicii clasice, care a compus peste 600 de lucrări în nenumărate genuri (operă, simfonii, concerte, muzică de cameră etc.) în doar 35 de ani de viață trăiți extrem de intens – este cel căruia îi este dedicat în întregime concertul susținut miercuri, 27 martie (19.00), la Sala Radio, de ORCHESTRA  DE  CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului RADU POSTĂVARU.

21
/03
/19

Au trecut câțiva ani buni de când, într-un alt sfârșit de martie, am avut șansa unei întâlniri cu actrița Carmen Stănescu. Era anul 2011. Avea atunci 86 de ani și alesese deja să stea departe de scenă, să rămână acasă la ea, în apartamentul de pe Bulevardul Dacia, unde prefera să oprească timpul în loc și să trăiască într-o altă lume…

21
/03
/19

Duminică am fost la muzeu pentru o scurtă incursiune in mintea întortocheată a lui Leonardo Da Vinci. Doar că fără titirel și mami, epuizați după cele aproape zece zile de spitalizare. Pe drum, ne-am oprit cu Alessandro, tatăl lui Lorenzo, la un showroom auto. Cam scumpe mașinile de acolo, totuși, pentru buzunarele noastre pline cu caramele.

Page 1 of 78412345...102030...Last »