„Hedda Gabler” a lui Andrei Șerban a cucerit Japonia
https://www.ziarulmetropolis.ro/hedda-gabler-a-lui-andrei-serban-a-cucerit-japonia/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat, în perioada 6-12 decembrie, cu spectacolul Hedda Gabler de Henrik Ibsen, regia Andrei Șerban, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional Ibsen de la Tokyo.

Un articol de Liliana Matei|16 decembrie 2016

„Japonia nu este singura ţară care observă pasiv cum haosul domnește în întreaga lume. Dramele clasice sunt puse în scenă prin mijloace inovatoare pe întreg globul, iar piesele lui Ibsen nu pot reprezenta excepţia de la această regulă, nu pot accepta pasiv formele de exprimare ponosite. Fiecare punere în scenă contemporană a pieselor lui Ibsen oferă în mod inevitabil perspective noi, proaspete, privind societatea de astăzi”, a declarat Mitsuya Mori, directorul artistic al Festivalului Internaţional Ibsen.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj este prima trupă maghiară invitată la Festivalul Internaţional de Teatru Ibsen acum, un eveniment care se organizează din trei în trei ani. Din programul ediţiei 2016 au făcut parte două piese ale dramaturgului norvegian, „Un dușman al poporului” și „Hedda Gabler”, prezentate în trei montări diferite. De asemenea, pe lângă cele trei teatre japoneze invitate, la festival au mai participat un teatru din Belgia, unul din Norvegia și respectiv trupa Teatrului Maghiar din Cluj.

Festivalul își propune organizarea unui eveniment în jurul actualității textelor lui Ibsen și abordează teme ca alienarea individului în secolul XXI, relaţia dintre individ și societate, toate prin prisma producțiilor care se nasc în cadrul diferitelor contexte culturale ale vremii.

Organizatorul principal al festivalului este compania Theatre Office Natori, în frunte cu Toshiyuki Natori. Compania este producătoarea principală a spectacolelor Ibsen realizate de către regizorul japonez și cercetătorul operei acestuia, Mitsuya Mori, dar produce, totodată, alături de Teatrul Maly din Moscova, și spectacole după texte contemporane ruse.

Festivalul este organizat la Teatrul Public Setagaya aflat într-una dintre clădirile considerate a fi dintre cele mai înalte din lume, Carrot Tower, în apropierea staţiei de metrou Sangenjaya din Tokyo. Acest teatru dispune de două săli, festivalul desfășurându-se în Theatre Tramben, care are o capacitate de 225 locuri. Clădirea poartă numele liniei de tramvai Setagaya, una dintre ultimele linii de tramvai din Tokyo, capătul ei fiind lângă Carrot Tower.

Aici au avut loc și cele două reprezentaţii ale trupei din Cluj, cu spectacolul Hedda Gabler regizat de Andrei Șerban, în faţa a aproximativ 400 de spectatori, critici și oameni de teatru. Reprezentaţiile au avut loc în datele de 10 și 11 decembrie, într-un decor adaptat noului spaţiu.

Numele lui Andrei Șerban este cunoscut publicului japonez și oamenilor de teatru niponi și datorită faptului că în anul 1981 a regizat – tot la Tokyo – „Pescărușul” de Cehov.

Spectacolul Teatrului Maghiar a fost primit cu entuziasm de către publicul japonez. În cadrul discuţiilor care au avut loc după eveniment, criticii au spus că spectacolul este una dintre producțiile care s-au rupt total de forma clasică a piesei și au subliniat, de asemenea, caracterul tragicomic născut din tensiunea produsă din juxtapunerea luptei interioare a personajului principal și a comicului de situație. Printre criticii de teatru care au lăudat spectacolul s-au numărat și Eisuke Shichiji, Guro Minamoto, respectiv Yoshio Osasa. Regizorul Andrei Șerban a declarat că, deși a considerat util să îi avertizeze pe actori că publicul nu va avea aceleași reacţii cu care sunt obișnuiţi acasă, a fost plăcut surprins că spectatorii au fost foarte atenți, receptivi și au reacţionat activ în momentele cheie ale spectacolului.

Turneul a fost posibil datorită sprijinului financiar acordat de către Institutul Cultural Român.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).