Haute Cuisine, povestea bucătăresei personale a preşedintelui Franţei
https://www.ziarulmetropolis.ro/haute-cuisine-povestea-bucataresei-personale-a-presedintelui-frantei/

Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais, în original) este un film biografic care spune povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990.

Un articol de Andrada Văsii|6 octombrie 2013

Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais, în original) este un film biografic care spune povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990. Premiera în România va avea loc vineri, 11 octombrie.

Regia filmului Haute Cuisine este semnată Christian Vincent (La séparation, Quatre étoiles), autorul lui La discrète (1990), cu care a câştigat Premiul César în 1991 pentru debut, „Best First Work” şi pentru „Cel mai bun scenariu”, precum şi Premiul FIPRESCI, la Veneţia.

Rolul bucătăresei din Haute Cuisine este jucat de actriţa Catherine Frot (The Page Turner, The Dinner Game, Family Resemblances, Chaos), iar preşedintele Franţei din acea perioadă (este vorba de François Mitterrand) este interpretat magistral de Jean d’Ormesson, un cunoscut scriitor şi eseist francez, membru al Academiei Franceze (din 1973) şi chiar membru de onoare al Academiei Române (din 1995).

Bucătarul cunoaşte toate secretele în Haute Cuisine

Hortense Laborie, un renumit chef bucătar din regiunea Périgord, este chemată de urgenţă la Paris pentru a-şi pune serviciile în slujba unui „important demnitar”, în Haute Cuisine.

Ajunsă în capitala Franţei, Hortense află abia în maşină că drumul lor duce la Palatul Élysée, acolo unde ea urmează să fie şeful bucătăriei private a preşedintelui Franţei însuşi (jucat de scriitorul Jean d’Ormesson).

Hortense reuşeşte să câştige admiraţia preşedintelui încă din prima zi de lucru, însă intrigile de palat şi mai ales restul personalului din bucătăria oficială îi fac viaţa amară.

Haute Cuisine

Catherine Frot interpretează rolul bucătarului în filmul Haute Cuisine

Filmul Haute Cuisine este inspirat din povestea reală a chef-ului bucătar Danièle Delpeuch, prima şi singura femeie care a gătit vreodată în bucătăria oficială de la Palatul Élysée. În 1997, Danièle Delpeuch şi-a publicat cartea „Mes carnets de cuisine, du Périgord de L’Élysée”. Totuşi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectivă, ci este „un melanj amuzant de evenimente reale şi pură ficţiune”, aşa cum spune Étienne Comar (Of Gods and Men), producător şi co-scenarist pentru Haute Cuisine.

Tot producătorul Étienne Comar povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, a citit un articol despre Danièle Delpeuch în Le Monde. Era o pagină întreagă în care ea povestea despre cei doi ani petrecuţi în bucătăria privată de la Palatul Élysée.

„Povestea m-a captivat pe loc pentru că ea nu era numai un faimos chef, dar şi o femeie dintr-o bucată, o bucătăreasă simplă, dar originală.” După ce s-au întâlnit, Étienne Comar a avut deja filmul în faţa ochilor. Îi mai trebuia un regizor pasionat de gastronomie. L-a găsit imediat în persoana lui Christian Vincent, un oenolog care găteşte şi iubeşte bucătăria autentică în care Danièle Delpeuch era specializată.

„Împreună cu Christian, am fost de acord imediat că scenariul trebuie să meargă în direcţia dublă: puterea gătitului, dar, în acelaşi timp, gătitul pentru putere. Tema aceasta dublă ni s-a părut aspectul cel mai interesant al poveştii.”

De asemenea, echipa a avut nesperatul prilej de a filma câteva cadre în Palatul Élysée. „Am fost incredibil de norocoşi”, spune producătorul Haute Cuisine.

Info:

Haute Cuisine / Les Saveurs Du Palais este distribuit în România deIndependenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independența Film a distribuit pelicule ca „Polițist, adjectiv”, „Amour”, „The Hunt”, „Los Amantes Pasajeros”, „Trainspotting”, „Amélie”, „Melancholia”, „Todo sobre mi adre”, „In The Mood for Love”, „Vicky Cristina Barcelona”, „Dogville”, etc.

Foto credit: Independența Film, Haute Cuisine

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).