Hemingway şi burgerul său preferat – „roz şi suculent la mijloc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/hemingway-si-burgerul-sau-preferat-roz-si-suculent-la-mijloc/

„Mâncam bine şi ieftim, beam bine şi ieftin şi dormeam bine, la căldură, împreună, şi ne iubeam”, scria Ernest Hemingway în „A Moveable Feast”, un volum de memorii despre perioada în care scriitorul american locuia la Paris în anii 1920. S-a aflat, astfel, şi care era reţeta preferată de burger a lui Hemingway.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

„Mâncam bine şi ieftim, beam bine şi ieftin şi dormeam bine, la căldură, împreună, şi ne iubeam”, scria Ernest Hemingway în „A Moveable Feast”, un volum de memorii despre perioada în care scriitorul american locuia la Paris în anii 1920. S-a aflat, astfel, şi care era reţeta preferată de burger a lui Hemingway.

Potrivit Sandrei Spanier, editor-şef al Hemingway Letters Project, reţeta preferată de burger a celebrului scriitor – publicată în format digital de John F. Kennedy Presidential Library – dezvăluie totodată o serie de informaţii insolite despre romancier şi cea de-a patra soţie a lui, Mary.

Hemingway

Nu este nicio surpriză că Hemingway dorea ca burgerul să fie „roz şi suculent la mijloc”, condimentat cu sos de soia şi cu o jumătate de linguriţă de pudră Mei Yen, notează Mediafax.

„Unul dintre restaurantele preferate a le lui Hemingway se afla în cartierul chinezesc din Havana. Îi plăcea mâncarea chinezească”, spune Sandra Spanier.

Alte ingrediente pe care romancierul american le dorea incluse în burger sunt condimentele indiene, caperele, vinul şi pătrunjelul.

Pasiunea lui Hemingway pentru mâncare şi băutură era adeseori reflectată în scrierile sale. Paragrafe întregi descriau felul în care aluatul de clătite se umfla şi făcea bule în timp ce se prăjea într-o tigaie, dar şi gustul siropului de caise, într-una dintre cărţile sale de început, „Big Two-Hearted River”.

Volumul „A Moveable Feast”, publicat după moartea sa, descrie plăcerea cu care romancierul mânca stridii şi bea vin alb.

La rândul ei, cea de-a patra soţie a scriitorului, Mary, scria la un moment dat că mânca hamburgeri cu soţul ei în timpul partidelor de vânătoare din Idaho şi Wyoming, unde mergeau în fiecare toamnă.

Mary a publicat această reţetă de hamburgeri în revista Woman’s Day Encyclopedia of Cookery, în timp ce Hemingway era încă în viaţă.

Versiunea publicată pe site-ul John F. Kennedy Presidential Library, adnotată cu menţiunea „Wild West”, a apărut pentru prima dată într-o ediţie ulterioară a acelei reviste culinare.

După ce Ernest Hemingway a murit în 1961, relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba s-au deteriorat, iar Mary a avut nevoie de sprijin diplomatic pentru a se întoarce în Cuba, pentru a recupera documentele şi bunurile ce au aparţinut soţului ei.

Hemingway

Preşedintele John F. Kennedy şi Fidel Castro au intervenit pentru a face acest lucru posibil, iar această reţetă culinară se afla printre documentele recuperate de Mary Hemingway.

Reţeta preferată de buger a scriitorului Ernest Hemingway:

Ingrediente:

o jumătate de kilogram de carne slabă de vită

2 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt

2 cepe verzi, tocate mărunt

o linguriţă de condimente indiene

2 linguri de capere

1 linguriţă de salvie

1/2 linguriţă de sos Spice Islands Beau Monde

1/2 linguriţă de pudră Spice Islands Mei Yen

1 ou bătut într-o ceaşcă cu o furculiţă

1/3 ceaşcă de vin roşu sec sau vin alb

1 lingură de ulei

Pudra Mei Yen:

9 părţi de sare, 9 părţi de zahăr, două părţi de glutamat monosodic

Hemingway

Preparare:

Pasul 1: Zdrobiţi carnea cu o furculiţă şi presăraţi deasupra ei usturoiul, ceapa şi sosul uscat, apoi amestecaţi-le împreună cu carnea cu o furculiţă sau cu degetele. Lăsaţi bolul cu carne în afara frigiderului pentru 10-15 minute, în timp ce aranjaţi masa şi preparaţi salata.

Lăsaţi uleiul să se încingă în tigaie, însă fără să fumege, apoi puneţi rondelele de carne în tigaie şi micşoraţi focul de la aragaz, apoi prăjiţi burgerii timp de 4 minute. Luaţi tigaia de pe foc şi micşoraţi focul la minimum.

Întoarceţi bugerii pe cealaltă parte, puneţi tigaia din nou pe foc puternic, timp de 1 minut, apoi micşoraţi focul din nou şi prăjiţi timp de 3 minute. Ambele feţe ale burgerului trebuie să fie de un maroniu crocant, iar interiorul trebuie să fie roz şi suculent.

Pasul 2: Adăugaţi condimentele indiene, caperele şi tot restul, inclusiv vinul, şi lăsaţi carnea între ele, la marinat, pentru încă 10 minute. Preparaţi chiflele, pufoase, cu mâinile. Chiflele trebuie să aibă o grosime de 1 inch (2,54 centimetri) şi să aibă o textură uşoară, însă nu zemoasă.

Pasul 3: Pudra Mei Yen – Dacă aveţi nevoie de 1 linguriţă de pudră Mei Yen, atunci folosiţi 2/3 dintr-o lingură din reţeta uscată Mei Yen de mai sus, în amestec cu 1/8 dintr-o lingură cu sos de soia.

Hemingway

Ernest Hemingway, 21 iulie 1899 – 2 iulie 1961

Hemingway şi-a început cariera de scriitor publicând diverse articole pentru un ziar din Kansas City, la vârsta de 17 ani. După intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Hemingway s-a înrolat voluntar într-o unitate de ambulanţe militare din Italia.

A fost rănit pe front şi s-a întors în America, devenind reporter. A fost trimis din nou în Europa, pentru a scrie despre diverse evenimente, precum revoluţia din Grecia şi, mai târziu, Războiul Civil din Spania. A început să scrie romane în jurul vârstei de 20 de ani, iar primul său roman, „The Sun Also Rises”, a fost publicat în 1926.

Ernest Hemingway a fost premiat cu Pulitzer, în 1953, şi cu Nobel pentru literatură, în 1954. Hemingway s-a mutat în 1939 la Finca Vigia, în Cuba, unde a scris romane precum „Bătrânul şi marea”, „Sărbătoarea continuă” şi „Insule în derivă”, informează Mediafax.

Printre alte romane celebre ale sale se numără „Grădina Raiului”, „Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri”, „Fiesta”, „Noaptea dinaintea bătăliei şi alte povestiri”, „Pentru cine bat clopotele” şi „Adio, arme”. În iulie 1960, Hemingway s-a reîntors în Statele Unite unde, un an mai târziu, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Foto cu Ernest Hemingway – wikipedia

11
/10
/12

In perioada 12-14 octombrie, Muzeul Naţional al Satului Dmitrie Gusti în parteneriat cu Centrul Cultural ‘’Rabindranath Tagore’’ va organiza cea de-a patra ediţie a Festvalului Culturii Indiene- Namaste India.     Festivalul va fi o adevărată delectare pentru cei interesaţi, deoarece propune o mai bună cunoaştere a culturii indiene prin intermediul filmografiei, fotografiei, artizanatului, gastronomiei, […]

11
/10
/12

In perioada 7-12 octombrie va avea loc la Iaşi Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Teatrul Luceafărul a fost cel care a găzduit spectacolele din cadrul acestui festival. In cadrul festivalului, un întreg program a avut obiectivul de a marca Anului lui Caragiale. Pe lista teatrelor prezente la acest eveniment s-au numărat 14 companii […]

11
/10
/12

Teatrul Dramatic ‘’Fani Tardini’’ din Galaţi este în această perioadă gazda Festivalului Naţional de Comedie. Fiind un festival cu o tradiţie bine sedimentată -încă din anul 1976- acesta face din Galaţi capitala comediei în perioada 7-14 octombrie. Anul acesta, festivalul va aduna la un loc în decurs de o săptămână dramaturgi, regizori, actori, critici şi […]

11
/10
/12

Începând cu 7 octombrie Brăila este gazda Festivalului ,, Zile şi Nopţi de Teatru European la Brăila’’, un proiect desfăşurat sub patronajul Primăriei municipiului Brăila şi al Consiliului Local Municipal Brăila.     Tradiţia s-a respectat şi în acest an în momentul în care afişul evenimentului a fost realizat de către scenograful Dragoş Buhagiar. În […]

11
/10
/12

Festivalul Filmului de la Londra BFI a fost în ultimul timp locul de prezentare al numeroase filme româneşti. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în acest an când, atât „După Dealuri” de Cristian Mungiu, cât şi „Toată lumea din familia noastră” de Radu Jude au fost selectate pentru a face parte din lista de vizionări. În […]

11
/10
/12

O nouă premieră din seria commedia dell’arte, „Când dragostea poartă pâslari”, în regia cunoscutului Michele Modesto Casarin, va fi prezentată sâmbătă, de la ora 19,00, la Teatrul Masca. Intriga piesei alternează momente comice cu momente dramatice, scene romantice şi scene amuzante, zgomotoase şi tradiţionale. Glumele, certurile, muzica, jocul măştilor şi costumele pitoreşti vor invita spectatorii […]

11
/10
/12

Concertul pe care cântăreţul italian Andrea Bocelli îl va susţine în Bucureşti, programat iniţial în Piaţa Constituţiei, pe 10 mai 2013, va fi mutat pe 25 mai, la complexul Romexpo, informează organizatorii evenimentului. „Cererile de bilete au depăşit toate aşteptările, iar organizatorii concertului – Project Events -, au fost nevoiţi să schimbe locaţia, pentru ca […]

11
/10
/12

În 1963, a încetat din viaţă cântăreaţa de origine franceză Edith Piaf. Numele său adevărat era Edith Giovanna Gassion. Şi-a luat pseudonimul „Piaf” (în argot-ul parizian = vrabie) cu ocazia debutului, în anul 1935. Este cunoscută pentru melodiile „La Vie en Rose”, „L’hymne à l’amour” şi „Non, Je Ne Regrette Rien” (n. 19 dec 1915). […]

11
/10
/12

Actriţa Olga Tudorache s-a născut la Oituz, judeţul Bacău, la 11 octombrie 1929. A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951 şi începând cu luna septembrie a aceluiaşi an a devenit angajata Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat activitatea neîntrerupt, până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul ‘Nottara’. La Teatrul Tineretului […]

10
/10
/12

Cercetătorii americani Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz au primit, miercuri, premiul Nobel pentru chimie pe 2012, informează site-ul nobelprize.org.   Cercetătorii americani Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru „descoperiri de o importanţă covârşitoare” privind activităţile unei importante familii de receptori – receptorii cuplaţi cu proteina […]

10
/10
/12

Sala Palatului pregăteşte pentru toţi iubitorii de muzică încă un eveniment de amploare: Army in concert.  Aflat la cea de-a treia stagiune, evenimentul promite o incursiune prin mai multe genuri de muzică, precum operă, jazz, muzică clasică, dar şi muzică de film. Pe 9 noiembrie, începând cu ora 19:00, Asociaţia Culturală Bucuriile Muzicii va pune […]

10
/10
/12

Andrei Dicu Miercuri, începând cu orele 17.00, la librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, va avea loc lansarea volumului de proză „… din Epoca de Aur”, ce poartă semnătura îndrăgitului actor şi scriitor Ion Chelaru. Pe lângă importanţa editorială a evenimentului, întâlnirea cu Ion Chelaru reprezintă, însă, un minunat prilej de bucurie şi de revelaţie, mai […]

10
/10
/12

În perioada 8-18 noiembrie va avea loc Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical ,,Viaţa e frumoasă’’ organizat de către Teatrul Naţional de Operetă ‘’Ion Dacian’’. Aflat la cea de-a V-a ediţie, festivalul va fi unul complex, reunind atât concerte, cateliere, conferinţe, lansări de carte, seri tradiţionale, cât şi spectacole de operetă şi musical. În decursul […]

10
/10
/12

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice. Conferinţa […]

10
/10
/12

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF continuă în 2012 colaborarea cu QUINZAINE DES REALISATEURS, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes este reprezentat de tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană.   QUINZAINE DES REALISATEURS revine la BIEFF cu cele mai interesante scurt metraje ale ediției de anul acesta – 90 […]

10
/10
/12

GOOD TASTE of Bucharest, între 13 şi 14 octombrie, la World Trade Plaza.   Delicatese fine şi lucruri de bun gust recompun imaginea surprinzătoare a unui Bucureşti cosmopolit, plin de savoare si joie de vivre. O selecţie exquisite de trufe de pădure, praline belgiene, vinuri alese, epicerie, băuturi fine, patiserie, ceaiuri elegante, cafea aromată, branzeturi […]