Haruki Murakami, favorit la premiul Nobel 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/haruki-murakami-favorit-la-premiul-nobel-2013/

Haruki Murakami este favoritul caselor de pariuri britanice la câştigarea premiului Nobel pentru literatură din acest an.

Un articol de Andrada Văsii|6 septembrie 2013

Haruki Murakami este favoritul caselor de pariuri britanice la câştigarea premiului Nobel pentru literatură din acest an.

Potrivit casei Ladbrokes, celebrul scriitor nipon Haruki Murakami este marele favorit din acest an în cursa pentru câştigarea premiului Nobel pentru literatură, cu o cotă de 3 la 1.

Printre ceilalţi scriitori care se bucură de statutul de favoriţi se află autoarea americană Joyce Carol Oates (cotă de 6 la 1), maghiarul Peter Nádas (cotă de 7 la 1), poetul japonez Ko Un (cotă de 10 la 1) şi scriitoarea canadiană de proză scurtă Alice Munro (cotă de 12 la 1).

Calcularea cotelor ţine mai degrabă de domeniul intuiţiei şi al ghicitului, întrucât nominalizările şi voturile exprimate de membrii Comitetului Nobel pentru Literatură sunt păstrate în mare secret de Academia Suedeză, fiind dezvăluite publicului larg abia după 50 de ani de la luarea deciziei şi anunţarea câştigătorului.

Haruki Murakami

Volumele scriitorului Haruki Murakami.

 

Al şaselea favorit este poetul sirian Adonis, cu o cotă de 14 la 1, care era considerat marele favorit în 2011, după Primăvara arabă, însă acesta a pierdut Nobelul pentru literatură în faţa unui alt poet, suedezul Tomas Tranströmer, al doilea pe lista favoriţilor din acel an.

Haruki Murakami – constant în topul favoriților

Haruki Murakami s-a aflat de fiecare dată pe lista marilor favoriţi în ultimii 10 ani. Includerea sa, din nou, pe lista favoriţilor din acest an intervine în contextul în care cel mai recent roman al său – al cărui titlu în engleză este ,,Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage” – este tradus în această perioadă în limba engleză şi va fi publicat în 2014.

Deşi Academia Suedeză se mândreşte cu faptul că deciziile Comitetului Nobel nu pot fi anticipate, instituţia a lăsat ,,să îi scape” câteva informaţii în acest an. În luna mai, secretarul permanent al Academiei Suedeze a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că ,,cinci candidaţi au fost selectaţi pentru premiul Nobel pentru literatură din 2013″, declanşând un val de speculaţii în mediile literare din lumea întreagă, potrivit cărora câştigătorul din acest an ar putea să fie un scriitor american – Philip Roth sau Don DeLillo.

Haruki Murakami

Haruki Murakami este favoritul caselor de pariuri la premiul Nobel 2013

Casa de pariuri Ladbrokes a decis că favoritul ei din acest an este scriitorul nipon Haruki Murakami, însă această companie privată britanică s-a înşelat de mai multe ori în trecut. În 2011, casa Ladbrokes a decis să scadă cota lui Bob Dylan de la 100 la 1 la 10 la 1, cu doar 24 de ore înainte de anunţarea câştigătorului. În acel an, Adonis era marele favorit, cu o cotă de 6 la 1, urmat de Murakami (8 la 1) şi de câştigătorul anunţat în cele din urmă, suedezul Tranströmer (10 la 1).

În 2012, premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitorului Mo Yan, care avea o cotă de 9 la 1 şi a devenit primul romancier chinez recompensat cu acest premiu prestigios. Începând din 1901, un total de 109 scriitori au câştigat premiul Nobel pentru literatură, iar 12 dintre ei au fost femei.

Un eveniment cu dată secretă

Premiul Nobel pentru literatură este acordat în fiecare an la începutul lunii octombrie, în concordanţă cu dorinţele exprimate de industriaşul suedez Alfred Nobel în testamentul său, ,,acelei persoane care a produs în domeniul literaturii cea mai proeminentă operă, într-o direcţie ideală”.

Data exactă a decernării premiului este ţinută în secret până în ultima clipă. Joi, site-ul oficial al premiilor Nobel precizează că premiul va fi decernat în acest an cel mai devreme peste 28 de zile. Premiul Nobel pentru literatură din 2013 va fi însoţit de un cec în valoare de 8 milioane coroane suedeze (920.000 euro).

Foto credit: Haruki Murakami

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

26
/05
/16

ÎN BIBLIOTECA MEA Ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) şi scriitorul Andrei Crăciun se pregăteşte să lanseze a doua carte din seria Baricadele, în care îşi strânge publicistica risipită în paginile gazetelor în ultimii unsprezece ani, dându-i o nouă viaţă în volum.

25
/05
/16

Știați că Voltaire scăpa de musafirii plictisitori prefăcându-se că leşină? Și că Balzac avea ca hobby hipnotismul? Lista de obiceiuri ale unora dintre cei mai prolifici scriitori are o grămadă de elemente surprinzătoare.

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

25
/05
/16

În preajma Zilei Internaționale a Copilului, Teatrul Evreiesc de Stat prezinta un nou spectacol-lectură din seria evenimentelor „Cu cărțile deschise”, un matineu dedicat, de această dată, celor mici. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 28 mai, de la ora 12.00, la Biblioteca Metropolitană (str. Take Ionescu, nr. 4).

25
/05
/16

„Aici, Radio România. Radio Bucureşti. Ascultaţi astăzi, în premieră, emisiunea «Ora veselă»”. Aşa suna anunţul crainicei din 17 ianuarie 1929... D’ale lui Tănase 2 şi La microfon… Birlic! sunt cele mai noi audiobook-uri apărute în Colecţia „Ora veselă” şi conţin pagini antologice din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii române, avându-i protagonişti pe doi maeştri ai umorului şi satirei.

24
/05
/16

Dramaturg şi romancier, Stefan Caraman lansează sâmbătă 4 iunie, de la ora 20:00, SUPERSTAR – File de Poveste. Evenimentul va avea loc în salonul verde din incinta La Scena. În deschidere, actorii dIn Culise vor juca spectacolul POVEȘTI DESPRE TINE după volumul „92 de poveşti cu cărţi” de Ştefan Caraman.

24
/05
/16

Proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, unul dintre cele mai ample proiecte de Digital Storytelling din România, care a înglobat peste 1200 de povești digitale, dintre care cca 500 aparținând principalelor minorități etnice reprezentate în România a ajuns la final și face bilanțul. Astăzi, 24 mai 2016, începând cu ora 11.00, cei care doresc pot participa la Conferința de închidere a proiectului.

23
/05
/16

Norman Manea, scriitorul fără copilărie, pentru care viaţa a început abrupt, cu o deportare la 5 ani în lagărele din Transnistria, împlineşte, anul acesta, 80 de ani. "La 5 nu eram nici evreu, nici sirian, nici american, eram doar un copil", evocă scriitorul român cel mai dur episod al copilăriei. Astăzi, de la ora 17.00, la TVR 1 şi de la 20.30, la TVR HD, puteţi afla povestea unuia dintre cei mai premiaţi şi traduşi scriitori români contemporani.

20
/05
/16

Sâmbătă, 21 mai 2016, ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 88), în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), va avea loc ediţia a VIII-a a programului de educaţie culturală „Maratonul de Poezie şi Jazz”, difuzat în fiecare an de Radio România Cultural, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor.

18
/05
/16

Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS derulată de Radio România la nivel naţional, vă aşteaptă în intervalul 18 – 22 mai în parcul 1 Decembrie.

17
/05
/16

Luni, 23 mai, începînd cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române,va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani.

17
/05
/16

Pe an ce trece, influența online-ului în promovarea culturii crește. O simplă recenzie pe un blog cu vizibilitate sau câteva share-uri pot schimba destinul unui titlu și automat al unui autor. Anul acesta, Hyperlitaratura organizează concursul „Cel mai bun blog de carte din România”. 

11
/05
/16

Peste 100 de poeți din 23 de țări vin la cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), care va avea loc între 18 și 22 mai. 22 de invitați din străinătate, pe lista oaspeților numărându-se poeții nominalizați la Premiul Nobel pentru Literatură, precum Ko Un (Republica Coreea) sau Yang Lian (China), vor veni la București în această lună.