„Hoinar”, festival de pian, ediția a III-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/hoinar-festival-de-pian-editia-a-iii-a/

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte şi serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, Bucureşti, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Descris de legendara Martha Argerich ca fiind un tânăr pianist excepțional, Florian Mitrea este solist internațional cu o bogată activitate concertistică și competițională, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. Pentru Festivalul Hoinar 2019, Florian a invitat la București trei artiști internaționali care-și vor da concursul într-un program de muzică clasică, de jazz și musical, prezentări și discuții pe teme de cultură.

Concertul de deschidere din 15 decembrie propune un recital de duete pianistice, cu unele dintre cele mai îndrăgite opere muzicale, printre care „Fantezia Romeo și Julieta” de Ceaikovski, „Preludiul la după-amiaza unui faun” de Debussy și „Rapsodia Română” de George Enescu. Pe scenă – pianista Daria-Ioana Tudor, solistă laureată la multiple concursuri internaționale, actualmente stabilită la Berlin, în duet cu Florian Mitrea.

Al doilea eveniment din festival, în data de 16 decembrie, este o serată de muzică și cultură dedicată personalității lui Franz Liszt, cu accent pe legătura acestuia de o viață cu Ordinul călugărilor franciscani și felul în care spiritualitatea creștină a conturat opera acestui mare compozitor. Profesorul de arte plastice și doctrină creștină Iain Lane de la Centrul de Cercetări al Catedralei St Alban’s din Marea Britanie, el însuși un membru al ordinului franciscanilor, va susține prezentarea Franz Liszt – viața, muzica și credința franciscană, iar la pian, Florian Mitrea va prezenta un program Liszt, incluzând lucrări precum „Sonata-fantezie Dante” și „Sonata în si minor”.

Festivalul se încheie pe 17 decembrie cu recitalul sopranei Sarah Gabriel din Marea Britanie. Lăudată de presa internațională ca fiind în egală măsură o cântăreață și actriță fenomenală, Sarah și Florian vă propun un recital de muzică americană și europeană scrisă în prima jumătate a secolului al-XX-lea, sub titlul These foolish things… – o colecție de muzică genială, cu numere de jazz și musicaluri, scrisă într-un moment sumbru în care evenimentele geo-politice la nivel global erau departe de a fi… foolish.

Concertele încep în fiecare seară la orele 19:30 și se desfășoară la sediul Centrului Român de Muzică din București, strada Henri Coandă nr. 5, sector 1 (puncte de reper – Piața Romană, intersecția Bd. Dacia cu Calea Victoriei).

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro: în oficiile Poștei Romane, magazinele Inmedio, magazinele Telekom/Germanos și magazinele proprii Vodafone semnalizate Bilete.ro. Copiii cu vârsta până în 12 ani au intrarea liberă.

Citiţi şi:
28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.