Hasretim, filmul premiat de UNESCO în 2011, la cinema Elvira Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/hasretim-filmul-premiat-de-unesco-in-2011-la-cinema-elvira-popescu/

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul „Hasretim”, de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2015

Hasretim este un proiect unic, ce a luat naştere în 2010 între chitaristul şi compozitorul Marc Sinan, şi directorul Orchestrei Simfonice din Dresda, Markus Rindt, în urma unei excursii în Anatolia.

Mama lui Sinan era originară de pe coasta turcească a Mării Negre, astfel, călătoria a însemnat o întoarcere la rădăcinile familiale, muzicale şi culturale.

În încercarea de a înţelege şi a documenta muzica tradiţională, în timp ce se plimbau pe coasta Mării Negre au filmat muzicienii care cântau muzică tradiţională.

Înregistrările au stat la baza acestui film, unde elementelor tradiţionale li se alătură interpretările, pe care Sinan le-a creat alături de conductorul Andrea Molino pentru Orchestra simfonică din Dresda.

Concert Helge Lien Trio

Totodată, de la ora 20.00, pasionaţii de jazz, reuniţi sub numele Jazz Fan Rising, aşteaptă publicul la concertul trupei norvegiene Helge Lien Trio.

Laureat cu Grammy-ul Norvegian, discipolul şi mai apoi asistentul profesorului Misha Alperin la Academia Regală de Muzică din Oslo,

Helge Lien Trio

Helge Lien Trio

Helge Lien este un maestru indubitabil al jazz-ului contemporan, dar şi clasic.

Fără a se folosi de trucuri electronice, în ultimii ani, Helge Lien serveşte publicului său o muzică pură, frustă şi în acelaşi timp profundă, şlefuită prin influenţele clasice şi sensibilitatea aparte care îl definesc pe acest autor.

În afară de capacitatea de a ieşi din mulţime, Helge Lien are în comun cu unul dintre pilonii jazz-ului mondial, Keith Jarrett, şi faptul că Japonia s-a îndrăgostit de el. I s-au editat discuri şi a susţinut zeci de spectacole în Ţara Soarelui Răsare.

Prima vizită a pianistului norvegian în România a fost în urmă cu câţiva ani, la Gărâna Jazz Festival, iar auditoriul probabil că nu a uitat singurul concert acustic din istoria festivalului, pe o ploaie năprasnică şi un frig teribil – argumente ce au augmentat serios tuşeul artistic, potrivit comunicatului.

Foto: Hasretim, Helge Lien Trio – cinemagia, wikipedia

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?