Harper Lee va publica un al doilea roman, la 50 de ani după volumul „Să ucizi o pasăre cântătoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/harper-lee-va-publica-un-al-doilea-roman-la-50-de-ani-dupa-volumul-sa-ucizi-o-pasare-cantatoare/

Scriitoarea americană Harper Lee îşi va publica al doilea roman, la peste 50 de ani de la lansarea volumului „Să ucizi o pasăre cântătoare/ To Kill a Mockingbird”, a anunţat editorul autoarei.

Un articol de Petre Ivan|4 februarie 2015

Romanul intitulat „Go Set a Watchman”, a cărui acţiune are loc în anii 1950 şi ai cărui protagonişti sunt personaje principale din cartea „Să ucizi o pasăre cântătoare”, dar cu 20 de ani mai în vârstă, va fi publicat pe 14 iulie, la editura americană Harper. Cartea a fost scrisă de fapt în anii 1950, înainte de „Să ucizi o pasăre cântătoare”, iar Harper Lee, în vârstă de 88 de ani, a crezut că a fost pierdută.

„Personajul cunoscut sub numele Scout apare aici ca o femeie adultă şi cred că efortul depus a fost unul decent”, a declarat scriitoarea într-un comunicat publicat de editura Harper. „Editorul meu, care a fost impresionat de amintirile din copilăria lui Scout, m-a convins să scriu un roman din punctul de vedere al tinerei Scout. Scriam pentru prima dată o carte, aşa că am făcut ce mi s-a spus”, a precizat Harper Lee.

În romanul „Go Set a Watchman”, Scout se întoarce de la New York pentru a-şi vizita tatăl, Atticus, în oraşul fictiv Maycomb, unde trebuie să facă faţă unor probleme personale şi de ordin politic şi încearcă să înţeleagă atât viziunea tatălui său asupra societăţii, cât şi propriile sentimente contradictorii despre oraşul natal.

Lee credea că textul fusese pierdut şi a fost surprinsă când avocatul său, Tonja Carter, l-a descoperit.

„Să ucizi o pasăre cântătoare”, o poveste despre rasă şi copilărie în statul american Alabama în anii 1930, este bazat în mare parte pe experienţele personale ale lui Lee. Volumul a fost publicat în 1960, în perioada în care mişcarea pentru drepturi civile prindea avânt şi a devenit o lectură obligatorie în multe şcoli americane.

Cartea, tradusă şi în limba română, s-a vândut în circa 30 de milioane de copii la nivel internaţional şi a fost apreciată de cititori din culturi diferite.

„Cartea este importantă datorită problemelor ridicate referitor la diferenţele dintre rase şi sexe”, a declarat Thadious Davis, profesor de engleză specializat în literatură afro-americană şi sudistă la Universitatea Pennsylvania.

Autorul american Charles Shields, care a scris o renumită biografie a lui Harper Lee, a declarat că volumul „Să ucizi o pasăre cântătoare” a avut succes, parţial, pentru că „ridică întrebarea fundamentală despre cum mă pot înţelege cu oameni care sunt altfel decât mine”.

Shields a spus că a întâlnit primele referinţe despre „Go Set a Watchman” în timp ce citea o serie de scrisori dintre Lee şi agentul său literar, în timpul documentării pentru biografia autoarei.

Charles Shields a mai declarat că moartea lui Alice Lee, sora autoarei, o avocată care a fost considerată cea care a condus cariera lui Harper Lee, ar fi uşurat calea spre publicarea celui de-al doilea roman.

În 1961, Harper Lee a primit premiul Pulitzer, iar un an mai târziu cartea sa a fost ecranizată în regia lui Robert Mulligan, cu actorul Gregory Peck în rolul principal. Filmul a primit trei premii Oscar şi două Globuri de Aur.

Foto: Harper Lee – wikipedia

01
/04
/14

Marţi, 1 aprilie, începând cu ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei seri dedicate romanului Ultimul nud de Ellis Avery, unul dintre cele mai îndrăzneţe romane publicate în 2012. Volumul reînvie atmosfera boemă din Parisul anilor nebuni, evocând atât figura fascinantă şi scandaloasă a pictoriţei Tamara de Lempicka, cât şi pe cea a celebrului ei model, Rafaela, care i-a fost marea iubire.

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.