HARPĂ și ritmuri hispanice la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/harpa-si-ritmuri-hispanice-la-sala-radio/

Aţi ascultat vreodată un concert de harpă ? Vă place muzica inspirată de ritmurile pline de ”foc” ale Spaniei şi ale Americii Latine? Pentru ambele întrebări răspunsul se află într-un concert de neratat pe care îl propune vineri, 12 aprilie (19.00), la Sala Radio, Orchestra Naţională Radio şi doi invitaţi speciali: MARIA BÎLDEA – care a fost aplaudată timp de peste 20 de ani alături de Orchestra Naţională a Radioteleviziunii din Grecia şi dirijorul grec ANASTASIOS SYMEONIDIS, director artistic al aceluiaşi ansamblu.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2019

Programul serii este conceput sub semnul sonorității pline de pasiune a muzicii spaniole și a ritmurilor din America Latină!

Veți asculta: Concertul pentru harpă şi orchestră, semnat de compozitorul argentinian Alberto Ginastera (unul dintre cei mai importanți compozitori ai sec. XX în continentul american), Rapsodia pentru orchestră España (creată de francezul  Emmanuel Chabrier în 1883, după o călătorie în Spania), Amorul vrăjitor, creație a compozitorului spaniol Manuel de Falla și Capriciu spaniol, semnat de compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov.ritmuri hispanice

Născut în anul 1972 la Atena, ANASTASIOS SYMEONIDIS a studiat la început pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena. S-a specializat apoi în muzicologie la National and Kapodistrian University din Atena şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Académie Lyrique din Paris.

A dirijat numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum: Athens Concert Hall, Greek National Opera, Thessalonica Concert Hall, în Sala Universităţii Aristotel din Salonic ș.a. Anastasios Symeonidis a dirijat Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Megaron Resident Orchestra, iar în prezent este director artistic la Orchestrei Radio din Grecia.

MARIA BÎLDEA a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Conservatorul din Salonic, iar în 1992 la Conservatorul din Atena. A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri în Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA  ș.a.  și a interpretat muzica compusă de Vanghelis pentru „Alexander” (regizor Oliver Stone).

După ce a debutat la vârsta de doar 12 ani și a obținut apoi numeroase premii la competiții naționale, la 18 ani și-a lansat cariera solo cântând alături de cele mai importante orchestre din România. A continuat și participarea la competiții internaționale de harpă, cum ar fi cele de la Tel-Aviv – Israel sau Bloomington – SUA. Repertoriul vast al Mariei Bîldea cuprinde lucrări de la pre-clasicism la compozitori contemporani. A interpretat mai multe partituri în premieră absolută, creații ce i-au fost dedicate de compozitori ca Theodore Antoniu, Giorgos Chatzimichelakis și Dan Dediu.

Alături de cvartetul de harpe pe care l-a înființat – „Aeolian Harps” – interpretează muzică tradițională grecească.  Este și fondatoare a Ansamblului Kyklos și din 2018 este și membră a Orchestrei Naționale Radio.

 Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Harpa si ritmuri hispanice – orchestreradio.ro.

05
/04
/18

Se împlinesc, astăzi, 24 de ani de la moartea Kurt Cobain. Solistul şi fondatorul grupului Nirvana avea 27 de ani atunci când s-a sinucis (s-a împușcat în cap) pe 5 aprilie 1994 în vila lui din Seattle. Opt ani mai târziu,  ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana, “You Know You’re Right”,  a fost scoasă pe piaţă ajungând pe prima poziție a clasamentelor din întreaga lume.

04
/04
/18

Muzicianul Mike Godoroja (53 de ani), cunoscut și ca realizator de emisiuni de radio și televiziune de profil blues, jazz sau rock, fondator al Mike Godoroja & Blue Spirit, a militat mereu ca românii să rămână în România. El ne-a oferit un interviu special în acest an al centenarului Marii Uniri.

03
/04
/18

Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu își dau o nouă întâlnire cu publicul la Sala Radio joi, 5 aprilie, de la ora 19.00, într-un concert de excepție alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului japonez Naoto Otomo. Concertul va debuta într-o notă muzicală inspirată din repertoriul japonez contemporan, cu lucrarea Triptyque pentru orchestră de coarde, de Yasushi Akutagawa.

30
/03
/18

Pianistul Horia Mihail pleacă din nou la drum într-un turneu naţional extraordinar. În perioada 9 aprilie – 8 mai va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul călător ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

30
/03
/18

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” susține concertul extraordinar de Paște duminică, 1 aprilie, de la ora 18:00, la Ateneul Român. Nelipsit din tradiția evenimentelor de sărbători pe care celebrul ansamblu coral românesc le susține neîntrerupt de 55 de ani, concertul din acest an coincide cu sărbătoarea Floriilor în calendarul ortodox și cu Paștele pentru creștinii de rit catolic.

29
/03
/18

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, va avea loc în perioada 13-16 septembrie 2018. Festivalul va aduce în fața publicului din mai multe cartiere ale Capitalei proiecții, concerte, evenimente și ateliere pentru copii și tineri, atât în clădiri cu istorie și tradiție, cât și în spații neconvenționale.

28
/03
/18

Cel mai longeviv festival de jazz din România își așteaptă spectatorii la Sibiu în a doua jumătate a lunii mai. În perioada 17-20 mai 2018, Piața Mare va vibra în acorduri de jazz, în cadrul celei de-a 48-a ediții a Sibiu Jazz Festival.

26
/03
/18

Analia Selis, alături de ceilalți membri ai grupului ArgEnTango, violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru, propun publicului o întâlnire cu tangoul argentinian tradițional, printr-un nou turneu –  ArgEnTango Tradițional –, derulat în luna martie 2018, în 10 orașe din România și Germania, și care ajunge marți, 27 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, în concertul de închidere a turneului.

26
/03
/18

Într-o zi de 26 martie (1827) se stingea din viață, la vârsta de 56 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți compozitori din toate timpurile. Ludwig van Beethoven a murit din cauza unei ciroze hepatice în locuința sa mizeră din Viena, într-o dezordine de nedescris.

23
/03
/18

Un domn de culoare încântător și o... "wonderful version of All Of Me". Live in Frankfurt , in timpul Festivalului Musikmesse de la Frankfurt

22
/03
/18

„Extraordinar ! Eşti printre cei mai mari din lume!” (Sergiu Celibidache), „Îl ascultam fascinaţi…” (Le Monde), „Dan Grigore face parte din categoria pianiştilor de superclasă.” (Tagesspiegel)... Filarmonica „George Enescu” dedică concertele de astăzi, 22 martie și vineri, 23 martie 2018, pianistului Dan Grigore, care aniversează 60 de ani de activitate.

21
/03
/18

Sâmbătă, 31 martie 2018, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (Str. Știrbei Vodă nr. 1), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism, în colaborare cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu sprijinul Kaufland România, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Muzeului Național de Artă al României, și în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe,  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Wagner Arte Frumoase și Povești,  Floria.ro, organizează cea de-a V-a ediție a evenimentului “SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.