Harta Colecționarului aduce povești la ferestre
https://www.ziarulmetropolis.ro/harta-colectionarului-aduce-povesti-la-ferestre/

Unteatru transformă poveştile înscrise pe Harta Colecţionarului de amintiri în performance-uri susţinute la ferestrele clădirilor din capitală.

Un articol de Liliana Matei|4 noiembrie 2022

Pereții fiecărei case ascund de ochii privitorului mii de povești cărora le-au fost martori de-a lungul vieții. La cea de-a doua ediție a proiectului Harta Colecționarului de amintiri, clădirile bucureștene se dezbracă de secrete și dezvăluie curioșilor câteva dintre cele mai personale amintiri împărtășite de locuitorii orașului. Episodul Ferestre se va încheia cu un spectacol creat de artiștii unteatru, compus din 10 performance-uri pe care spectatorii și trecătorii le vor putea urmări gratuit din stradă, în tot atâtea locuri din capitală. Toate momentele artistice sunt construite pe baza unor experiențe reale, și vor compune un traseu pe care iubitorii de teatru vor avea trei ocazii să-l parcurgă, pe 11 și 12 noiembrie.

Dacă în 2021, în prima etapă a proiectului, artiștii unteatru au reimaginat 30 de întâmplări petrecute pe străzile capitalei, transformându-le în fragmente audio, video și ilustrații digitale, disponibile și astăzi pe hartacolectionarului.unteatru.ro, Episodul Ferestre propune o abordare inversă și aduce poveștile digitale în stradă. De aici, bucureștenii vor urmări felii de viață, interpretate de actori profesioniști la ferestrele și balcoanele caselor și blocurilor. Clădirile din Sfinții Apostoli nr. 44, Popa Tatu nr. 68, Transilvaniei nr. 11 și Calea Griviței nr. 77 se numără printre spațiile propuse ca loc de întâlnire. Un eveniment special va avea loc pe Arcul de Triumf – șansa bucureștenilor de a explora de la înălțime poveștile din Cartierul Aviatorilor.

Pentru a le oferi spectatorilor ocazia să descopere toate cele 10 povești, organizatorii proiectului vor construi un întreg traseu, compus din 10 spații, cu performance-uri susținute simultan, conform următorului orar:

  • Vineri, 11 noiembrie, de la ora 19:00;
  • Sâmbătă, 12 noiembrie, de la orele 13:00 și 16:00.

Întâmplările care stau la baza spectacolului susținut în București pe 11 și 12 noiembrie au fost propuse de locuitori ai orașului, în urma unui apel de înscrieri lansat de unteatru în luna octombrie. Câteva dintre acestea au fost deja ilustrate de scenograful Vladimir Turturica și pot fi citite pe site-ul proiectului: hartacolectionarului.unteatru.ro.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.