Grigore Lese este protagonistul spectacolului „Cazul Pintea Viteazul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-lese-este-protagonistul-spectacolului-cazul-pintea-viteazul/

Grigore Leşe participă duminică, 8 decembrie, de la ora 18.00, într-un nou spectacol al stagiunii curente de la Teatrul Municipal din Baia Mare – „Cazul Pintea Viteazul”.

Un articol de Andrada Văsii|2 decembrie 2013

Grigore Lese participă duminică, 8 decembrie, de la ora 18.00, într-un nou spectacol al stagiunii curente de la Teatrul Municipal din Baia Mare –  „Cazul Pintea Viteazul”. Spectacolul beneficiază de scenariu şi indicaţii regizorale semnate de către Gavriil Pinte.

Unul dintre protagoniștii montării este și Grigore Lese, care colaborează pentru prima dată cu teatrul băimărean. Din distribuție mai fac parte Liviu Topuzu, Ruxandra Lăzărescu, Claudiu Pintican, Ștefan Mura, Mircea Gligor, Vali V. Popescu, Loredana Maghear, Adrian Pop și Raul Conicica. Scenografia este semnată de Roxana Ionescu.

Noul proiect al teatrului băimărean a fost detaliat într-o conferință de presă. Managerul Teatrului Municipal, Claudiu Pintican, a vorbit despre semnificația noii producții, care e integrată într-un plan mai amplu al teatrului de valorizare a tradițiilor regionale, mulțumind totodată artiștilor invitați.

„Cazul Pintea Viteazul” comemorează 310 ani de la moartea unuia dintre eroii legendari ai Maramureșului, fără a se vrea o restituire istorică.

„Nu o să vedeți un spectacol despre personajul istoric. Eu nu fac teatru documentar, nici ilustrativ”, a afirmat regizorul Gavriil Pinte la conferința de presă de miercuri după-amiază. „M-a interesat mai mult faptul că secole de-a rândul, aici, oamenii au avut nevoie de Pintea ca model. Am fost interesat de felul în care s-a fabulat despre Pintea”, a precizat regizorul, trecând în revistă întreaga mitologie populară despre faimosul haiduc maramureșean.

Folclorul, prezentat prin ochii lui Grigore Lese

„Scenariul folosește aceste rezerve ale imaginarului, dar ține seama și de sensibilitatea spectatorului de astăzi”, a punctat Pinte, afirmând totodată că nu avem de-a face cu un spectacol idilic sau „pășunist”.

Acest punct de vedere a fost întărit și de Grigore Leșe, prezent și el la conferința de presă a Teatrului Municipal. „Nu iubesc idilismele, contemplarea și folclorul așa-zis ancestral, dacă nu e așa. Acest spectacol va fi cel mai bun din istoria Teatrului Municipal din Baia Mare, va fi un reper”, a spus Grigore Leşe, exprimându-și încrederea că producția băimăreană se va juca și în alte orașe ale țării ori în străinătate.

Leșe a făcut și o pledoarie pasionată pentru „regândirea conceptului de folclor în Maramureș” și a vorbit și despre identitatea acestui spațiu cultural în plan internațional.

Grigore Lese

Grigore Lese, în spectacolul ,,Cazul Pintea Viteazul”

Prezența lui Grigore Leşe în această producție teatrală a fost salutată și de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care care s-a referit la „un fel de simbolică întoarcere acasă” a lui Leșe prin acest rol. Primarul a mai spus că acest spectacol poate fi punctul de plecare al unei colaborări de durată și că va fi un punct de referință în dinamica culturală regională.

Despre o „integrală a miturilor românești” a vorbit și Prof. Dr. Teodor Ardelean, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Municipal, el dezvăluind totodată faptul că Grigore Leşe va fi sărbătorit la începutul anului viitor la Baia Mare, cu prilejul împlinirii a 60 de ani.

Foto credit: Wikipedia, Teatrul Municipal din Baia Mare, fotografii cu Grigore Lese

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.