„Historia de la meva mort“, filmat în România, a câştigat Marele Premiu al Festivalului de Film de la Locarno
https://www.ziarulmetropolis.ro/historia-de-la-meva-mort-a-castigat-marele-premiu-al-festivalului-de-film-de-la-locarno/

Pelicula catalană „Historia de la meva mort”, în regia lui Albert Serra, a câştigat Marele Premiu Leopardul de Aur la actuala ediţie, a 66-a, a Festivalului de Film de la Locarno (7-17 august), considerat printre cele mai mari din Europa.

Un articol de Corina Vladov|18 august 2013

Pelicula catalană „Historia de la meva mort“,  în regia lui Albert Serra, a câștigat Marele Premiu Leopardul de Aur la actuala ediție, a 66-a, a Festivalului de Film de la Locarno (7-17 august), considerat printre cele mai mari din Europa.

Filmul redă povestea ultimelor zile din viața lui Casanova care, împreună cu noul său servitor, pleacă în călătorie într-o tenebroasă regiune din Transilvania secolului al XVIII-lea. În această aventură într-o lume frivolă și mondenă, trăită potrivit principiilor gândirii raționaliste, Casanova va descoperi o forță misterioasă, violentă și romantică reprezentată de Contele Dracula. Interesant este personajul Contelui, care nu are nimic în comun cu eroului din cartea lui Bram Stoker, ci este un personaj de inspirație victoriană.

O mare parte din filmări s-au realizat în comuna Viscri (județul Brașov), în vara anului 2011. Distribuția filmului a fost alcătuită din actori neprofesioniști și o mare parte din sătenii din Viscri au jucat în film, păstrându-se dialogul original în limba română pentru o notă de mister în plus, mărturisește regizorul catalan Albert Serra.

Filmul este o producție Spania – Franța. Elefant Film a asigurat producția executivă a filmului în România, care a însemnat patru săptămâni de filmări, iar producătorul român Daniel Burlac a fost directorul de producție al filmului și producător asociat. Mihnea Mihăilescu a semnat scenografia filmului.

„Historia de la meva mort” a fost selecționat și la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (5-15 septembrie). Filmul va fi distribuit în Romania de către Elefant Film,  în lunile care urmează.

 

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

17
/03
/14

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.