Horatiu și Bogdan Mălăele – În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-si-bogdan-malaele-in-valea-cu-parfum-de-flori-si-zumzet-de-albine/

„În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine” – piesa Teatrului de pe Lipscani, îi are ca protagonişti pe Horatiu Mălăele şi Bogdan Mălăele. Duetul de excepţie tată-fiu se dovedeşte o formulă inspirată pentru o comedie spumoasă marca Sean O’Casey.

Un articol de Teodora Gheorghe|7 aprilie 2014

Pepino (Bogdan Mălăele) ȋntruchipează trȃntorul etern țintuit de o lene epocală. Totuși, el ȋndrăznește să i se adreseze nevestei, Lisa (Meda Victor), admonestȃnd-o pentru superficialitatea cu care administrează gospodăria.

Lisa fierbe, ȋn timp ce mȃinile ei trudite frămȃntă o cocă. Dintr-o dată, ea dă ȋn clocot și acceptă propunerea bărbatului trȃntor de a face schimb de atribuții: nevasta se va duce la cosit, iar soțul va rămȃne să aibă grijă de treburile casei – pentru că el știe ce și cum.

Ca și cȃnd incompetența lui Pepino nu ar fi fost de ajuns, i se alătură tatăl bețiv și pe jumătate orb, Roberto (Horaţiu Mălăele). Ȋmpreună, cei doi dărȃmă cam tot ce se poate dărȃma ȋn gospodăria unui om „cum-se-cade”. (dacă ȋmi este permis un joc de cuvinte ȋn asentimentul poveștii).

Cum s-ar descurca bărbatul ȋn locul femeii? Dar invers? Iată două ȋntrebări care ne dau de furcă, poate, din cele mai vechi timpuri. Aici, ele nu au menirea expresă de a demonstra stȃngăcia bărbatului la cratiță, ci de a ironiza prejudecățile legate de rolul „prestabilit” al fiecăruia, ȋndeosebi ȋn peisajul rural.

Lisa se descurcă de minune la cȃmp, așa cum și Pepino ar face-o ȋn bucătărie, dacă lenea și dezinteresul nu l-ar ȋmpiedica să ȋnvețe cȃteva lucruri simple.

Horatiu

Două tipuri de umor se disting din cascada de trăznăi pe care Pepino și Roberto le pun la dispoziția jovială a publicului: umorul burlesc, amintind de comediile cu Stan și Bran, și cel ce provine din forța contrastelor: rol femeie versus rol bărbat; „straturile de grăsime” adăugate pentru a crea iluzia unor persoane grase și indolente – Meda Victor arată de-a dreptul hilar, părȃnd mai degrabă caricatura unei femei cu forme generoase.

Ȋn piesa regizată de Horațiu Mălăele, farfuriile se fac țăndări, dulapurile se strică, mobila cade, becurile explodează. Uneori tresărim la auzul unei bufnituri. Alteori ne amuzăm pe seama efectului vizual al recuzitei distruse ȋn cele mai ingenioase feluri.

Scenografia este ea ȋnsăși un personaj, poate cel mai important, prestȃnd ȋn mod constant, spre deliciul spectatorilor. Ștefan Caragiu este un adevărat magician al trucurilor scenice, avȃnd grijă să ne surprindă mereu.

„În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine” este o comedie de situație care nu te lasă să respiri (pentru că ești prea ocupat să rȃzi).

Foto cu Horatiu Mălăele, Bogdan Mălăele şi În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine – wikipedia,

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.