Gopo 2015: Eugenia Bosânceanu – trofeul pentru întreaga activitate, Ion Truică – premiu special
https://www.ziarulmetropolis.ro/gopo-2015-eugenia-bosanceanu-trofeul-pentru-intreaga-activitate-ion-truica-premiu-special/

Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti -Sala Studio şi va fi transmisă în direct pe TVR2. În cadrul Galei, actriţa Eugenia Bosânceanu va fi omagiată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, iar un Premiu Special va fi acordat regizorului de animaţie Ion Truică.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Gopo 2015: Eugenia Bosânceanu – trofeul pentru întreaga activitate, Ion Truică – premiu special / Actriţa Eugenia Bosânceanu a ]mplinit anul acesta vârsta de 90 de ani! Născută în anul 1925 la Rădăuți-Prut, a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952 (secția Actorie, clasa Aura Buzescu).

Specializată cu precădere în roluri secundare – conform propriilor spuse, „nu-ți trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare” – actrița are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producțiile de cinema,

Obeliscul, de Ion Truica

Obeliscul, de Ion Truica

seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice și dublaje de voce.

Ion Truică,

considerat unul dintre cei mai prolifici regizori români de animație, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm,  s-a născut în 1935 la Caracal.

De asemenea grafician și scenograf, Truică este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Cineaștilor, al Asociației Internaționale a Filmului de Animație și al UNITER.

Pe lângă o selecție în competiția de la Cannes cu scurtmetrajul Hidalgo (1976), acesta are în palmares premii la Berlin, Veneția și Teheran.

Cel mai recent film al lui Ion Truică, Obeliscul (2014), pe un scenariu co-scris cu Laurențiu Damian și inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza, a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, unde a obţinut și Premiul de Excelență în 2008.

Foto: Gopo 2015, Eugenia Bosânceanu – cinemagia

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.