Grigore Leşe şi Parvathy Baul, întâlnire între culturi, într-un loc de poveste
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-lese-si-parvathy-baul-intalnire-intre-culturi-intr-un-loc-de-poveste/

În duminica Rusaliilor, pe 19 iunie, sunteţi invitaţi la o întâlnire de suflet, în satul natal al maestrului Grigore Leşe, un loc de poveste din inima Maramureşului.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2016

Vom avea ocazia de a fi părtaşi la dialogul muzical sincer şi emoţionant dintre doi oameni şi artişti de excepţie, care, deşi vin de pe continente diferite, vorbesc o limbă comună, ce transcende graniţele culturale. Parvathy Baul şi Grigore Leşe s-au întâlnit pentru prima dată în 2015, la Bucureşti. Experimentul muzical realizat împreună – „În căutarea Omului din inimă” – a dezvăluit o puternică apropiere sufletească între cei doi artişti şi o completare reciprocă extraordinară din punct de vedere muzical, ce au pus bazele colaborării actuale.

Parvathy este recunoscută ca o reprezentantă de seamă a Baulilor, tradiție străveche din India, inclusă de UNESCO în lista de capodopere ale patrimoniului oral și intangibil aparținând umanității. Cântecele Baul sunt creații care împletesc expresia muzicală cu spiritualitatea şi au fost practicate de mii de ani în regiunea Bengal.

Baulii se află într-o căutare permanentă a înțelegerii sensului profund al vieții. Reprezentațiile lor sunt investigații interioare și oportunități de transformare de sine, atât pentru artiști, cât și pentru public.

Parvathy cântă și dansează acompaniindu-se pe alocuri cu instrumente specifice precum Duggie, Ektara și Nupurm, toate acestea fiind folosite simultan. Timp de 20 de ani, a călătorit pentru a întâlni maeștri ai acestei tradiţii. A primit iniţiere şi s-a perfecţionat în tradiţia Baul sub îndrumarea strictă a maeştrilor Shri Sanatan Das Baul și Shri Shasanko Goshai. De asemenea, s-a perfecționat în diverse arte precum pictura, grafica, teatrul, dansul, arta povestirii prin intermediul desenelor pictate.

Începând din anul 2000, ea a susţinut reprezentații în toată India precum și în cadrul unor mari festivaluri de muzică din Europa, SUA, Marea Britanie, Elveția, Japonia, Maroc, Singapore, Malaezia, Cuba, Uruguay, Australia, Canada etc.

* Accesul la eveniment este liber.

12
/01
/15

Pianista română Alina Azario este câştigătoarea "discului de muzică clasică al anului 2014 în România", după ce a reuşit să strângă cele mai multe voturi în cadrul campaniei derulată pe site-ul romania-muzical.ro. Discul, apărut în 19 martie 2014, sub sigla casei A@A Records, cuprinde lucrări semnate de compozitorii Jean Philippe Rameau şi Claude Debussy.

07
/01
/15

„La traviata” a fost o curtezană fermecătoare, care a existat cu adevărat. Rossini a scris o operă în doar două săptămâni. Fără muzica lui Wagner n-ar fi existat „Stăpânul Inelelor”... Sunt doar câteva amănunte fascinante din culisele Operei.

06
/01
/15

Anul 2015 se anunţă a fi unul plin de evenimente pe scena muzicală din România, artişti internaţionali, îndrăgiţi de publicul român, urmând să concerteze în premieră la Bucureşti. André Rieu, Robbie Williams, Marc Anthony şi OneRepublic sunt doar câteva dintre numele mari anunţate până în prezent.

22
/12
/14

BIG BAND-UL RADIO – condus de dirijorul său, IONEL TUDOR - ansamblul care din 1949 se dedică muzicii de divertisment de cea mai înaltă calitate, acoperind o gamă largă de genuri (jazz, blues, pop etc.), este invitatul special al programului de sărbători „Vă rugăm s-aveţi o viaţă frumoasă!”, difuzat de postul public de televiziune TVR 2, pe 26 decembrie, la ora 20.00.

19
/12
/14

Numită după unul din statele americane, trupa Oregon redesenează harta jazz-ului încă din anii ’70. Sunt prezenți în săli de concerte legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall și scot împreună 30 de albume, trei dintre ele avându-l ca percuţionist pe Trilok Gurtu, unul dintre cei mai talentaţi şi inovatori instrumentişti. Pe 21 aprilie 2015 vor fi prezenți și la București, în cadrul Jazz Night Out.

19
/12
/14

George Harrison şi The Bee Gees se numără printre artiştii care vor fi premiaţi pentru întreaga activitate de către Recording Academy, organizaţie care acordă şi premiile Grammy, într-o ceremonie ce va avea loc în februarie cu o zi înainte de acordarea celor mai importante premii muzicale.

18
/12
/14

Cel de-al cincilea concert pe care celebrul violonist André Rieu îl va susține la București este programat pentru sâmbătă, 6 iunie 2015, în Piața Constituției. Biletele sunt disponibile începând de astăzi, 18 decembrie, de la ora 18.00, în rețeaua Eventim și prin partenerii autorizați.