Green Hours JAZZ Fest – X. Jazz eclectic în Avant-Garden
https://www.ziarulmetropolis.ro/green-hours-jazz-fest-x-jazz-eclectic-%c3%aen-avant-garden/

Între 31 mai şi 3 iunie 2018, clubul de jazz Green Hours, aflat în al 24-lea an de activitate neîntreruptă, organizează ediţia a 10-a, aniversară, a Green Hours JAZZ Fest. Eveniment eminamente cultural, GHJFest este primul – şi încă singurul – festival de club din România.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2018

În centrul capitalei, outdoor, în ”avant-garden”-ul hub-ului artistic Green Hours, vor avea loc, de-a lungul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice reunind nume consacrate, precum și muzicieni emergenţi de certă valoare din elita jazz-lui european, iar 1 sesiune specială se va întîmpla la Institutul Francez, cinema ”Elvire Popesco”.

Subliniem evenimente-noutăți marcante în zona jazz-ului din țara noastră, în cadrul GHJFest:
– în premieră românească pentru un festival de gen și ca o provocare adresată publicului bucureștean, vom dedica o seară a festivalului exclusiv pianului. Trei dintre cei mai reputați pianiști de jazz ai Europei, Nik Bärtsch (Elveția), Leszek Możdżer (Polonia) și cel mai important nume al scenei românești, Mircea Tiberian, vor susține cîte un recital extraordinar de pian, sîmbătă 2 iunie;

– organizarea, în cursul zilei de 1 iunie, în parteneriat cu Jazz.ro și Institutul Francez, a unui eveniment „JAZZ FOR KIDS” cu totul special, cu participarea grupului olandez Tin Men And The Telephone. Copiii prezenți vor putea interacționa cu artiștii de pe scenă în timp real, prin intermediul telefoanelor mobile;

– de altfel, toate trupele din festival reprezintă tot atîtea evenimente-premieră pentru România: LABtrio (BE), Uriel Herman Trio (IL), Tin Men And The Telephone (NL), Trio Aïrés (FR), Sons Of Kemet (UK) & quintet-ul Jasper Høiby’s Fellow Creatures (DK/UK).

sons of kemet

Programul complet al ediției a X-a GHJFest, prezentări ample ale artiștilor invitați, precum și mostre muzicale, puteți găsi accesînd site-ul greenjazzfest.ro.

Grafica atît de specială a festivalului este semnată și anul acesta de către graphic designer-ul Victor Bartiș.

Biletele se găsesc online, prin rețeaua Bilet.ro și la sediul Green Hours (Calea Victoriei 120).

”Jazz-ul n-a murit, doar miroase ciudat”, spunea Frank Zappa, remarcă valabilă chiar și în zilele noastre, între dovezi fiind chiar clubul Green Hours și al său Green Hours JAZZ Fest.

Green Hours JAZZ Fest X beneficiază de sprijinul și prietenia: AFCN, Ministerul Culturii și identității Naționale, Institutul Polonez București, Institutul Francez, Ambasada Israelului, Ambasada Elveției și Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Cultural Român, Grupul Pentru Dialog Social, Medinst, Green Sound Team, Crama Rotenberg, Golden Tulip Victoria Bucharest, Wens, Societatea de Concerte Bistrița, JAZZ.RO, Jazz Festivals & Events, Radio Guerrilla, Andante Music, Scena 9, Radio România București FM, RFI, Revista 22, 24fun, Observator Cultural.

Foto: JAZZ Fest – facebook

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.