Horațiu Mălăele, despre teatru şi alte drame…
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-despre-teatru-si-alte-drame/

“Înainte se cultiva şopârla. Acum suntem în ţara lui mură-n gură. Spectatorul a rămas la fel de inteligent, dar preferă să stea mai comod în scaun” – Horaţiu Mălăele.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2015

De la începutul săptămânii trecute, fostul realizator TV Marius Tucă a devenit om de radio. Printre invitaţii Matinalului său de la Smart FM s-au numărat, deja, trei actori: Dorina Chiriac, Rodica Mandache şi, recent, Horaţiu Mălăele.

Vă prezentăm  câteva dintre declaraţiile spumoase făcute, cu acest prilej, de îndrăgitul actor:

  • În copilărie eram foarte săraci. Nu aveam cu ce să ne jucăm. Mama mi-a luat un avion de lemn albastru, cu care m-am jucat până la 20 și ceva de ani…

Au existat câteva roluri pe care le-am simțit mai ale mele decât altele. Nu poți iubi un rol mai mult decât altul, pentru că toate sunt copiii tăi. Am iubit foarte tare “Sinucigașul” de la Nottara. Asta nu înseamnă că nu am jucat Scapino 25 de ani cu aceeași plăcere.

  • Anul trecut jucam în 14 spectacole, acum în vreo 10-11.

Am avut nouă propuneri de Hamlet. Vlad Mugur mi-a făcut această propunere, înainte de a pleca dintre noi. Și acum îmi pare rău că nu am acceptat.

  • Din spate vin mulți copii talentați, dar nenorocirea e că ușile sunt închise. Sistemul teatral e anacronic.

    Horatiu Malaele, copil

    Horatiu Malaele, copil

Marius Manole lucrează enorm. Lucrează și în Teatrul Național și în alte părți, iar ca venituri câştigă la fel cât câştigă alţi actori care nu lucrează deloc.

  • E păcat că ecranele noastre sunt bombardate de filme americane și nu recompunem într-un fel buna tradiție de a vedea filme rusești. Filme bune se fac și acum, nu numai pe vremea lui Mihalkov.

Când intri în cinematografie, deja intri în incertitudine.

  • Toma Caragiu era “în viața lui civilă” la fel de impresionant. Dinică, Iordache, de asemenea, erau la fel ca pe scenă şi în viaţa reală.

Înainte se cultiva șopârla. Acum suntem în țara lui mură-n gură. Spectatorul a rămas la fel de inteligent, dar preferă să stea mai comod în scaun.

  • Un eveniment al lumii la care aș fi vrut să fiu prezent? Aselenizarea! Mi-ar fi plăcut să stau câteva ore în preajma lui Iisus și a lui Eminescu.

Mi-ar fi plăcut să îl cunosc pe Marquez. Să îi zic “Bună ziua!” Și el să îmi răspundă „Bună ziua!”

  • S-au chinuit unii mai inteligenți ca mine să definească teatrul. Spectacolul de teatru ar trebui să transcendă realul și să intre în abstract. Asta l-ar apropia de divinitate. Teatrul înseamnă ambiguitate, spirit, emoție, gând.

Foto: Horatiu Malaele  – facebook

05
/07
/14

A jucat în comedii, drame, operetă, dar popularitatea şi-a cucerit-o în teatrul de revistă. Când a devenit cunoscut, Constantin Tănase era atât de bogat încât şi-a permis să facă spectacole din banii proprii şi să aducă vedete internaţionale în spectacolele sale.

08
/06
/14

A fost idolul masculin al oricărei femei. Era un amestec de straniu, de gesturi elegante. Avea magnetism, dar şi un dram de mister. Pe scenă, a fost un neuitat Romeo marcat de maladia marilor orgolii, un Hamlet romantic, apoi un Oedipe salvat de intensitatea liniştii tragice. Actorul Adrian Pintea ar fi împlinit anul acesta 60 de ani.

30
/04
/14

Ștefan Iordache spunea despre George Constantin: „Dumnezeu l-a înzestrat cu o voce care te lăsa, ca să spun aşa, fără grai”. Valeria Seciu adăuga: ,,La George până şi clişeul era ceva bogat.” Discret cu lumea sa personală, zgârcit în mărturii despre creaţia sa, George Constantin a fost un actor uriaş. În 40 de ani de teatru, a dăruit publicului ceea ce era mai important din fiinţa sa.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.

08
/12
/13

În decembrie 1987, Constantin Fugaşin reuşea să-l convingă pe Ştefan Iordache să acorde un interviu pentru revista „Teatrul“. O adevărată performanţă, pentru că actorul era foarte zgârcit la vorbă cu gazetarii. Ceea ce a urmat este antologic.